Artikkel
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Pulma lõppakord – võimas ilutulestik!

    Foto: Freepik.com

    On teada-tuntud traditsioon, et pea iga pulmapeo õhtuses osas toimub pidulik pulmatordi serveerimine ja mõnel puhul on pulma lõppakordiks suurejooneline ilutulestik.

      Näiteks kui projekt on üles ehitatud kuuele minutile korralikule tulestikule, siis sama projekti on võimalik teostada venitades ka 12 minuti peale. Kuid see pole enam intensiivne emotsioone pakkuv tulestik, vaid hõre ilutulestiku toodete esitlus. See omakorda põhjustab kliendi rahulolematuse – kuigi ta ise soovis võimalikult kaua kestvat tulestikku ja tegi valiku selle järgi.

    Eestis on mitmeid häid ilutulestikufirmasid, kes pakuvad ilutulestiku kvaliteetteenuseid. Need firmad täidavad kõiki seaduses ettenähtud eeskirju, mis nõuavad, et kõikidel laiatarbe pürotehnilistel toodetel peab olema CE-märgis. CE-märgis on toote Euroopa Liidu õigusaktide nõuetele vastavuse põhiline indikaator.
    Äripäeva Pulmalehe vestluspartneriks kutsusin Triplex Eesti OÜ juhataja Aldo Mihkra, kes avab veidi selle maailma telgitaguseid.
    Triplex on 36-aastase ajalooga Poola firma, aga Triplex Eesti OÜ tegutseb aastast 2009?
    Üheksa tegutsemisaasta jooksul oleme loonud Tartusse oma esinduspoe, aga kes eelistab mugavalt e-poest ostmist, siis triplex.ee kaudu on see võimalus meil täna oma klientidele loodud. Ja muidu teostame ilutulestikke üle Eesti.
    Kuidas tellida targalt oma pulma lõpufinaaliks üks korralik ilutulestik?
    Kõigepealt palume saata meile meilikiri, kuhu ootame pulmade toimumise aega ja kohta. See on oluline info ilutulestiku projekti koostamisel. Asukohta teades saame samas arvestada kõrvalkuludega nagu transport ja lisatööaeg.
    Teame, et täna on paljud ilutulestikutooted vabamüügis ja kergelt kättesaadavad. Paratamatult tekib küsimus, kas targem on osta ilutulestikuteenus või ilutulestiku valmistoode.
    Ilutulestiku võimas helide ja värvide mäng tagab kindla peale tugeva ning üleva tunde ning nii suurema- kui ka väiksemamõõdulisi ilutulestikuetendusi on võimalik tellida igaks sündmuseks. Tuleb vaid aru pidada ja otsustada, kas tellida pürotehnikutelt täisteenus või osta valmistoode.
    Kui proffidelt tellides tuleb õigeaegselt ainult arve ära maksta, siis tulevärgi valmispaketi puhul peab noorpaar ise hankima vajaliku kooskõlastuse omavalitsusega ning teavitama päästeametit ja politseid, kui saluute lastakse asulas või tiheasustusalal. Ilutulestikku kooskõlastama minnes arvestage, et paljud ametnikud võivad olla puhkusel ja mõistlik on sellega tegeleda aegsasti ehk kuu enne tähtaega.
    Ka tuleb silmas pidada, et paljude omavalitsuste territooriumil algab öörahu kella üheteistkümnest õhtul ning seega ei lubata saluute lasta keskööl. Küsige kindlasti järele.
    Kohtudes noorpaaridega on jäänud kõlama mulje, et nende sõprade pulmas oli kõige nõrgem lüli just ilutulestik, mis kestis küll pikalt, aga polnud eriti vaadeldav. Ilutulestik peab olema ikka nii võimas, et raputab keskööl kõik pulmalised uuesti ärksaks ja pühib härrastelt viimsegi väsimuse ning toob daamidele pisara palgele. 
    Ilutulestiku pikkusest on kordi olulisem ilutulestiku tihedus ja ülesehitus. See tähendab, et kaetud oleksid kõik tasapinnad ja ilutulestik oleks tasakaalus.
    Esmalt tuleb arvesse võtta ilutulestiku ülesehitust, seejärel laskude tihedust. Mis intervalliga ja kui palju korraga, millistes suundades tähepomme taevasse lendab.
    Seejärel tuleks üle vaadata tähepommide kaliiber. Mida suurema kaliibriga tähepommid, seda võimsam ilutulestik ehk pürotehnilist ainet on ühe tähepommi kohta rohkem. Samas on tähepommide kaliiber pöördvõrdeline ilutulestiku kõrgusega. Mida suuremad tähepommid, seda kõrgem tulestik.
    Kogenud pürotehnikud teevad projekti, võttes arvesse eelkõige neid parameetreid. Näiteks kui projekt on üles ehitatud kuuele minutile korralikule tulestikule, siis sama projekti on võimalik teostada venitades ka 12 minuti peale. Kuid see pole enam intensiivne emotsioone pakkuv tulestik, vaid hõre ilutulestiku toodete esitlus. See omakorda põhjustab kliendi rahulolematuse – kuigi ta ise soovis võimalikult kaua kestvat tulestikku ja tegi valiku selle järgi.
    Klient peaks tellides usaldama pürotehnikuid, kes on aastaid projekte koostanud ja ilutulestikke teostanud. Kui teile saadetud projekt tundub teile liialt lühike, siis arvestage eelkõige – kui palju olete nõus rahalisi vahendeid lisama, et sama tihedusega ilutulestikku pikemalt nautida. Kui soovite eelarvet suurendamata tulestikku pikendada, siis kannatab kvaliteet.
    Jõudsimegi nüüd sujuvalt kliente huvitava eelarveni. Kuna kõik teenuste valikud algavad ikkagi eelarvest, siis mis summaga peab noorpaar arvestama?
    Professionaalsete ilutulestike tellimisel peab arvestama summaga suurusjärgus alates 800 eurot ja eks siin kehtib selline ütlus, et mida rohkem, seda uhkem saab ilutulestik olema. 
    Meil on ka müügil selliseid ilutulestikutooteid, mida saab vabalt iga inimene ise lasta, aga selleks palume pöörduda meie poole. Meie anname siis juba tooted koos kasutamisreeglitega.
    Aga liigsel priiskamisel pole ka mõtet, kuna oleme pulmades palju aastaid tulestikke teostanud, siis oskame nõu anda, et eespool mainitud summa vahemikust täitsa piisab. Meie ilutulestiku projektis on kõik ilutulestiku osad eraldi tootekoodipõhiselt lahti kirjutatud. Me oleme isegi sellise lahenduse välja mõelnud, et kui sisestate youtube.com lehele teid huvitava tootekoodi, siis näete, mis efekti iga toode annab.
    Kasutame ilutulestikes III ja IV kategooria tooteid, mis on toodetud professionaalsete ilutulestike tarbeks. Projektiga põhjalik tutvumine võtab noorpaaril kindlasti omajagu aega, kuid kasutades interneti võimalusi saate põhjaliku ülevaate.
    Ma tean, et pakute ka lisavõimalusi...
    Meil on olemas vanaaegne kahur, millega saame pruudi neiupõlvenime ära saata. See näeb välja nii, et pruut kirjutab oma vana nime tähepommile, seejärel ilutulestikufirma laeb kahuri ja peigmees siis oma käega lennutab selle taevalaotusesse ja nii kaobki vana nimi kaduvikku ning uus perekonnanimi saab täieõiguslikud volitused igapäevaelus.
    Ja veel, et kui ilutulestik ja kahuriga nime ärasaatmine toimuvad ühes kohas, siis kahuripauk on noorpaarile kingituseks meie poolt.
    Meil on veel hästi populaarne tulekiri “SÜDA”, mida ümbritsevad päikesekiirtena 10 vulkaani. Tulekiri annab võimaluse jäädvustada kauneid pulmafotosid. Sellest tuleb fotograafi muidugi eelnevalt teavitada, et ta saaks vajalikud ettevalmistused teha. Aega on ju ikkagi ainult üks minut.
    Lisaks on meil noorpaarile pakkuda erineva pikkusega tordivulkaane, erinevat värvi kuumaõhupalle ja konfetti ehk paberikahurit, millest lendavad välja punased südamed.
    Teie firma annab noorpaarile täisteenuse ehk siis võtate peokohtade valla- ja linnavalitsustest ilutulestiku laskmiseks ametlikud load?
    Professionaalse ilutulestiku teostus on meie poolt täisteenusena. Vormistame ilutulestiku teostuseks vajalikud load kohalikus omavalitsuses, politseis ja päästeametis. Meie pürotehnikud tulevad varakult kohale ja paigaldavad ilutulestikutooted laskeplatsile. Eelnevalt kokku lepitud ajal teostame ilutulestiku. Pärast tulestiku teostust koristame enda järelt laskeplatsi.
    Ja noorpaari rõõmuks jääb suurejoonelise ilutulestiku nautimine.
    Teil on ka tore teadaanne 2018. ja 2019. aasta uutele noorpaaridele?
    Kutsume 2018. aasta ja 2019. aasta uusi noorpaare meiega kohtuma suurele pulmamessile Tallinna lauluväljakule 17. novembril.
    Oma silm on ju kuningas ja meie oleme rõõmsalt valmis iga noorpaariga kohtuma ja igale noorpaarile tegema just sellise ilutulestiku show, mis lõpetab ilusa pulmapeo vääriliselt.
Karl Märka: piirame põhiseadusega riigikapitalismi „Kuidas mitte investeerida: 1001 näidet avalikust sektorist“
Piirame põhiseadusega ära, kui suure osa SKTst võib avalik sektor moodustada, kirjutab Karl Märka arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Piirame põhiseadusega ära, kui suure osa SKTst võib avalik sektor moodustada, kirjutab Karl Märka arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Ülevõtupakkumine pani suure tankerifirma aktsia taanduma
Ühe maailma suurima tankerifirma Euronavi aktsia kukkus Brüsseli börsil pärast suuromaniku ülevõtupakkumise lõppu 9,1%.
Ühe maailma suurima tankerifirma Euronavi aktsia kukkus Brüsseli börsil pärast suuromaniku ülevõtupakkumise lõppu 9,1%.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Kogemuslugu: kui minu ettevõtte väärtused enam minuga ei ühti
Kuidas edasi, kui ettevõtjana avastad, et õhinaga loodud firma sinuga enam samu tõekspidamisi ei jaga?
Kuidas edasi, kui ettevõtjana avastad, et õhinaga loodud firma sinuga enam samu tõekspidamisi ei jaga?
Parima juhi konkursile esitati rekordiliselt üle 100 tippjuhi Vaata täisnimekirja
Konkursile "Parim juht 2024" esitati 110 tippjuhti, kelle seast selgub võitja mais Pärnu juhtimiskonverentsil.
Konkursile "Parim juht 2024" esitati 110 tippjuhti, kelle seast selgub võitja mais Pärnu juhtimiskonverentsil.
Uutele sõidukitele hakatakse väljastama keskkonnapasse
Sel kolmapäeval kiitis Euroopa parlament heaks uued ELi eeskirjad, mille eesmärk on vähendada sõiduautode, kaubikute, busside, veoautode ja haagiste heitkoguseid. Ühe uue meetmena nähakse ette uutele sõidukitele keskkonnapasside väljastamist, kirjutavad Logistikauudised.
Sel kolmapäeval kiitis Euroopa parlament heaks uued ELi eeskirjad, mille eesmärk on vähendada sõiduautode, kaubikute, busside, veoautode ja haagiste heitkoguseid. Ühe uue meetmena nähakse ette uutele sõidukitele keskkonnapasside väljastamist, kirjutavad Logistikauudised.
Hullumeelne seiklus: autoga läbi Euroopa ja Aafrika
Ühel päeval tekkis sõpradel hullumeelne idee osaleda rallil, mis viib nad läbi Euroopa ja Aafrika, kirjutavad Lääne-Virumaa Uudised.
Ühel päeval tekkis sõpradel hullumeelne idee osaleda rallil, mis viib nad läbi Euroopa ja Aafrika, kirjutavad Lääne-Virumaa Uudised.
Järgmine Soome ehitusfirma andis pankrotiavalduse sisse
Soome ehitusfirma Puukoti viis reedel kohtusse pankrotiavalduse, ettevõtte käive ulatus alles hiljuti 45 miljoni euroni, kirjutas Kauppalehti.
Soome ehitusfirma Puukoti viis reedel kohtusse pankrotiavalduse, ettevõtte käive ulatus alles hiljuti 45 miljoni euroni, kirjutas Kauppalehti.
Nädala lood. Eestlased hulluvad Hispaania kinnisvaraäri järele, kutsehaigus tõi firmale ootamatu nõude, suur tehas läks Lätti
Äripäeva selle nädala populaarsemad lood ja teemad puudutasid Hispaanias kinnisvaraäri ajamist.
Äripäeva selle nädala populaarsemad lood ja teemad puudutasid Hispaanias kinnisvaraäri ajamist.