Anu Lill • 24. jaanuar
Jaga lugu:

Airbus ähvardab brittide juures otsad kokku tõmmata

Lennukitootja Airbus SE teatas, et kui Brexit tuleb ilma leppeta, võivad nemad Suurbritanniast lahkuda, ja Brexiti toetajad on "hullud", kui nad arvavad, et firma ähvardust täide ei vii, vahendas Bloomberg.

Lennuki Airbus 320 tootmine Saksamaal  Foto: Reuters/Scanpix

"Kui tuleb ilma leppeta Brexit, peame tegema Ühendkuningriigile potentsiaalselt väga kahjulikke otsuseid," ütles Airbusi tegevjuht Tom Enders, kes on olnud ettevõtjate hulgas selle teema eestkõneleja.

Ettevõtte neljapäeval jagatud ebatavalises videoteates hoiatas Enders tungivalt ilma leppeta lahkumise tagajärgede eest. „On häbiväärne, et enam kui kaks aastat pärast 2016. aasta rahvahääletuse tulemust ei saa ettevõtted endiselt oma tulevikku planeerida,“ ütles Enders. „Kui te olete tõesti kindel, et Brexit on Suurbritannia jaoks parim, tulge kokku ja esitage pragmaatiline lahkumisleping," kutsus ta poliitikuid üles.

Ettevõttel on tootmiskohad Filtonis, Inglismaa edelaosas ja Walesis, kus toodab kommertslennukite jaoks tiibu.

Samal ajal kui seadusandjad ei suuda Brexiti viisis kokku leppida, liigutavad paljud finantsettevõtted raha Londonist välja ja see trend võib olla pöördumatu. Viis suuremat panka kavatsevad kolida 750 miljardi euro suuruses varasid Saksamaale, Frankfurti.

See lisab survet kahe tule vahele jäänud Theresa Mayle, Briti peaministrile. Konservatiivid soovivad teda sundida 29. märtsi Brexiti tähtaega edasi lükkama, samas kui euroskeptikud ähvardavad tema valitsuse kukutada, kui ta seda peaks tegema.

Järgmisel nädalal hääletatakse parlamendis Brexiti järgmiste sammude üle, sealhulgas on laual ettepanek sundida valitsust paluma Euroopa Liidul lahkumise tähtaega pikendada. Austria kantsler Sebastian Kurz ütles Davosis Maailma Majandusfoorumil, et Euroopa Liit on valmis Brexiti tähtaega pikendama, kui seda on vaja, et Brexiti tingimustes kahepoolselt kokku leppida.

Jaga lugu:
Hetkel kuum