Anu Jõgi • 19. detsember 2018
Jaga lugu:

Kauppalehti analüütik hoiatab Tallinkisse investeerijaid

Kauppalehti analüütik Ari Rajala soovitab hoolikalt uurida firmasid, mille kasumis on toimunud pööre allapoole. Üks selline on Tallink.

Hiljuti Helsingi börsile läinud Tallink on jäänud silma kahaneva kasumiga kahes järjestikuses kvartalis.  Foto: Andres Haabu

Helsingi börsil on terve hulk firmasid, mille maksueelses kasumis on tagasikäik ehk see on vähenenud ühe või mitu kvartalit järjest. Investoritel tuleb hoolikalt mõelda, millise Helsingi börsi ettevõtte kohal plingib hoiatustuli.

Kauppalehti analüütiku Ari Rajala koostatud nimekirjas on 17 firmat, mis on oma kolmanda kvartali tulemuse teatanud. Peale kasumi on toodud välja aktsia suhtenäitajad ja hinnamuutus.

"Selgem on asi siis, kui negatiivne muutus on kestnud vähemalt kaks kvartalit. Üldiselt kajastub kahanev kasu kohe ka aktsia hinnas. Praegu on turgude meeleolu nii morn, et peaaegu kõigi aktsiate hinnad on aasta algusest alanenud," ütles Rajala.

Tabeli esimesed kaks firmat on investeerimisfirma CapMan, mille kasum on kahanenud viis kvartalit järjest. Järgnevad Nokia, ravimitootja Orion, pakenditootja Huhtamäki ja ehitusfirma YIT kolme kvartaliga. Edasi tulevadki Tallink ja investeerimisfirma Panostaja kahe kahaneva kasumiga kvartaliga.

Tallinki eelmise aasta üheksa kuu maksueelne kasum oli 49,6 miljonit eurot, sel aastal 45,4 miljonit eurot.

Tallinki aktsia hinna ja kasumi suhe 16,1 on suurem kui selle nimekirja ettevõtetel keskmiselt (12,6), olles samas klassis Soome börsi keskmisega. Tallink on selles nimekirjas üks väheseid, kellel jäi ka kasum eelmise aasta üheksale kuule alla.

Tallinki aktsia hind on kahanenud 16 protsenti ja omakapitali tootlus on 5,5 protsenti.

Ja siis veel rida firmasid ühe kahaneva kvartalikasumiga. Leht põhjendab seda sellega, et pika positiivsete tulemuste rea katkemine võib olla investorile signaal, et ettevõtet maksab terasemalt jälgida. Pikk kasvavate tulemuste rida katkes näiteks ehitusvahendite rendifirmal Cramo Ja rehvitootjal Nokian Renkaat.

Helsingi börsil on ka selliseid firmasid, mille kasum on kahanenud üle nelja kvartali. Nende kroonimata kuningas on HKScan, mille kasum on kahanenud 12 kvartalit järjest. Ettevõte vahetas kriisiolukorras välja juhid, eelmisel nädalal lahkus nõukogust veel kolm inimest. HKScani aktsia on aastaga kaotanud poole oma väärtusest.

Vaata seoseid nende isikute ja firmadega:
Jaga lugu:
Hetkel kuum