Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Seadus, mis lausa nõuab avastamist

  Äripäeva kaanelugu räägib konkurentsiseadusest, täpsemalt sellest, et ettevõtjad on mures – nad ei tea, kuidas käituda nii, et mitte asjatult konkurentsiameti tähelepanu pälvida.

  “Konkurentsiseadus on oluline teema, aga ettevõtjatele tundmatu maa,” võtab artikli mõtte kokku suurettevõtja Jüri Käo. Ometi kehtib see seadus Eestis juba aastaid. Milles siis probleem?
  Äripäeva arvates näitab probleem esiteks selgelt, et Eesti ettevõtjatele pole seaduste tundmine sugugi mitte kõige esimesel kohal. Iseküsimus on muidugi, kas juristide keeles kirja pandud seadust ongi üldse ühel normaalse, tavalise ajuehitusega inimesel võimalik endale selgeks teha. Ja kas peakski? Äripäeva arvates peaks, vähemalt nii palju, et me ettevõtjad mõtleks, kas üht või teist nende käiku saab seaduse alusel kartellikuriteoks kvalifitseerida või mitte.
  Teiseks, riigi peaprokurör Norman Aas kinnitab, et seadus ise on küll kvaliteetne, kopeerides Euroopa Liidu õigust, on probleem selles, et nn hall ala kujuneb praktikaga ja meil Eestis on see praktika alles minimaalne. “Keelatu ja lubatu piiri kujundab suuresti ka konkurentsiamet,” selgitab ta.
  Viimased uudised kõnelevad aga sellest, et konkurentsiametil ja prokuratuuril endalgi pole see seadus päris selge. Alles eelmisel nädalal otsustas Tallinna ringkonnakohus, et kartellisüüdistusega kohtu alla olnud KPK Teedeehitus ja selle endine juhatuse liige Kaupo Kaljuvee pole midagi valesti teinud. Riigile läks see kohtuskäik maksma ca 30 miljonit krooni.
  Jah, konkurentsi hoidmine on küll konkurentsiameti töö, kuid ta (ja uurimisorganid) peaks arvestama, et iga uisapäisa algatatud uurimine võib hävitada turuosalise ja seetõttu konkurentsiolukorda hoopis halvendada.
  Seega, Äripäeval on kolm soovitust.
  Esiteks kõige olulisem: Käo ütleb, et ootaks konkurentsiametilt ettevõtjatele suunatud koolituspäevi. Väga hea mõte!
  Teiseks: ettevõtjad, võtke siiski veidi aega ja tehke see seadus vähemalt üldjoontes selgeks. Lugege see korralikult ja mõttega läbi, võtke või tuttav jurist abiks, aga tehke endale ohtlikud punktid selgeks ja vältige siis rikkumisi.
  Kolmandaks: konkurentsiamet ja uurimisorganid, võtke teiegi veidi aega ja tehke see seadus endale üksipulgi selgeks. Kui muidu ei saa, kutsuge juristid või lausa sellesama seaduse loojad appi ja tehke endale selgeks, mida täpselt selle ja selle seadusepügala või definitsiooniga mõeldud on.
  Autor: 1185-aripaev
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Leslie Leino: on aeg hämarate Hiina ettevõtete taust läbi valgustada
Nüüd, mil Hiina võrguplatvormid on tulemüürile vaatamata rahvusvaheliselt kättesaadavad, saab lõpuks teha väga täpseid sissevaateid nende tausta, kirjutab Tallinna Ülikooli Aasia uuringute teadur Leslie Leino.
Nüüd, mil Hiina võrguplatvormid on tulemüürile vaatamata rahvusvaheliselt kättesaadavad, saab lõpuks teha väga täpseid sissevaateid nende tausta, kirjutab Tallinna Ülikooli Aasia uuringute teadur Leslie Leino.
Keskpanga protokoll rahustas USA aktsiaturud kergelt kerkima
Täna avaldatud Föderaalreservi viimase istungi protokollist nähtub, et Ühendriikide keskpank kavatseb inflatsiooniga vihast võitlust jätkata – see rahustas aktsiaturge niivõrd, et nood sulgusid kerges plussis.
Täna avaldatud Föderaalreservi viimase istungi protokollist nähtub, et Ühendriikide keskpank kavatseb inflatsiooniga vihast võitlust jätkata – see rahustas aktsiaturge niivõrd, et nood sulgusid kerges plussis.
Nelja Eesti juhi teed tippu - kriisiloits, ettemääratus ja õpetaja võimendus
Värskes Äripäeva raadio saates "Juhi jutud" võtame kokku kuulajate lemmiksaated ja nopime nendest välja neli põnevat kildu Eesti juhtidelt. Tänases saates saavad sõna Eesti suurima panga Swedbanki juht Olavi Lepp, 2020. aastal Eesti parimaks kooliks valitud Uulu põhikooli juht Egle Rumberg, noorim Tallinna börsi firmade juht ehk Arco Vara juht Miko-Ove Niinemäe ja LHV grupi juht Madis Toomsalu, kes pälvis tänavu tunnustuse parim juht.
Värskes Äripäeva raadio saates "Juhi jutud" võtame kokku kuulajate lemmiksaated ja nopime nendest välja neli põnevat kildu Eesti juhtidelt. Tänases saates saavad sõna Eesti suurima panga Swedbanki juht Olavi Lepp, 2020. aastal Eesti parimaks kooliks valitud Uulu põhikooli juht Egle Rumberg, noorim Tallinna börsi firmade juht ehk Arco Vara juht Miko-Ove Niinemäe ja LHV grupi juht Madis Toomsalu, kes pälvis tänavu tunnustuse parim juht.
Riigikogu ratifitseeris Soome ja Rootsi ühinemise NATOga
Riigikogu võttis erakorralisel istungjärgul vastu seaduse, millega kiitis heaks Soome ja Rootsi ühinemist käsitlevad Põhja-Atlandi lepingu protokollid.
Riigikogu võttis erakorralisel istungjärgul vastu seaduse, millega kiitis heaks Soome ja Rootsi ühinemist käsitlevad Põhja-Atlandi lepingu protokollid.
Pirita linnaosavanemat kahtlustatakse altkäemaksu võtmises Asjasse segatud ettevõtja: kahjuks ei saa kommenteerida
Eile pidasid kaitsepolitsei ametnikud kinni neli inimest, keda kahtlustatakse korruptsioonikuritegudes. Keskerakondlasest Pirita linnaosavanemat Tõnis Liinatit kahtlustatakse altkäemaksu võtmises.
Eile pidasid kaitsepolitsei ametnikud kinni neli inimest, keda kahtlustatakse korruptsioonikuritegudes. Keskerakondlasest Pirita linnaosavanemat Tõnis Liinatit kahtlustatakse altkäemaksu võtmises.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.