Anu Lill • 8 jaanuar 2019

Saksamaa tööstusšokk tõstab majanduslanguse tõenäosust

Saksamaa tööstustegevuse järsk langus eelmise aasta lõpus tõstis ohtu, et Euroopa suurim majandus libiseb majanduslangusesse, vahendab Bloomberg.

Saksamaa teras.  Foto: DAVID HECKER

Tööstustootmine langes novembris oktoobriga võrreldes 1,9 protsenti ja see oli finantskriisi lõpust alates kõige viletsam tulemus. Kuigi andmed võivad olla volatiilsed, tuleneb järsk langus tehasetellimuste eeldatud mahu ulatuslikumast vähenemisest. Investoreid ja majandusteadlasi on see pannud muretsema globaalse majanduskasvu raugemise pärast.

Kuni eelmise kuu lõpuni rõhutas Saksamaa keskpank oma ootusi tagasilöögile, väites, et tegemist on ajutise väljakutsega. Pärast seda, kui riik näitas eelmise aasta kolmandas kvartalis sisemajanduse kogutoodangu vähenemist, tähendab tööstustegevuse langus, et majandus võib veelgi rohkem kokku tõmbuda.

Majandusteadlased näevad endiselt, et olukord võib paraneda. Loodetakse, et era- ja avaliku sektori tarbimine suudab kompenseerida langust ja tellimused pöörduvad kasvule. Commerzbank ütleb, et hiljutised tootenumbrid viitavad potentsiaalsele stabiliseerumisele.

Bloombergi igakuist uuringut tegevad majandusteadlased näevad sel aastal 1,6protsendilist majanduskasvu, mis vastab 2018. aasta tempole. Järgmisel esmaspäeval avaldatakse uus uuring, mis algab päeval enne Saksamaa statistikaameti avaldamist oma 2018. aasta SKP hinnangulise kasvu kohta.

Hetkel kuum