Artikkel
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Põhjalik ülevaade: parimad aktsiaostuideed

    Tuntud Ameerika Ühendriikide investeerimispank Goldman Sachs koostab ja haldab juba päris pikalt parimate aktsiaostuideede nimekirja. Hiljutises raportis võttis investeerimispank vaatluse alla parimad Euroopa aktsiaturgudelt pärinevad investeerimisideed.

    Investeerimispank näeb head tõusupotentsiaali luksusbrände (nende hulka kuulub ka Gucci) koondaval ettevõttel Kering. Foto: Reuters/Scanpix
    Goldman Sachsi parimate aktsiaostuideede nimekiri on inglise keeles tuntud kui conviction buy list. Sellesse nimekirja koondab pank oma aktsiaanalüütikute arvates parimat aktsia hinna tõusupotentsiaali omavad ettevõtted. Nimekirja koostamise alus on tavaliselt igale aktsiale analüütikute määratud sihthind. Mida suurem on erinevus sihthinna ja hetke turuhinna vahel, seda suurem on tõusupotentsiaal. Lisaks sellele hindavad panga aktsiaanalüütikud ka selle sihthinna saavutamise tõenäosust.
    Ostuideede nimekiri on valdavalt mõeldud panga professionaalsetele klientidele ehk institutsioonidele ja varakatele eraisikutele. Ennekõike on eesmärk üles leida ja välja tuua järgmise kuni 12 kuu jooksul turuindeksi tootlust ületava tootluspotentsiaaliga ettevõtted. Seega esmajärjes on see pigem aktiivsele investorile ja kauplejale mõeldud ostuideede nimekiri. Samas ka pikaajalised investorid võivad siit leida häid ja soodsa sisenemiskohaga aktsiaideid.
    Nimekiri koostatakse eraldi nii regioonide kui ka majandussektorite kaupa. Lisaks sellele jaotatakse investeerimisideed ka teemade ja strateegiate kaupa. Alljärgnev keskendub panga parimatele Euroopa aktsiaturgude ostuideedele kahe erineva investeerimisstrateegia puhul.

    Parima tõusupotentsiaaliga aktsiad

    • Eurofins Scientific 110%

    • Elis 101%

    • Wirecard 94%

    • Just Eat 85%

    • ASML Holdings 64%

    • BAE Systems 40%

    • Telenet 37%

    • Philips 36%

    • Kering 33%

    Ülemüüdud kasvuaktsiad
    Viimaste kuude suurte hinnakõikumiste kaotajad paistavad olevat kasvuaktsiad. Üpris paljud Euroopa kasvuaktsiad on kogenud järske hinnalanguseid. Selliseid, mis kohati annavad tehnilise analüüsi indikaatoreid kasutades märku ülemäärasest müümisest. Panga teatel jäävad siin ennekõike sõelale neli ettevõtet, kus nende kõigi puhul hinnatakse tõusupotentsiaaliks vähemalt 50%.
    Head tõusupotentsiaali omavad Hollandi kiibitootja ASML Holdings (tõusupotentsiaal +64%) ja Prantsusmaa luksusbrände koondav firma Kering (tõusupotentsiaal +33%).
    ASMLi puhul hindab investeerimispank kõrgelt firma võimet tõsta oma toodete hindu ja head toodete väärtuspakkumist. Esmajärjes paistab ASMLi tugevus silma litograafia segmendis, kus firmal on ligi 70% turuosa. Ettevõte on välja töötamas järgmise põlvkonna ja uut lainepikkust kasutavaid extreme ultraviolet'i ehk EUV-lahendusi, millele prognoositakse suurt müügiedu. Pank prognoosib nende uute toodete müügimahu kasvu 2020. aastaks ligikaudu 25–50%. Goldman Sachs on ASMLi järgmise 12 kuu hinnasihi seadnud 221 euro tasemele.
    Luksuslike toodete kaubamärke Gucci, Yves Saint Laurent, Balenciaga, Alexander McQueen, Bottega Veneta ja teisi koondav Kering lõikab panga analüütikute hinnangul kasu just Gucci brändi kasvavast müügiedust. Just selle toel prognoositakse Keringile järgmise kolme aasta perspektiivis hoogsat kasumite kasvu, keskmiselt 12% aastas. Käibe kasvu põhjuseid tasub otsida hiljuti muutused läbi teinud jaotussüsteemidest. Veebimüük, muu hulgas uue müügimudeliga, millele Goldman Sachs viitab nimega e-concessions, on näidanud rohkem kui 30% aastaseid kasvunumbreid. Gucci käibest tervelt 56% annab Y-põlvkond ehk niinimetatud millenniumilapsed. Teisisõnu just see põlvkond, kelle teenimis- ja seeläbi ka tarbimisvõime on kasvuteel. Keringi aktsiale on pank järgmise 12 kuu perspektiivis omistanud hinnasihi 530 eurot.
    Järgmise kahe ettevõtte puhul näeb pank lisaks firma enda kiirele kasvule ka ülevõtutehingu objektiks langemise potentsiaali. See tähendab, et arvestatava tõenäosusega võib ülevõtutehingu ilmnedes loota veel täiendavat lisatulu.
    Wirecard esitlemas oma makselahendust.Foto: Reuters/Scanpix
    Erinevate maksekaartide ja makseteenuste turul tegutsev Saksa ettevõte Wirecard omab Goldman Sachsi analüütikute sõnul ligi 94% hinnatõusu potentsiaali. Firma on seni kasvanud keskmiselt rohkem kui 25% aastas. Elektrooniliste maksete mahu kasvumääraks ennustatakse järgnevatel aastatel vähemalt 15% aastas. Wirecard on end positsioneerinud suurepäraselt, et kasvada turu keskmisest kiiremini. Peamiselt seetõttu, et firma on üpris aktiivne nii Aasia, Ladina-Ameerika kui ka Aafrika regioonides. Ka firma enda vastavaldatud strateegia aastateks 2020–2025 seab kasvusihid vähemalt 25% keskmise aastase kasvumäära piirimaile. Wirecardi järgmise 12 kuu hinnasihiks on pank seadnud 250 eurot. Ülevõtupotentsiaali välja jättes on hinnasiht 235 eurot.
    Euroopa ostuideede nimekirja eesotsas troonib Just Eati nime kandev Suurbritannia ettevõte. Selle firma kasvupotsentsiaaliks hindab Goldman Sachs 85%. Just Eat on toidu kojukannet korraldav ja pakkuv firma, mis tegutseb praegu 13 eri riigis, omab ligi 24 miljonit klienti ja teeb koostööd ligi 93 000 toidukohaga. Just Eat puhul mängib aktsiaanalüütikute sõnutsi suurt rolli võrgustikuefekt ja tõsiasi, et sellistel ärimudelitel kehtib varem või hiljem põhimõte "võitja võtab enamuse". Üks kõrge sihthinna põhjus on ka see, et analüütikute sõnul kaupleb Just Eat oma konkurentidest Delivery Hero, GrubHub ja Takeaway.com oluliselt madalamatel hinnatasemetel. Eeldades selle lõhe sulgumist (teisisõnu konkurentidega võrreldavaid valuatsioonisuhtarve) kujuneb sihthinnaks 10,6 naelsterlingit. Ülevõtutehingu potentsiaali mitte arvestades on pank hinnasihiks seadnud 9,8 naelsterlingit aktsia kohta.
    Soodsad rahalehmad
    Teine strateegia, mis sobib hästi ka pikaajalisematele investoritele, on otsida praegu soodsa hinnaga saada olevaid suure kasumlikkuse ja hea kasvupotentsiaaliga ettevõtteid. Sellele strateegiale viidates kasutab Goldman Sachs ise väljendit quality compounders. Need on suurt investeeritud kapitali tootlust (ROIC) evivad firmad, mis kasvatavad oma kasumeid keskmiselt vähemalt 8% aastas. Selles kategoorias toob pank välja viis firmat: Telenet, Philips, BAE Systems, Eurofins ja Elis. Neist kõige suurema aktsia hinna tõusupotentsiaaliga on Eurofins ja Elis.
    Pärast konkurendi Berendsen omandamist sai Prantsusmaa ettevõttest nimega Elis Euroopa ja Ladina-Ameerika juhtiv töörõivaste, pesu ja muu sellise rentimisega tegelev firma. Analüütikud näevad Elise aktsia hinna tõusupotentsiaali 101%. Firma on sellel aastal olnud väga aktiivne ülevõtutehingute vallas, mis on viinud ettevõtte laenukoormuse üpris suureks. Siiski hinnatakse, et viimaste aastate ülevõtmiste ja vastavate sünergiate toel kasvab ettevõtte kasum aktsia kohta järgmise kolme aasta jooksul keskmiselt 11% aastas. Täiendavad konkurentide ülesostmised võivad aktsiaanalüütikute hinnangul lisada siia veel 6–8% kasvu aastas. Järgmise 12 kuu perspektiivis on Goldman Sachsi aktsianalüütikud seadnud aktsia sihthinnaks 28 eurot.
    Philipsile pakub Goldman Sachs 36% tõusupotentsiaali.Foto: EPA
    Just Eurofins Scientific on ettevõte, mis troonib selle Euroopa aktsiaideede ostunimekirja tipus. Järgmise 12 kuu perspektiivis hindab pank selle firma aktsia hinna tõusupotentsiaaliks 110%. Eurofins on Pariisi börsil kauplev 45 riigis rohkem kui 650 laborit omav ettevõte. Firma teeb valdavalt ravimi- ja toiduainetööstuse tarbeks laboratoorseid uuringuid ning teste. Loomuliku äri kasvu ja konkurentide ülevõtu toel prognoositakse ettevõtte kasumi kasvuks järgmise kolme aasta jooksul vähemalt 20% aastas. Panga aktsiaanalüütikute hinnasiht on seatud 660 eurole.
    Ülejäänud kolme eelmainitud rahalehma puhul prognoosib Goldman Sachs järgneva 12 kuu jooksul järgmisi aktsia hinna tõusupotentsiaali numbreid: BAE Systems 40%, Telenet 37% ja Philips 36%.
  • Hetkel kuum
Tõnu Mertsina: riigi kommunikatsioon võiks arvestada selle mõju majandusaktiivsusele
Inimeste nõrk kindlustunne pidurdab tarbimise taastumist. Riik võiks oma avalikus kommunikatsioonis riigirahanduse, maksude ja sõjaohu kohta arvestada rohkem selle mõju majandusaktiivsusele, kirjutab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
Inimeste nõrk kindlustunne pidurdab tarbimise taastumist. Riik võiks oma avalikus kommunikatsioonis riigirahanduse, maksude ja sõjaohu kohta arvestada rohkem selle mõju majandusaktiivsusele, kirjutab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
Müügikuu mai algas USA aktsiaturul langusega
Wall Streeti folklooris soovitatakse aktsiad mais maha müüa; soovitusele kohaselt liikusid USA aktsiaturud mai esimesel kauplemispäeval allapoole.
Wall Streeti folklooris soovitatakse aktsiad mais maha müüa; soovitusele kohaselt liikusid USA aktsiaturud mai esimesel kauplemispäeval allapoole.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Luksusturismi ettevõtjad õpetavad, kuidas meelitada rikkad metsa raha kulutama
Saates “Turismitund” võeti luubi alla, kuidas rikkad inimesed majanduslanguse ajal enda hellitamisega toime tulevad.
Saates “Turismitund” võeti luubi alla, kuidas rikkad inimesed majanduslanguse ajal enda hellitamisega toime tulevad.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mis on edukate juhtide ühine näitaja?
Üks juhtimiskvaliteedi tõstmise meetodeid on oma tavapärasest rutiinist välja astumine ja enda kohta regulaarselt tagasiside küsimine. Selleks, et inimesed julgeksid ausat tagasisidet anda, tuleb luua tugev ja usaldusväärne suhe oma töötajatega. Kuidas seda teha ja miks see nii oluline on?
Üks juhtimiskvaliteedi tõstmise meetodeid on oma tavapärasest rutiinist välja astumine ja enda kohta regulaarselt tagasiside küsimine. Selleks, et inimesed julgeksid ausat tagasisidet anda, tuleb luua tugev ja usaldusväärne suhe oma töötajatega. Kuidas seda teha ja miks see nii oluline on?
"Palun vabastada Eesti vahemikus ....–.... loodusõpetuse tunnist"*
Selle asemel, et spekulatiivses Euroopa Liidu trahvi hirmus end üles kütta, toetume faktidele ja vaidleme kokkulepped paremaks, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Selle asemel, et spekulatiivses Euroopa Liidu trahvi hirmus end üles kütta, toetume faktidele ja vaidleme kokkulepped paremaks, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Auto|Piloot. Uus Škodiaq on kohal. Kas nüüd tasub vana sissemaksuks anda?
Niigi äärmiselt ruumikas Škoda Kodiaq sai uue põlvkonnaga veelgi avaram, ent mitte ainult.
Niigi äärmiselt ruumikas Škoda Kodiaq sai uue põlvkonnaga veelgi avaram, ent mitte ainult.
Piletilevi tegi ajaloo suurima tehingu: ostis enamuse kahes Poola piletimüüjas
Piletilevi ostis kahes Poola piletimüügifirmas enamusosaluse, millega tõuseb sealsel turul suuruselt teiseks piletimüügifirmaks, aga laienemisplaanid sellega veel ei lõpe.
Piletilevi ostis kahes Poola piletimüügifirmas enamusosaluse, millega tõuseb sealsel turul suuruselt teiseks piletimüügifirmaks, aga laienemisplaanid sellega veel ei lõpe.
Prantsuse ettevõte ostab Eesti küberfirma: ootame suurt rahvusvahelist kasvu
Prantsusmaa küberturbe-ettevõtete grupp Neverhack omandas täisosaluse Eestis Cybersi kaubamärgi all tegutsevas Security Software OÜs.
Prantsusmaa küberturbe-ettevõtete grupp Neverhack omandas täisosaluse Eestis Cybersi kaubamärgi all tegutsevas Security Software OÜs.