Anu Lill • 22. märts 2019 kell 11:01

Trumpi kampaania seosed Venemaaga võivad börsi kaosesse paisata

Venemaa sekkumise uurimine seoses USA president Donald Trumpi 2016. aasta kampaaniaga on jõudnud lõpule ning peatselt avalikustatavad raporti tulemused võivad aasta alguses hiilgava stardi teinud börsi langema panna, kirjutab MarketWatch.

Venemaa sekkumise uurimine on jõudnud lõpule ja järgmisel nädalal avalikustatakse tõendid, kas Venemaa valitsus aitas Trumpi võimule või mitte.  Foto: CNP / AdMedia /SIPA / Scanpix

Investorid on suures osas ignoreerinud poliitilist draamat, mis on kaasnenud Trumpi administratsiooni kahe esimese aastaga. Trump ise on korduvalt eitanud seda, nagu oleks Venemaa sekkumine aidanud tal saada Ameerika presidendiks. Kui uurimise raportis sisalduvad tõendid selgelt Trumpi süüdistavad, siis viib see parlamendi poolt süüdimõistmismenetluse algatamiseni, seab ohtu administratsiooni maksu- ja regulatiivse tegevuskava ning võib-olla julgustaks presidenti ette võtma meetmeid, mis on aktsiaturule negatiivsed.

Analüütikute arvates on raporti avalikustamisel rohkem negatiivseid kui positiivseid aspekte, kuna investorid pole probleemi eriti tõsiselt võtnud. Siiamaani on Trumpi poliitika, sealhulgas hiljutine ettevõtte tulumaksu vähendamine ja pingutused föderaalseaduste tagasipööramiseks, olnud aktsiaturgudele soodsad. S&P 500 indeks on alates Trumpi presidendiks valimisest 2016. aastal tõusnud ligikaudu 33%.

Commonwealth Financial Networki investeerimisametnik Brad McMillan nõustus, et süüdistav aruanne võib olla lühiajalise volatiilsuse allikas, kuid väitis, et raporti vahetu mõju ei seaks administratsiooni ärisõbralikku poliitikat ohtu.

Isegi kui Trump ametist eemaldatakse, võtaks asepresident Mike Pence võimu üle. "Trumpi ja Pence'i vahel ei ole poliitikas palju vahet ja kui seal ongi erinevusi, siis oleks need kaubanduslikult soodsamad", väitis McMillan.

Raport avalikustatakse järgmisel kolmapäeval.

Hetkel kuum