Artikkel
 • Eesti SKP: kui palju raha on IT-sektor viimase viie aasta jooksul riigi majandusele toonud?

  IT-sektor on Eestis üks kiiremini kasvavaid majandusharusid. Eesti ettevõtte RIA.com Marketplaces analüütikud on saanud Eesti Staatikaametilt viimase viie aasta finantsaruandeid. Räägime SKP muutusest ja sellest, milline on infotehnoloogia panus.

  Koroonaviiruse pandeemia ei ole Eesti SKP kasvu peatanud. Seda väidab Ukrainas edukat äri ajav ja juba kahel korral Gaselli TOP nimekirja kantud Eesti IT-ettevõtte RIA.com Marketplaces juhatuse esimees Artem Umanets.
  „Koroonapandeemia on viinud Eesti finantstulemused tagasi 2019. aasta alguse tasemele, kuid 1,5 aastaga on riik suutnud taastuda ja on uuele tasemele jõudnud. Ja just IT-sektor on SKP-le väga hea panuse andnud. Viie aastaga on IT lisandväärtuse osakaal jooksevhindades kasvanud 5,5%-lt 7,8%-le. Konkreetsetesse numbritesse tõlgituna on meie jooksevhindade tõus 978 miljonilt eurolt 1,8 miljardile eurole. Kaks korda viie aasta jooksul!“ ütleb eduka Eesti IT-ettevõtte RIA.com Marketplaces juhatuse esimees Artem Umanets.

  Eesti SKP ja IT-sektor

  Statistikaameti finantsaruannete kohaselt oli Eesti SKP 2015. aastal 20,6 miljardit eurot. Vaatamata pandeemiale oli 2020. aasta lõpu näitaja 26,8 miljardit eurot, ehkki aasta esimesel poolel toimus langus.
  „2021. aasta esimese kuue kuuga panus riigi SKPsse oli üle 14 miljardi euro. See on hea näitaja, isegi arvestades selle aasta esimest kvartalit, mis näitajate poolest „langes“. Kõigi ELi turgude analüüside põhjal võime öelda ühte asja, et Eesti on kriisist üle saamas ja liigub edukamate näitajate poole kõigist teistest kiiremini. Suuresti tänu IT-sektorile ja tootmisele,“ ütleb Artem Umanets.
  Artem ütleb, et Eesti tulevik sõltub otseselt infosektori tegevusest. „Eesti peab jätkuvalt meelitama IT-spetsialiste üle kogu maailma. Pandeemia ajal tõestasid ettevõtted, et suudavad tõhusalt töötada ja areneda ka siis, kui kogu maailm on halvatud. Eeskujuks on siin ka meie ettevõte. Ettevõte RIA.com Marketplaces lõpetas 2020. aasta heade finantsnäitajatega ja 2021. aasta pole erand. Seetõttu on vaja kaasata IT-spetsialiste, anda neile elamisload ja lihtsustada muid bürokraatlikke küsimusi. Keegi pole lahendanud ka pangakontode avamisega seotud probleeme. Selle nimel näiteks Lätis juba töötatakse aktiivselt, viimasel ajal on seal isegi palgad tõusnud. Eesti jaoks on väga oluline mitte kaotada edasise majandusarengu võimalust,“ ütles Artem Umanets kokkuvõtteks.

  SKP ja IT-sektor: kuidas on andmed viimase viie aasta jooksul muutunud

  2015
  20631,4
  2 01621747,9
  2 01723833,6
  2 01825817,7
  2 01927732,3
  2 02026834,5
  Teave ja kommunikatsioon
  Jooksevhindades, miljonit eurot
  Tegelik muutus võrreldes eelmise aastaga, %
  Lisandväärtuse osakaal jooksevhindades, %
  2 015978,25,45,5
  2 0161056,36,05,6
  2 0171189,111,15,8
  2 0181349,89,86,0
  2 0191629,418,86,8
  2 0201824,09,57,8
  2021 Q1-Q2 — 14119,5 jooksevhindades, miljon eurot

  Ettevõttest RIA.com Marketplace

  Juba teist aastat on RIA.com Marketplaces Gaselli TOP reitingus kui üks kiiremini Eestis kasvavaid ettevõtteid.

  AIM Grupi 2019. aasta Global Classified Annual Report aastaaruande kohaselt on RIA.com Marketplaces OÜ maailmas 23. kohal. Ettevõte asub sõltumatute portaalide seas maailmas viiendal kohal.

  Rahvusvaheline krediidiinfo ettevõte AS Creditinfo Eesti andis sel aastal omakorda Eesti ettevõttele RIA.com Marketplaces OÜ auhinna „Edukas Eesti Ettevõte 2015-2020“.

  Samuti väärib märkimist, et alates 2018. aastast on ettevõte Eesti E-Kaubanduse Liidu liige ning alates 2020. aastast kuulub ka Eesti Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liitu.

 • Hetkel kuum
Jaeinvestoreid tuleb üha tõsisemalt võtta
Oma Tallinna börsi rahapaigutustega miinuses istuv värske investor teeb teene mitte ainult iseendale, vaid temasugustele jaeinvestoritele laiemalt, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Oma Tallinna börsi rahapaigutustega miinuses istuv värske investor teeb teene mitte ainult iseendale, vaid temasugustele jaeinvestoritele laiemalt, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Peeter Koppel: ees võib oodata inflatsiooni teine laine
SEB privaatpanganduse strateeg Peeter Koppel hoiatas Äripäeva raadio hommikuprogrammis teise inflatsioonilaine eest ning hindas, et kuigi energiahinnad on kindlasti üks oluline inflatsiooni komponent, siis päris juurpõhjusena seda vaatlema ei peaks.
SEB privaatpanganduse strateeg Peeter Koppel hoiatas Äripäeva raadio hommikuprogrammis teise inflatsioonilaine eest ning hindas, et kuigi energiahinnad on kindlasti üks oluline inflatsiooni komponent, siis päris juurpõhjusena seda vaatlema ei peaks.
Investor, kelle juures käivad rahahädas inimesed nõu küsimas
Jekaterina Tindi lugu investoriks saamisel algas aastal 2010, kui ema kinkis talle raamatu “Rikas isa, vaene isa”. Seda lugedes tabas tulevast investorit teadmine, et inimesel on võimalik ka niimoodi raha teenida, et tegelikult raha teenib ennast ise.
Jekaterina Tindi lugu investoriks saamisel algas aastal 2010, kui ema kinkis talle raamatu “Rikas isa, vaene isa”. Seda lugedes tabas tulevast investorit teadmine, et inimesel on võimalik ka niimoodi raha teenida, et tegelikult raha teenib ennast ise.
Reaalajas börsiinfo
Lillemüüja laseb pikalt tegutsenud äri pankrotti: pole enam mõtet
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Boroditš võitis Tallinnalt 90 000 eurot
Endine poliitik ja Tallinna Linnatranspordi juhatuse liige võitis kohtuvaidluses ettevõttega hagi, mille eest määrati talle 90 000 euro suurune hüvitis ühes viivistega.
Endine poliitik ja Tallinna Linnatranspordi juhatuse liige võitis kohtuvaidluses ettevõttega hagi, mille eest määrati talle 90 000 euro suurune hüvitis ühes viivistega.
Sõda pühkis kolmandiku Ukraina majandusest
Ukraina majandus vähenes eelmisel aastal ligikaudu 30 protsenti, võttis Soome Panga arenevate majanduste uurimiskeskus Bofit kokku Ukraina ametiasutuste esialgsed andmed.
Ukraina majandus vähenes eelmisel aastal ligikaudu 30 protsenti, võttis Soome Panga arenevate majanduste uurimiskeskus Bofit kokku Ukraina ametiasutuste esialgsed andmed.
Nädala raadiohitid: kas turgudel optimismi jagub?
Kas turgudel jätkub optimismi ning kui kaua võib kesta jahedam seis majanduses - need teemad huvitasid Äripäeva raadio kuulajat sel nädalal enim.
Kas turgudel jätkub optimismi ning kui kaua võib kesta jahedam seis majanduses - need teemad huvitasid Äripäeva raadio kuulajat sel nädalal enim.

Olulisemad uudised

Boroditš võitis Tallinnalt 90 000 eurot
Endine poliitik ja Tallinna Linnatranspordi juhatuse liige võitis kohtuvaidluses ettevõttega hagi, mille eest määrati talle 90 000 euro suurune hüvitis ühes viivistega.
Endine poliitik ja Tallinna Linnatranspordi juhatuse liige võitis kohtuvaidluses ettevõttega hagi, mille eest määrati talle 90 000 euro suurune hüvitis ühes viivistega.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.