Urmas Vaino: „Top Geari“ fenomeni taga oli palju enamat kui paari mehe talent

    Hiilgeaegadel rohkem kui 350 miljoni inimese poolt jälgitud ning maailma enimvaadatud telesaatena Guinnessi rekordite raamatusse kantud BBC autosaate „Top Geari“ menu rajanes sootuks enamale kui kolme saatejuhi vaieldamatu sära.

    Nii leidis Äripäeva raadio autoteemalises saatesarjas „Autojutud“ telesaatejuhina tuntust kogunud Urmas Vaino.

    „Jah, muidugi näeme me seal ka talendikate saatejuhtide elaani, nende vaimukust ja sisemist tahet, aga „Top Gear“ oli üks tohutu suur süsteem,“ ütles Vaino saates. Ta lisas, et tegu on ilmselt aegade ühe suurima teleproduktsiooniga ning et „Top Geari“ juured ulatuvad 1977. aastasse. Mis tähendab, et seda saadet oli tehtud üle 20 aasta, enne kui see tõusis Jeremy Clarksoni, Richard Hammondi ja James May juhtimisel enne- ja pärastnägematutesse kõrgustesse.

    „See oli väga pika traditsiooni jätkumise tulemus, mis lõpuks jõudis globaalse žanri kehtestamiseni,“ resümeeris Vaino. Tema näeb selle kõige taga ennekõike võimsa meeskonna süsteemset tööd.

    „Ning selle sära, viimase läike, mis murrab vaataja südamesse ja otsustab kõik, andis spontaansus, mis sai tekkida selle pinnalt, et saatejuhid teadsid täpselt, mida ja kuidas nad peaksid ütlema.“

    Muide, praeguseks kommunikatsioonivaldkonda edasi liikunud Urmas Vaino telelend sai alguse samuti autosaate tegemisest. Millise ja kuidas, seda meenutas ta saates siira õhinaga.

    Raadiosaate teises pooles arutles saatejuht Karl-Eduard Salumäe „Top Geari“ fenomeni ja mõju üle selle suure fänni, Autogeeniuse portaali ja Autolehe ajakirja ühendtoimetuse juhi Tarmo Tähepõlluga, kes tõdes muu hulgas, et „Top Gear“ ja eriti selle suurim staar Jeremy Clarkson on tema töid otseselt mõjutanud.

    Miks nn kuldse kolmiku lahkumise järel taaselustatud „Top Gear“ ikkagi välja ei vedanud? Kas teadmata ajaks pausile pandud programmile leidub muutunud maailmas enam üldse kohta? Selle kõige üle saates mõtiskletaksegi.

    Intervjuu Tarmo Tähepõlluga algab 32:30 peal.

    Fotol on (paremalt) hiilgeaja „Top Geari“ saatejuhid Jeremy Clarkson, James May ja Richard Hammond. Autor: AFP/Scanpix

    • Autojutud
    • 14.03.2024
    KIIRUS:
    Urmas Vaino: „Top Geari“ fenomeni taga oli palju enamat kui paari mehe talent
  • Hetkel kuum