• Jaga lugu:

    Restoranitest: Koma ehk kogutud maitsed

    Intrigeeriv asukoht, disainipreemiat tõotav sisekujundus, külluslik õllevalik ja peakokk, kes üritab kõik kohaliku restoranimaailma trendid menüüsse sisse “küpsetada”, teevad Komast Tallinna restoranimaastikul tähelepanuväärse uustulnuka.

    Nii nagu Koma peakokk on pingutanud menüüga, on disainerid näinud palju vaeva sisekujundusega.Foto: Raul Mee
    Koma ehk Kogutud Maitsed leiab Pelgulinna servast, otse Kolme Sibula vastast. Võib arvata, et Kalamaja on lõpuks saanud restorane nii täis, et sinna enam ühtegi ei mahu, ja tasapisi alustatakse Pelgulinna gurmaniseerimist.
    Koma on õllerestoran, kus natuke on ka veini ja muid jooke, kuid nende valik jääb õllega võrreldes tagasihoidlikuks. Erinevaid õllesid olevat Komas üle saja. Selline õlleküllus pani ka mind, veendunud veini­joojat sedapuhku veinidest mööda vaatama ja õllele keskenduma. Pakutu hulgas olid esindatud vist küll kõik maailma levinumad õlletüübid ja muidugi ka suur hulk kohalikke käsitööjooke.
    Nagu soliidsele õllerestoranile kombeks, on Komas iga roa juurde oma õlu sobitatud. Kindlasti poleks ma ise osanud pähklikarri ja kahvli­pehmeks hautatud sealiha juurde­ valida Juhuse pruulikoja “imetegu” – 2,2% ­alkoholisisaldusega “Haput aktsiisi”. Kindlasti ei pea ma seda parimaks mõeldavaks kombinatsiooniks – minu ja ilmselt ka teiste vähese karastusega õllejoojate jaoks on igasugused õlle-toidu kombinatsioonid suhteliselt võõrad –, kuid põnev oli see kindlasti. Põnev ja ilus, sest õlut serveeritakse eriliselt kaunitest klaasidest. Kaunimatest, kui nii mõneski nooblis restoranis veini jaoks kasutusel.
    Loominguline peakokk
    Toidu jaoks tuleb Komasse minnes vaim valmis seada ja meeled ärksad hoida – peakokk tembutab kõvasti. Tükk aega pole­ nii trenditeadlikku menüüd kohanud. Kõik on kohal: pett ja vadak, lehtkapsas ja mustjuur, 63kraadise küpsetusega muna jms. Menüü annab tunnistust peakoka loomingulisusest, aga ka kõvast tööst. Koma kööki juhib Daanius Aas, kelle tegemistel tasub silm peal hoida – Komas kogetu tõotab noorele kokale kõrget lendu.
    Eelroogadest valisin kaks kõige kergemat: röstitud mustjuure, mille lisand oli marineeritud nuikapsas ja sinimerekarbikaste, ning külma vadaku-peedisupi. Palav ilma tõttu oli isu olematu, välja higistatud mineraalivaru aga vajas täiendamist. Mõlemad road olid täiuslikud suvetoidud: maitseid palju, kaloreid aga vähe.
    Pearoad taoliseks kergeks lennuks võimalusi ei jätnud. Ainus kalaroog on angerjas saia ja praekartuliga, mis küll väga maitsev, kuid mitte päris kuumailmaroog. Tõsi, peakokk ju ilma eest ei vastuta,­ kuid jään angerjaroa nautimiseks ootama­ külmemat ilma. Magustoiduga oli pea­kokal hoog ikka lausa üle võlli käinud, see oli üleni kartulist: kartulikrõpsud, kara­mellistatud kartul ja kartuliparfee. Maitsev, seda kindlasti, kuid eelkõige ootamatu ja natuke naljakaski. Ja oma sinivalgetes toonides väga kaunis.
    Vähemalt sama palju kui peakokk menüü kallal on disainerid pingutanud sise­kujundusega. Tulemuseks miljöö, mis on ühtaegu hubane ja cool, karm ja pehme. Raske musta metalli ja nähtavale jäetud ventilatsioonitorude karmust mahendavad puhas ja väga kvaliteetne puit ning rohelised taimed, millest mõni küll puuduliku valguse tõttu väheke kidur. Üldmulje natuke nagu Arsenali keskuses, ainult hoone ise on palju-palju tagasihoidlikum.

    Koma

    Toit-jook: 8

    Teenindus: 9

    Interjöör: 10

    Kokku: 27/30

    Aadress: Telliskivi 1, Tallinn

    Telefon: 5375 1111

    Avatud: T–N 17–23, R–L 17–02

    Põhiroogade hinnavahemik: 8,00–17,00 eurot

    Omanik: Waht OÜ

    Peakokk: Daanius Aas

    facebook.com/KOMAresto

    Jaga lugu:
  • Hetkel kuum

Mihkel Nestor: ebanormaalsusest saab valulik normaalsus
Finantsturud näivad ennustavat, et Euroopa pikaleveninud eksperiment negatiivsete intressimääradega on lõppemas. Seda, kas tõesti, ja milline on selle mõju majandusele, analüüsib SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Finantsturud näivad ennustavat, et Euroopa pikaleveninud eksperiment negatiivsete intressimääradega on lõppemas. Seda, kas tõesti, ja milline on selle mõju majandusele, analüüsib SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Balti börsid lõpetasid nädala suure müügilainega
Balti aktsiaturud lõpetasid nädala suure käibega müügilainega, millest jäi puutumata vaid mõni üksik aktsia.
Balti aktsiaturud lõpetasid nädala suure käibega müügilainega, millest jäi puutumata vaid mõni üksik aktsia.
USA süüdistab Valgevene ametnikke piraatluses seoses Ryanairi lennuki intsidendiga
USA ametivõimud on esitanud neljale Valgevene valitsusametnikule lennukipiraatluse süüdistuse, kuna nad sundisid eelmisel aastal Leetu suundunud Ryanairi lendu maanduma Minskis, et arreteerida juhtiv opositsiooniaktivist.
USA ametivõimud on esitanud neljale Valgevene valitsusametnikule lennukipiraatluse süüdistuse, kuna nad sundisid eelmisel aastal Leetu suundunud Ryanairi lendu maanduma Minskis, et arreteerida juhtiv opositsiooniaktivist.
Eesti Pagar vaidleb krooniajal saadud euroraha pärast tänini
Eesti Pagar nõuab oma õigust habemega vaidluses, kus 2009. aastal EASilt saadud poole miljoni euro suurune riigiabi tunnistati hiljem ebaseaduslikuks.
Eesti Pagar nõuab oma õigust habemega vaidluses, kus 2009. aastal EASilt saadud poole miljoni euro suurune riigiabi tunnistati hiljem ebaseaduslikuks.