Artikkel
  • Jaga lugu:

    Restoranitest: Umami on surnud, elagu Umami!

    Meeleolult on praegune ja endine Umami võrreldamatud, kuid ehk leiab restoran ka omaenda päris uue kodu.Foto: Raul Mee, fotograaf

    Umami on jätnud oma õunaaia ja valge villa ning kolinud mere äärde. Suveks on ta end sisse seadnud Klausi juures. Täpsemalt samas kohas, kus pikka aega tegutses kohvik nimega Klaus.

    Ei, Umami ei läinud niisama suvitama. Tema lahkumine õunaaiast on pärit justkui Tšehhovi "Kirisaiast". Mis sest, et kahe loo vahel on rohkem kui sada aastat, põhjus on enam-vähem sama. Umami õunapuuaeda täidetakse parajasti korrusmajadega. Oma nostligilise õunaaiaga oli Umami kahtlemata Eesti üks omanäolisemaid restorane. Vaatamata linnaäärsele asukohale teati ja tunti teda rohkem kui mõnd südalinna söögikohta.
    Iseenesest on tore, et armastatud Umami on mere äärde kolinud. Isegi väike õuekene või pigem tagahoov paari puuga on neil seal olemas, samuti on maja ees terrass, kuhu jätkub päikest enam-vähem terveks päevaks. Meeleolult on praegune ja endine koht muidugi võrreldamatud, kuid loodame, et lõpuks leiab Umami ka omaenda päris uue kodu.
    Suvetöötajate tase on enneolematu
    Rõõm oli tõdeda, et toit on kolimise suurepäraselt üle elanud ja maitsetes pole mitte raasugi tagasilangust. Kõik road olid endiselt suurepärased, täis rikkalikke maitseid ja toredaid sürpriise. Need mitte ainult ei meeldinud, vaid suutsid – ikka veel – ka üllatada: praetud kalmaar ahjuporru ja Romesco kastmega, kookose-karrisupp kimchi ja vesikastaniga, India pähkli pallid ahjus küpsetatud juurselleri ja marineeritud sinepivartega, biscotti-küpsised chia-seemnete ja paksendatud kookoskondenspiimaga.
    Ka joogikaart on endiselt toekas ja valik Eesti ühe parima sommeljee kodurestoranile vääriline. Ainult teenindus oli kolimisega kukkunud isegi linna keskmisest allapoole. Tuleb tunnistada, et nii kehva suvetöötajate taset kui sel aastal pole varem kogenudki. Seda mitte ainult Umamis, üksteise järel satun kohtadesse, kus teenindaja väidab, et on esimest päeva, ja ei tundu, et keegi teda üldse õpetada oleks kavatsenudki. Nutikamad ja suhtlemisaltimad saavad kuidagi hakkama, teised tekitavad mitmesuguseid piinlikke hetki.
    Restoran Umami on kolinud mere äärde. Õunapuuaia asemel saab nüüd nautida väikest tagahoovi paari puuga ja istuda terrassil.Foto: Raul Mee
    Et algaja töötaja ei tea isegi seda, millist vett restoran pakub, sellest võib aru saada. Aga et ta ei leia isegi joogikaarti sirvides vajalikku jaotust üles, enam mitte. Samuti ka mitte sellest, kui toitu tutvustades võetakse kasutusele väljendid "pakun, et see võiks olla...", "arvan" või "oletan". Oletamised ja arvamised olid tegelikkusest kaugel, lihtsam oli ise maitsta ja (koka poolt hoolikalt valitud ja kindla mõtte ning funktsiooniga taldrikule paigutatud) komponendid ise välja selgitada.
    Kolimisvalust on vaja üle saada
    Pärast esimest, ilmselgelt rumalat ettekandjat ilmus meie laua juurde aga veel ka teine töötaja, kes üritas musta valgeks rääkida ehk meile selgeks teha, et on suvi ja nii peabki olema, kellel seda täpsust suvisel ajal ikka vaja, võtku me elu kergemalt. Või midagi niisugust. Sellisel juhul võiks suvetöötajate tulekuga sisse viia ka suvehinnad, kus toit ja jook täies mahus, teenindus aga näiteks poole hinnaga arvesse võetud. Et toit tuuakse ja mustad nõud viiakse, aga rohkemat pole oodata.
    Sellele vaatamata jääb Umami üheks minu lemmikrestoraniks. Olen näinud, milleks nende ettekandjad (väljaõpet saanuna) on võimelised, ja usun, et pärast kolimisvaludest toibumist jõutakse taas kunagisele tasemele. Igaks juhuks soovitan end siiski ootamatusteks valmis panna.

    Umami

    Toit-jook: 10

    Teenindus: 2

    Interjöör: 8

    Aadress: Kalasadama 8, Tallinn

    Telefon: 600 1035

    Avatud: E–N 12–22, R–L 12–23, P 12–20

    Avatud 12–23

    Pearoogade hinnavahemik 11,50–21,50

    U-Bistroo OÜ

    Peakokk Janno Lepik

    www.umamiresto.ee

    Jaga lugu:
Erje Mettas: majanduse jahtumine toob hoiused taas au sisse
Keskpangad rakendavad jõudsalt meetmeid kõrge inflatsiooni ohjamiseks ning oodatav majanduse jahtumine suunab eraisikute ja ettevõtete tähelepanu taas raha pankades hoiustamisele, prognoosib Coop Panga äriklientide igapäevapanganduse juht Erje Mettas.
Keskpangad rakendavad jõudsalt meetmeid kõrge inflatsiooni ohjamiseks ning oodatav majanduse jahtumine suunab eraisikute ja ettevõtete tähelepanu taas raha pankades hoiustamisele, prognoosib Coop Panga äriklientide igapäevapanganduse juht Erje Mettas.
LHV aktsia jaguneb reedel kümneks
Reedel toimub LHV aktsiate kümnekordne split, mis tähendab, et uuel nädalal on LHV aktsia hind 10 korda väiksem.
Reedel toimub LHV aktsiate kümnekordne split, mis tähendab, et uuel nädalal on LHV aktsia hind 10 korda väiksem.
Tallinna kommunaalameti igavene juht paneb ameti maha
Linnasüsteemis 46 aastat töötanud, neist 25 aastat Tallinna keskkonna- ja kommunaalametit juhtinud Ain Valdmann teatas, et paneb alates 1. oktoobrist ameti maha.
Linnasüsteemis 46 aastat töötanud, neist 25 aastat Tallinna keskkonna- ja kommunaalametit juhtinud Ain Valdmann teatas, et paneb alates 1. oktoobrist ameti maha.
Tallinna kommunaalameti igavene juht paneb ameti maha
Linnasüsteemis 46 aastat töötanud, neist 25 aastat Tallinna keskkonna- ja kommunaalametit juhtinud Ain Valdmann teatas, et paneb alates 1. oktoobrist ameti maha.
Linnasüsteemis 46 aastat töötanud, neist 25 aastat Tallinna keskkonna- ja kommunaalametit juhtinud Ain Valdmann teatas, et paneb alates 1. oktoobrist ameti maha.
Eesti tahab NATO-lt siia diviisisuurust kaitsevalmidust
Madridi tippkohtumisel pannakse paika aastakümnete suurim muutus NATO valmidusplaanides. Eesti soovib, et paigas oleksid struktuurid Eesti kaitsmiseks vähemalt diviisi suuruse üksusega, kuid see ei tähenda, et siin peaks permanentselt viibima üks diviis viibima.
Madridi tippkohtumisel pannakse paika aastakümnete suurim muutus NATO valmidusplaanides. Eesti soovib, et paigas oleksid struktuurid Eesti kaitsmiseks vähemalt diviisi suuruse üksusega, kuid see ei tähenda, et siin peaks permanentselt viibima üks diviis viibima.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.