Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Kontorivõimlemine annab päevale särtsu

    Liigne istumine arvuti taga on moodsa aja katk, mis tapab. Selleks, et töötajate tervist hoida, on osa ettevõtteid hakanud kontoris võimlemise võimalust pakkuma.

    Bigbankis innustab inimesi võimlema juhatuse liige ja finantsvaldkonna juht Sven Raba, kellel on 27 aastat kogemust võitluskunstide harrastamisel ja eelmisest sügisest ka asahi instruktori litsents. Asahi on Soome hommikuvõimlemise liik, mida Bigbanki kontoris igal reede hommikul kuni 30 minutit tehakse. 
    Traditsioon, mille hulka on algusaegadel mahtunud ka qigong'i harjutuste tegemine, on väldanud juba 1,5 aastat. Kõik toimub vabatahtlikkuse alusel tööajast ja tasuta. Raba sõnul on suurem osa ettevõtte töötajaid seda võimalust ka proovinud. „Kõigepealt tegi aastaseminaril 100 inimest koos qigong'i harjutusi (Hiina liikumis- ja hingamisharjutuste süsteem - toim). Siis leidsime, et seda oleks vahva jätkata,“ rääkis Raba, kuidas sündis mõte pakkuda inimestele tööajal tegevusest, mis oleks kasulik ning annaks samal ajal särtsu ja energiat.

    Asahi Health

    Soomest pärit tervisevõimlemise liik, mille rajasid tunnustatud treenerid ja võitluskunstide eksperdid Ilpo Jalamo, Timo Klemola, Keijo Mikkonen ja dr. Yrjö Mähönen umbes 10 aasta eest, kombineerides ida ja lääne harjutusi (allikateks mh qigong, tai chi chuan) tänapäevase meditsiini seisukohti arvestades.

    Kontorivõimlemine on toimunud ka Ericssonis, kus pärast väikest pausi sellega taas jätkatakse. Suve lõpus oli üleval isegi töökuulutus, kus firma otsis enda meeskonda kontorivõimlemise läbiviijat. “Tulenevalt töös esinevatest sundasenditest ning kutsehaigestumiste ennetamiseks on saanud tööpäeva oluliseks osaks teadlik liikumine,“ selgitas Ericssoni Tallinna tehase kommunikatsioonispetsialist Kadri Kosk. Selleks pakutakse nii kontori- kui tootmistöötajatele paar korda nädalas pärastlõunast virgutus- ja venituspausi.
    Põhjus liigutamiseks
    „Väike virgutuspaus tuletab meelde, et õige asend töölaua taga on hästi oluline. Samuti annab see väikese energiasüsti tööpäeva teisele poolele ning loob ühtsustunnet meeskonnas läbi ühise ettevõtmise,“ loetles Kosk ettevõtmise plusse. „Ka näeme, et kuna inimestel on kiire elutempo, siis võib-olla alati liikuma ei jõutagi ning taolise pausi organiseerimine tööpäeva sisse annab ka neile võimaluse end liigutada ja iseenda tervise peale mõelda,“ täpsustas ta.
    Bigbankis juhatab kontorivõimlemist panga juhatuse liige ja finantsvaldkonna juht Sven Raba, kel 27 aastat võitluskunstide kogemust. Foto: Andras Kralla
    Otseselt mingit mõõdikut Bigbankis välja töötatud pole, mille alusel kontorivõimlemise kasulikkust töötajatele ja ettevõttele hinnata. “Küll on meil olemas indeksid ja töötajate rahulolu uuringud. Püüame seeläbi aru saada, mis on hästi, mis halvasti ja parandamist vajav. Ma ise tunnen aga küll, et kui võimelmine on ära toimunud, siis on inimesed rõõmsamad, rahulikumad, mõtted hakkavad liikuma,” selgitas Raba. Seega kasutegur on küll tema sõnul raskesti mõõdetav, aga täiesti olemas.

    Mis ajendab igal reede hommikul koos kolleegidega võimlema? 

    Tore on võtta see 15 minutit enda jaoks ja teha koos kolleegidega midagi, mis pakub vaimule ja hingele ja aitab ennast hästi tunda. See on üks parimaid asju töönädalas. Mul on alati väga kahju, kui ma ei saa osaleda koosoleku või millegi muu tõttu.

    Kui räägin personalijuhina, siis töötaja on iga inimene kella 8-17ni, aga inimesed oleme me 24/7. Ma arvan, et see on väga-väga inimlik.

    Estel Pukk,
    Bigbank ASi personali- ja tugiteenuste juht
    Võimlemisest pühendunud harrastajaks
    Plussiks on juba Raba sõnul ainuüksi see, kui innustust saadakse ise asja edasi uurida või tuntakse huvi, kus asahi trennid toimuvad. Eriti tore, kui mõnest suisa pühendunud harrastaja saab. Ühte kolleegi oskab Raba ka esile tuua.
    “Veerev kivi ei sammaldu. Liikumine on ülitähtis. Kontoritöö võtab lihtsalt lõivu - liigestel ja lihastel tekkivad hädad jne,” mainis Raba. Kui ettevõtjana tema sõnul liikumist propageerida, siis on kindel, et töötajad on tervemad, rõõmsamad ja nende tööviljakus on kõrgem. Sellel on ainult kasulik mõju. “Inimene on tervik. Ei saa eeldada, et ta tegeleb ainult tööga.” Kontorivõimlemise pakkumine või näiteks töökeskkonda massööri kutsumine on Raba sõnul ühed lihtsad võimalused, kuidas inimesi liikuma ja oma tervise eest hoolitsema ärgitada.

    Püsti helesinise ekraani eest

    Ei ole õigeid ega valesid harjutusi. Pigem on eesmärk see, et inimesed ei unustaks ära, et nad on 24 tundi oma kehas ja võiksid oma kehale n-ö pai teha - aeg-ajalt liikuda, juua mitme liitri kohvi asemel hoopis klaasi vett või süüa snäkiks näiteks porgandit või lillkapsast. Tänapäeval veedame me paraku suure osa ajast helesinise ekraani taga, mistõttu on oluline mitte unustada ennast sinna sundasendisse mitmeks tunniks kramplikult tööd tegema, vaid teha igas tunnis minut sirutust ja juba liigub mõte paremini.

    Kontorivõimlemise käigus näitan ette 20 lustakat harjutust. Nende seas on näiteks ümbernurgajuttude ajamine, uhkuse alla neelamine, vastutuse õlalt viskamine, pähe istumine, naljaga pihta saamine, paberist läbi närimine, endale tuha pähe raputamine jne. Need on humoorikad nimed, aga igal lustakal harjutusel on konkreetne liikumine olemas. Raamatupidamislik tasakaalustamine on näiteks ühe jala peal pääsukese tegemine või õli tulle valamine on nähtamatu kannukesega n-ö õli valamine, kus liiguvad õlavööde ja ranne.

    * Tööergonoom on vastava eriharidusega töötervishoiuspetsialist. Einastol eriharidust ei ole, ta pakub töötajatele võimaluse kasulike harjutustega töörutiinist väljuda.

    Tõnu Einasto,
    Rõõmulabor OÜ õhtujuht ja tööergonoom*
    Kuula oma keha: 3 harjutust, mida tööl teha
    Kerepöörded
    Seisad käed lõdvalt kõrval. Hakkad ülakeha keerama kord paremale, kord vasakule. Pea on püsti ja pöörab kaasa. Käed on rippus ja liiguvad pöörde ajal ka kaasa. „See on kõikide lõdvestusharjustuste ema,“ sõnas Bigbanki finantsvaldkonna juht Sven Raba. „Alla poole minuti ei maksa seda aga teha, siis ei ole sellest mingit kasu. Veel parem, kui vähemalt minut seda teha, täiesti lõdvestunult, käed on seejuures nagu spagetid,“ täpsustas ta.
    400eurot spordikulutusi võimaldatakse alates 2018. aastast ettevõtetel ja asutustel töötajatele hüvitada erisoodustusmaksuvabalt aastas.
    Ringutused
    „Kui päev otsa klahve klõbistada, siis on vaja aeg-ajalt ennast ringutada, rindkere avada,“ soovitas Raba. Rindkere avamise harjutused ventileerivad kopse.
    Mudimisharjutused
    Qigong'is (Hiina liikumis- ja hingamisharjutuste süsteem) on kolm lihtsat harjutust, mida igapäevaselt tehes on väidetavalt eluiga kohe 5 aastat pigem, lausus Raba.
    Esiteks hõõrud käed soojaks ja asetad silmadele, hoiad. Teiseks masseerid näppudega ninajuurt. Kolmandaks mudid aeg-ajalt oma kõrvalestasid. „Kõige targem on aga oma keha kogu aeg kuulata ja teha lisaks seda, mida keha ütleb,“ soovitas Raba.
  • Hetkel kuum
Andrus Hiiepuu: kustkohast tulevad ja kuhu kaovad eesmärgid?
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Balti turgudel oli taas punane päev
Kesknädala tõus Balti aktsiaturgudel jäi üürikeseks – neljapäeval jätkasid kõigi kolme Balti börsi indeksid langust, vedades miinusesse ka koondindeksi.
Kesknädala tõus Balti aktsiaturgudel jäi üürikeseks – neljapäeval jätkasid kõigi kolme Balti börsi indeksid langust, vedades miinusesse ka koondindeksi.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
LHV tippjuht lahkub ametist
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Saksa majandus sai ootamatu tõuke
Saksa majandus tõenäoliselt kasvas esimeses kvartalis, saades ootamatu tõuke tööstusest ja ehitusest, vahendab Reuters.
Saksa majandus tõenäoliselt kasvas esimeses kvartalis, saades ootamatu tõuke tööstusest ja ehitusest, vahendab Reuters.
Venemaa tõmbab väed välja Mägi-Karabahhist
Venemaa viib Mägi-Karabahhist välja kõik oma väed ehk sisuliselt 2000 sõdurit, vahendab välismeedia.
Venemaa viib Mägi-Karabahhist välja kõik oma väed ehk sisuliselt 2000 sõdurit, vahendab välismeedia.