• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  "Konkurendid käivad pigem, rusikas taskus, kui suhtlevad"

  See, kui räägitakse, kui palju kellelgi laos kartulit on ja mis hinnaga ja kuhu ta oma kartulit müüb, siis see ei ole kartellikokkulepe, ütles MTÜ Eesti Kartul juhatuse esimees Kalle Hamburg.

  „Mittetulundusühingu eesmärk ongi ju vahetada infot,“ rõhutas Hamburg. „Infovahetus sisend- ja väljundhindade kohta on oluline, et orienteeruda, mis hinnamuutused on tulemas. Ma küll ei arva, et kartulikokkulepe tuleks kunagi Eestis probleemiks.“
  Hamburgi sõnul konkurendid üldjuhul väga omavahel suhelda ei taha. „Kui arvestada Eesti väikest turgu, siis oma tegevusalal tunnevad kõik kõiki ja konkurendid käivad pigem, rusikas taskus, ja põrnitsevad teineteise otsa, kui suhtlevad,“ lausus ta.
  Hamburg ütles, et teatud mõttes võib ju ka kaubandust pidada kartelliks, sest kaubandus dikteerib hindu. „Põllumehed on sunnitud seljad kokku panema ja ühistu tegema,“ rääkis Hamburg. „Ja kui sa teed tulundusühistu, siis see ongi ju seadustatud kartell põhimõtteliselt. Ja mida suurem tulundusühistu on, seda suuremat mõjujõudu ta omab ja seda paremal positsioonil ta kaubandusega läbirääkimistel on.“
  Hamburgi sõnul on Euroopas tavaks, et põllumajandussaadused töödeldakse ühistutes. „Aga maailmas on ka maid, kus ühistutel on keelatud omada näiteks piimakombinaati,“ lisas ta.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Säästkem energiat taastuvenergiale
Ei ole mõtet raisata aega kalli elektrihinna ja CO2 kvootide üle kirumisele, vaid asuda kiirelt taastuvenergia tootmist edendama, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor nädalakommentaaris.
Ei ole mõtet raisata aega kalli elektrihinna ja CO2 kvootide üle kirumisele, vaid asuda kiirelt taastuvenergia tootmist edendama, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor nädalakommentaaris.
USA peamised indeksid punased
USA peamised indeksid lõpetasid reede tehnoloogiasektori vedamisel punases, samalajal kui investorite meelsust mõjutavad potensiaalne ettevõtete maksutõus ja eelseisev FEDi kohtumine, vahendab Reuters.
USA peamised indeksid lõpetasid reede tehnoloogiasektori vedamisel punases, samalajal kui investorite meelsust mõjutavad potensiaalne ettevõtete maksutõus ja eelseisev FEDi kohtumine, vahendab Reuters.
Raadiohommikus: kaua tants kinnisvaraturul ja pinged tööturul veel kestavad?
Äripäeva raadio esmaspäevases hommikuprogrammis lahatakse kinnisvaraturu huvitavamaid arenguid, otsitakse lahendusi tööjõu nappusele ning arutletakse, miks naistele head tootlust börsidel ei andestata.
Äripäeva raadio esmaspäevases hommikuprogrammis lahatakse kinnisvaraturu huvitavamaid arenguid, otsitakse lahendusi tööjõu nappusele ning arutletakse, miks naistele head tootlust börsidel ei andestata.
Valitsus võttis vastu eelnõu, kuhu on riigifirma arust sisse kirjutatud huvide konflikt
Valitsus kiitis heaks ehitusseadustiku ja sellega seonduvate seaduste muutmise eelnõu, mille järgi saab riik ise meretuuleparkide ja kalakasvatuste hoonestuslubasid algatada ja läbi viia ning seejärel panna enampakkumisele.
Valitsus kiitis heaks ehitusseadustiku ja sellega seonduvate seaduste muutmise eelnõu, mille järgi saab riik ise meretuuleparkide ja kalakasvatuste hoonestuslubasid algatada ja läbi viia ning seejärel panna enampakkumisele.