Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Restoranitest: Koma ehk kogutud maitsed

    Intrigeeriv asukoht, disainipreemiat tõotav sisekujundus, külluslik õllevalik ja peakokk, kes üritab kõik kohaliku restoranimaailma trendid menüüsse sisse “küpsetada”, teevad Komast Tallinna restoranimaastikul tähelepanuväärse uustulnuka.

    Nii nagu Koma peakokk on pingutanud menüüga, on disainerid näinud palju vaeva sisekujundusega.Foto: Raul Mee
    Koma ehk Kogutud Maitsed leiab Pelgulinna servast, otse Kolme Sibula vastast. Võib arvata, et Kalamaja on lõpuks saanud restorane nii täis, et sinna enam ühtegi ei mahu, ja tasapisi alustatakse Pelgulinna gurmaniseerimist.
    Koma on õllerestoran, kus natuke on ka veini ja muid jooke, kuid nende valik jääb õllega võrreldes tagasihoidlikuks. Erinevaid õllesid olevat Komas üle saja. Selline õlleküllus pani ka mind, veendunud veini­joojat sedapuhku veinidest mööda vaatama ja õllele keskenduma. Pakutu hulgas olid esindatud vist küll kõik maailma levinumad õlletüübid ja muidugi ka suur hulk kohalikke käsitööjooke.
    Nagu soliidsele õllerestoranile kombeks, on Komas iga roa juurde oma õlu sobitatud. Kindlasti poleks ma ise osanud pähklikarri ja kahvli­pehmeks hautatud sealiha juurde­ valida Juhuse pruulikoja “imetegu” – 2,2% ­alkoholisisaldusega “Haput aktsiisi”. Kindlasti ei pea ma seda parimaks mõeldavaks kombinatsiooniks – minu ja ilmselt ka teiste vähese karastusega õllejoojate jaoks on igasugused õlle-toidu kombinatsioonid suhteliselt võõrad –, kuid põnev oli see kindlasti. Põnev ja ilus, sest õlut serveeritakse eriliselt kaunitest klaasidest. Kaunimatest, kui nii mõneski nooblis restoranis veini jaoks kasutusel.
    Loominguline peakokk
    Toidu jaoks tuleb Komasse minnes vaim valmis seada ja meeled ärksad hoida – peakokk tembutab kõvasti. Tükk aega pole­ nii trenditeadlikku menüüd kohanud. Kõik on kohal: pett ja vadak, lehtkapsas ja mustjuur, 63kraadise küpsetusega muna jms. Menüü annab tunnistust peakoka loomingulisusest, aga ka kõvast tööst. Koma kööki juhib Daanius Aas, kelle tegemistel tasub silm peal hoida – Komas kogetu tõotab noorele kokale kõrget lendu.
    Eelroogadest valisin kaks kõige kergemat: röstitud mustjuure, mille lisand oli marineeritud nuikapsas ja sinimerekarbikaste, ning külma vadaku-peedisupi. Palav ilma tõttu oli isu olematu, välja higistatud mineraalivaru aga vajas täiendamist. Mõlemad road olid täiuslikud suvetoidud: maitseid palju, kaloreid aga vähe.
    Pearoad taoliseks kergeks lennuks võimalusi ei jätnud. Ainus kalaroog on angerjas saia ja praekartuliga, mis küll väga maitsev, kuid mitte päris kuumailmaroog. Tõsi, peakokk ju ilma eest ei vastuta,­ kuid jään angerjaroa nautimiseks ootama­ külmemat ilma. Magustoiduga oli pea­kokal hoog ikka lausa üle võlli käinud, see oli üleni kartulist: kartulikrõpsud, kara­mellistatud kartul ja kartuliparfee. Maitsev, seda kindlasti, kuid eelkõige ootamatu ja natuke naljakaski. Ja oma sinivalgetes toonides väga kaunis.
    Vähemalt sama palju kui peakokk menüü kallal on disainerid pingutanud sise­kujundusega. Tulemuseks miljöö, mis on ühtaegu hubane ja cool, karm ja pehme. Raske musta metalli ja nähtavale jäetud ventilatsioonitorude karmust mahendavad puhas ja väga kvaliteetne puit ning rohelised taimed, millest mõni küll puuduliku valguse tõttu väheke kidur. Üldmulje natuke nagu Arsenali keskuses, ainult hoone ise on palju-palju tagasihoidlikum.

    Koma

    Toit-jook: 8

    Teenindus: 9

    Interjöör: 10

    Kokku: 27/30

    Aadress: Telliskivi 1, Tallinn

    Telefon: 5375 1111

    Avatud: T–N 17–23, R–L 17–02

    Põhiroogade hinnavahemik: 8,00–17,00 eurot

    Omanik: Waht OÜ

    Peakokk: Daanius Aas

    facebook.com/KOMAresto

  • Hetkel kuum
Väikekaupmees: turgu ahistav alkoholiregister peab kaduma!
Alkoholiregister on elav näide sellest, kuidas turumoonutus ei taha kaduda, sest bürokraatia on tugevam kui terve mõistus, kirjutab enam kui 10 aastat käsitööõllepoodi pidanud väikeettevõtja Karmo Tüür.
Alkoholiregister on elav näide sellest, kuidas turumoonutus ei taha kaduda, sest bürokraatia on tugevam kui terve mõistus, kirjutab enam kui 10 aastat käsitööõllepoodi pidanud väikeettevõtja Karmo Tüür.
USA aktsiad jätkasid optimistlikku tõusu
USA aktsiad tõusid kolmandat börsipäeva järjepannu tõugatuna optimismist, et keskpank Föderaalreserv peatselt baasintressimäära langetab.
USA aktsiad tõusid kolmandat börsipäeva järjepannu tõugatuna optimismist, et keskpank Föderaalreserv peatselt baasintressimäära langetab.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Väikekaupmees: turgu ahistav alkoholiregister peab kaduma!
Alkoholiregister on elav näide sellest, kuidas turumoonutus ei taha kaduda, sest bürokraatia on tugevam kui terve mõistus, kirjutab enam kui 10 aastat käsitööõllepoodi pidanud väikeettevõtja Karmo Tüür.
Alkoholiregister on elav näide sellest, kuidas turumoonutus ei taha kaduda, sest bürokraatia on tugevam kui terve mõistus, kirjutab enam kui 10 aastat käsitööõllepoodi pidanud väikeettevõtja Karmo Tüür.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Sääsepeletajate müüja: müüme toodet, millesse ise usume
Homeyard OÜ, mis on tuntud kodu- ja aiatoodete poolest, eristub läbimõeldud tooteportfelliga, keskendudes peamiselt sääsepeletajatele. Ettevõtte juht ja omanik Alari Ilves ütles saates “Kiired ja vihased”, et tema ei usu ütlusesse, et hea müügimees müüb kõik tooted maha.
Homeyard OÜ, mis on tuntud kodu- ja aiatoodete poolest, eristub läbimõeldud tooteportfelliga, keskendudes peamiselt sääsepeletajatele. Ettevõtte juht ja omanik Alari Ilves ütles saates “Kiired ja vihased”, et tema ei usu ütlusesse, et hea müügimees müüb kõik tooted maha.
Mitmesaja ettevõtte mentor: proovige teinekord turge, mis pole Läti
Tehnopoli äriarendusjuht ja ingelinvestor Martin Goroško jagab kolme kasvunippi, kuidas ettevõtted võiksid uusi turge võtta ning kasvada.
Tehnopoli äriarendusjuht ja ingelinvestor Martin Goroško jagab kolme kasvunippi, kuidas ettevõtted võiksid uusi turge võtta ning kasvada.
Äripäeva arvamusliider: kui tahame Euroopa toetust Ukrainale, peame andma midagi vastu
Kas eestlastest on saanud eurooplased? Lisaks: kui sügavaks osutub EKRE kriis ning kuidas teha päriselt rohepööret.
Kas eestlastest on saanud eurooplased? Lisaks: kui sügavaks osutub EKRE kriis ning kuidas teha päriselt rohepööret.
Asjatundja: autoturg seisab kaubandussõja lävel Tesla müük kidub, Musk hämab
Eesti autoostja on segaduses, Euroopa muretseb Hiina autode pealetungi pärast, Tesla kogeb kehva müüki, kirjutab KPMG juhtimiskonsultatsioonide valdkonna juht Tarmo Toiger Äripäeva Infopanga mootorsõidukite müügi konkurentsiraportile antud kommentaaris.
Eesti autoostja on segaduses, Euroopa muretseb Hiina autode pealetungi pärast, Tesla kogeb kehva müüki, kirjutab KPMG juhtimiskonsultatsioonide valdkonna juht Tarmo Toiger Äripäeva Infopanga mootorsõidukite müügi konkurentsiraportile antud kommentaaris.
Eksperdid: infoturbestandard tõstab erasektoris teenuste kvaliteeti
Lühendi E-ITS järgi tuntud Eesti infoturbestandardit peavad rakendama väga erinevad asutused ja ettevõtted. Kuidas see neid mõjutab?
Lühendi E-ITS järgi tuntud Eesti infoturbestandardit peavad rakendama väga erinevad asutused ja ettevõtted. Kuidas see neid mõjutab?
Suurfirmade palga TOP: mõni teenib preemiaga teise aastapalga
Suurfirmadest on kõige ühtlasemalt kõrge palgaga infotehnoloogiafirmad, aga teise kümne lõpupoole nende ülekaal kaob ja firmasid mahub saja parima palgamaksja hulka paljudest tegevusvaldkondadest.
Suurfirmadest on kõige ühtlasemalt kõrge palgaga infotehnoloogiafirmad, aga teise kümne lõpupoole nende ülekaal kaob ja firmasid mahub saja parima palgamaksja hulka paljudest tegevusvaldkondadest.