• Jaga lugu:

  Seadus, mis lausa nõuab avastamist

  Äripäeva kaanelugu räägib konkurentsiseadusest, täpsemalt sellest, et ettevõtjad on mures – nad ei tea, kuidas käituda nii, et mitte asjatult konkurentsiameti tähelepanu pälvida.

  “Konkurentsiseadus on oluline teema, aga ettevõtjatele tundmatu maa,” võtab artikli mõtte kokku suurettevõtja Jüri Käo. Ometi kehtib see seadus Eestis juba aastaid. Milles siis probleem?
  Äripäeva arvates näitab probleem esiteks selgelt, et Eesti ettevõtjatele pole seaduste tundmine sugugi mitte kõige esimesel kohal. Iseküsimus on muidugi, kas juristide keeles kirja pandud seadust ongi üldse ühel normaalse, tavalise ajuehitusega inimesel võimalik endale selgeks teha. Ja kas peakski? Äripäeva arvates peaks, vähemalt nii palju, et me ettevõtjad mõtleks, kas üht või teist nende käiku saab seaduse alusel kartellikuriteoks kvalifitseerida või mitte.
  Teiseks, riigi peaprokurör Norman Aas kinnitab, et seadus ise on küll kvaliteetne, kopeerides Euroopa Liidu õigust, on probleem selles, et nn hall ala kujuneb praktikaga ja meil Eestis on see praktika alles minimaalne. “Keelatu ja lubatu piiri kujundab suuresti ka konkurentsiamet,” selgitab ta.
  Viimased uudised kõnelevad aga sellest, et konkurentsiametil ja prokuratuuril endalgi pole see seadus päris selge. Alles eelmisel nädalal otsustas Tallinna ringkonnakohus, et kartellisüüdistusega kohtu alla olnud KPK Teedeehitus ja selle endine juhatuse liige Kaupo Kaljuvee pole midagi valesti teinud. Riigile läks see kohtuskäik maksma ca 30 miljonit krooni.
  Jah, konkurentsi hoidmine on küll konkurentsiameti töö, kuid ta (ja uurimisorganid) peaks arvestama, et iga uisapäisa algatatud uurimine võib hävitada turuosalise ja seetõttu konkurentsiolukorda hoopis halvendada.
  Seega, Äripäeval on kolm soovitust.
  Esiteks kõige olulisem: Käo ütleb, et ootaks konkurentsiametilt ettevõtjatele suunatud koolituspäevi. Väga hea mõte!
  Teiseks: ettevõtjad, võtke siiski veidi aega ja tehke see seadus vähemalt üldjoontes selgeks. Lugege see korralikult ja mõttega läbi, võtke või tuttav jurist abiks, aga tehke endale ohtlikud punktid selgeks ja vältige siis rikkumisi.
  Kolmandaks: konkurentsiamet ja uurimisorganid, võtke teiegi veidi aega ja tehke see seadus endale üksipulgi selgeks. Kui muidu ei saa, kutsuge juristid või lausa sellesama seaduse loojad appi ja tehke endale selgeks, mida täpselt selle ja selle seadusepügala või definitsiooniga mõeldud on.
  Autor: 1185-aripaev
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Merli Üle: tänane lumehelbeke hindab samu väärtusi mida su enda laps
Midagi on pildil valesti, kui peame jätkuvalt rääkima juhtidest, kelle jaoks on noorte, nn lumehelbekeste, juhtimine peavalu. Kes siis muutustele tegelikult vastu sõdib? Ehk oleks viimane aeg õppida uusi trikke, pakub Elisa äriarenduse valdkonna juht Merli Üle.
Midagi on pildil valesti, kui peame jätkuvalt rääkima juhtidest, kelle jaoks on noorte, nn lumehelbekeste, juhtimine peavalu. Kes siis muutustele tegelikult vastu sõdib? Ehk oleks viimane aeg õppida uusi trikke, pakub Elisa äriarenduse valdkonna juht Merli Üle.
Euroopa aktsiaturgude tõus jätkub
Euroopa aktsiaturud tõusid neljapäeval uue rekordini, millele aitasid kaasa Novo Nordiski ja Siemenesi tugevad kvartalitulemused, vahendab Reuters.
Euroopa aktsiaturud tõusid neljapäeval uue rekordini, millele aitasid kaasa Novo Nordiski ja Siemenesi tugevad kvartalitulemused, vahendab Reuters.
Umbusklikud parteid tantsivad ümber Soomere
Kumbki koalitsioonierakond ega ka sotsid ei taha astuda Tarmo Soomere presidendikandidatuuri osas esimest otsustavat sammu. Seda ei tehtud ka tänasel parteijuhtide nõupidamisel.
Kumbki koalitsioonierakond ega ka sotsid ei taha astuda Tarmo Soomere presidendikandidatuuri osas esimest otsustavat sammu. Seda ei tehtud ka tänasel parteijuhtide nõupidamisel.
Elister OÜ lahendus muudab Viljandi Aken ja Uks ümbruses õhu 85% puhtamaks
Elister OÜ paigaldas puitu töötleva ettevõtte Viljandi Aken ja Uks tootmishoonesse automaatse aktiivsöel põhineva ventilatsioonilahenduse, mis aitab ettevõttel tõsta tootlikkust, täites samal ajal keskkonnanorme ning hoides tööstust ümbritseva õhu varasemast 85% võrra puhtamana. Testimisel saavutati õhupuhtuse näitajaks koguni 99,8%.
Elister OÜ paigaldas puitu töötleva ettevõtte Viljandi Aken ja Uks tootmishoonesse automaatse aktiivsöel põhineva ventilatsioonilahenduse, mis aitab ettevõttel tõsta tootlikkust, täites samal ajal keskkonnanorme ning hoides tööstust ümbritseva õhu varasemast 85% võrra puhtamana. Testimisel saavutati õhupuhtuse näitajaks koguni 99,8%.