Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  "Konkurendid käivad pigem, rusikas taskus, kui suhtlevad"

  See, kui räägitakse, kui palju kellelgi laos kartulit on ja mis hinnaga ja kuhu ta oma kartulit müüb, siis see ei ole kartellikokkulepe, ütles MTÜ Eesti Kartul juhatuse esimees Kalle Hamburg.

  „Mittetulundusühingu eesmärk ongi ju vahetada infot,“ rõhutas Hamburg. „Infovahetus sisend- ja väljundhindade kohta on oluline, et orienteeruda, mis hinnamuutused on tulemas. Ma küll ei arva, et kartulikokkulepe tuleks kunagi Eestis probleemiks.“
  Hamburgi sõnul konkurendid üldjuhul väga omavahel suhelda ei taha. „Kui arvestada Eesti väikest turgu, siis oma tegevusalal tunnevad kõik kõiki ja konkurendid käivad pigem, rusikas taskus, ja põrnitsevad teineteise otsa, kui suhtlevad,“ lausus ta.
  Hamburg ütles, et teatud mõttes võib ju ka kaubandust pidada kartelliks, sest kaubandus dikteerib hindu. „Põllumehed on sunnitud seljad kokku panema ja ühistu tegema,“ rääkis Hamburg. „Ja kui sa teed tulundusühistu, siis see ongi ju seadustatud kartell põhimõtteliselt. Ja mida suurem tulundusühistu on, seda suuremat mõjujõudu ta omab ja seda paremal positsioonil ta kaubandusega läbirääkimistel on.“
  Hamburgi sõnul on Euroopas tavaks, et põllumajandussaadused töödeldakse ühistutes. „Aga maailmas on ka maid, kus ühistutel on keelatud omada näiteks piimakombinaati,“ lisas ta.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Vastulause: tarneahelate ümberkujundamisega seotud väljakutseid maksab tõsiselt võtta
Tuleb küsida, mil määral õnnestub ettevõtetel kanda kasvanud sisendhinnad üle lõpptoodangu hindadesse, kirjutab Arenguseire Keskuse ekspert Uku Varblane vastukajas Eesti Panga ökonomisti Kaspar Oja kriitikale.
Tuleb küsida, mil määral õnnestub ettevõtetel kanda kasvanud sisendhinnad üle lõpptoodangu hindadesse, kirjutab Arenguseire Keskuse ekspert Uku Varblane vastukajas Eesti Panga ökonomisti Kaspar Oja kriitikale.
LHV aktsia tõus aitas Balti ja Tallinna indeksid kindlalt plussi
Balti börsiindeks Baltic Benchmark tõusis täna 1,39% ja Nasdaq Tallinna indeks 1,54% LHV aktsia enam kui viieprotsendise ralli tõukel.
Balti börsiindeks Baltic Benchmark tõusis täna 1,39% ja Nasdaq Tallinna indeks 1,54% LHV aktsia enam kui viieprotsendise ralli tõukel.
Uueks ehituse asekantsleriks saab Ivo Jaanisoo
Majandusministeeriumi ehituse asekantsleriks saab Jüri Rassi järel senine ministeeriumi ehitus- ja elamuosakonna juhataja Ivo Jaanisoo.
Majandusministeeriumi ehituse asekantsleriks saab Jüri Rassi järel senine ministeeriumi ehitus- ja elamuosakonna juhataja Ivo Jaanisoo.
Raadiohommikus: kuumast suvest ja taasterahastust
Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis tuleb juttu töötamisest põrgukuumuses, kalevi alla pandud suurprojektidest ning julgeolekust.
Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis tuleb juttu töötamisest põrgukuumuses, kalevi alla pandud suurprojektidest ning julgeolekust.
Raadiohommikus: autode hinnaralli jätkub, kuid asi pole tarnetes
Äripäeva raadio neljapäevases hommikuprogrammis on põnevat kuulamist kõigile neile, keda huvitavad autode hinnatõusu põhjused ja väljavaated.
Äripäeva raadio neljapäevases hommikuprogrammis on põnevat kuulamist kõigile neile, keda huvitavad autode hinnatõusu põhjused ja väljavaated.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.