• Jaga lugu:

  Eesti SKP: kui palju raha on IT-sektor viimase viie aasta jooksul riigi majandusele toonud?

  IT-sektor on Eestis üks kiiremini kasvavaid majandusharusid. Eesti ettevõtte RIA.com Marketplaces analüütikud on saanud Eesti Staatikaametilt viimase viie aasta finantsaruandeid. Räägime SKP muutusest ja sellest, milline on infotehnoloogia panus.

  Koroonaviiruse pandeemia ei ole Eesti SKP kasvu peatanud. Seda väidab Ukrainas edukat äri ajav ja juba kahel korral Gaselli TOP nimekirja kantud Eesti IT-ettevõtte RIA.com Marketplaces juhatuse esimees Artem Umanets.
  „Koroonapandeemia on viinud Eesti finantstulemused tagasi 2019. aasta alguse tasemele, kuid 1,5 aastaga on riik suutnud taastuda ja on uuele tasemele jõudnud. Ja just IT-sektor on SKP-le väga hea panuse andnud. Viie aastaga on IT lisandväärtuse osakaal jooksevhindades kasvanud 5,5%-lt 7,8%-le. Konkreetsetesse numbritesse tõlgituna on meie jooksevhindade tõus 978 miljonilt eurolt 1,8 miljardile eurole. Kaks korda viie aasta jooksul!“ ütleb eduka Eesti IT-ettevõtte RIA.com Marketplaces juhatuse esimees Artem Umanets.

  Eesti SKP ja IT-sektor

  Statistikaameti finantsaruannete kohaselt oli Eesti SKP 2015. aastal 20,6 miljardit eurot. Vaatamata pandeemiale oli 2020. aasta lõpu näitaja 26,8 miljardit eurot, ehkki aasta esimesel poolel toimus langus.
  „2021. aasta esimese kuue kuuga panus riigi SKPsse oli üle 14 miljardi euro. See on hea näitaja, isegi arvestades selle aasta esimest kvartalit, mis näitajate poolest „langes“. Kõigi ELi turgude analüüside põhjal võime öelda ühte asja, et Eesti on kriisist üle saamas ja liigub edukamate näitajate poole kõigist teistest kiiremini. Suuresti tänu IT-sektorile ja tootmisele,“ ütleb Artem Umanets.
  Artem ütleb, et Eesti tulevik sõltub otseselt infosektori tegevusest. „Eesti peab jätkuvalt meelitama IT-spetsialiste üle kogu maailma. Pandeemia ajal tõestasid ettevõtted, et suudavad tõhusalt töötada ja areneda ka siis, kui kogu maailm on halvatud. Eeskujuks on siin ka meie ettevõte. Ettevõte RIA.com Marketplaces lõpetas 2020. aasta heade finantsnäitajatega ja 2021. aasta pole erand. Seetõttu on vaja kaasata IT-spetsialiste, anda neile elamisload ja lihtsustada muid bürokraatlikke küsimusi. Keegi pole lahendanud ka pangakontode avamisega seotud probleeme. Selle nimel näiteks Lätis juba töötatakse aktiivselt, viimasel ajal on seal isegi palgad tõusnud. Eesti jaoks on väga oluline mitte kaotada edasise majandusarengu võimalust,“ ütles Artem Umanets kokkuvõtteks.

  SKP ja IT-sektor: kuidas on andmed viimase viie aasta jooksul muutunud

  2015
  20631,4
  2 01621747,9
  2 01723833,6
  2 01825817,7
  2 01927732,3
  2 02026834,5
  Teave ja kommunikatsioon
  Jooksevhindades, miljonit eurot
  Tegelik muutus võrreldes eelmise aastaga, %
  Lisandväärtuse osakaal jooksevhindades, %
  2 015978,25,45,5
  2 0161056,36,05,6
  2 0171189,111,15,8
  2 0181349,89,86,0
  2 0191629,418,86,8
  2 0201824,09,57,8
  2021 Q1-Q2 — 14119,5 jooksevhindades, miljon eurot

  Ettevõttest RIA.com Marketplace

  Juba teist aastat on RIA.com Marketplaces Gaselli TOP reitingus kui üks kiiremini Eestis kasvavaid ettevõtteid.

  AIM Grupi 2019. aasta Global Classified Annual Report aastaaruande kohaselt on RIA.com Marketplaces OÜ maailmas 23. kohal. Ettevõte asub sõltumatute portaalide seas maailmas viiendal kohal.

  Rahvusvaheline krediidiinfo ettevõte AS Creditinfo Eesti andis sel aastal omakorda Eesti ettevõttele RIA.com Marketplaces OÜ auhinna „Edukas Eesti Ettevõte 2015-2020“.

  Samuti väärib märkimist, et alates 2018. aastast on ettevõte Eesti E-Kaubanduse Liidu liige ning alates 2020. aastast kuulub ka Eesti Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liitu.

  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Auhinnatud personalijuht: mida kaasa pakkida 2021. tööaastast?
Tööaasta 2021 on andnud nõnda korraliku kogemustepagasi, et tasub mõelda, mis jätta sisse ka 2022. aastaks ning mis mitte, kirjutab Elisa personalivaldkonna juht, 2019. aastal Eesti mõjukaimaks personalijuhiks valitud Kaija Teemägi.
Tööaasta 2021 on andnud nõnda korraliku kogemustepagasi, et tasub mõelda, mis jätta sisse ka 2022. aastaks ning mis mitte, kirjutab Elisa personalivaldkonna juht, 2019. aastal Eesti mõjukaimaks personalijuhiks valitud Kaija Teemägi.
Donald Trumpi meediafirma läheb kaasama 1 miljardit dollarit
Ameerika Ühendriikide endise presidendi Donald Trumpi uus meediaettevõte teatas, et jõudis kokkulepeteni kaasata investoritelt ligikaudu 1 miljard dollarit, vahendab Reuters.
Ameerika Ühendriikide endise presidendi Donald Trumpi uus meediaettevõte teatas, et jõudis kokkulepeteni kaasata investoritelt ligikaudu 1 miljard dollarit, vahendab Reuters.
Omikron jõudis Lätti
Omikroni nimega uus koroonatüvi tuvastati pühapäeval Lätis, vahendab Läti ringhääling LSM.
Omikroni nimega uus koroonatüvi tuvastati pühapäeval Lätis, vahendab Läti ringhääling LSM.
Tahe Outdoors suurendas kahjumit
Spordivarustuse tootja Tahe Outdoors kasvatas läinud aastal küll käivet, ent samas paisus ka kahjum.
Spordivarustuse tootja Tahe Outdoors kasvatas läinud aastal küll käivet, ent samas paisus ka kahjum.