Artikkel
 • Kuula

  Kas e-sport võib muutuda populaarsemaks kui tavaline sport?

  COVID-19 pandeemia tõi endaga kaasa mitmeid suuri väljakutseid ning muudatusi, kuid meie igapäevaelus üks märgatavamaid erinevusi oli kindlasti just profispordi ja võistluste vähesus. Kui tänavad tühjenesid ja ka teatrid sulgesid uksed, muutusid ka staadionid ja areenid kogu maailmas tühjaks ning jäid uusi võistlusperioode ootama. Kuid mitte kõiki spordialasid ei mõjutanud koju jäämise korraldus sama rängalt. Viimastel aastatel on nende seast kõvasti populaarsust kogunud e-spordi maailm, mis täitis spordivõistluste poolt jäetud tühimiku paljude spordisõprade jaoks.

  Tänu sellele eelisele on e-sport muutunud peaaegu miljardeid sisse toovaks tööstuseks. E-spordis seisab elektroonilise eest, märgistades just elektroonilisi spordimänge, ehk sisuliselt on tegemist videomänguvõistlustega, kus osalevad nii professionaalsed kui ka amatöörmängijad, kes võistlevad kas üksikisikutena või meeskondades üha suureneva publiku ees. Kõige populaarsemad mängud e-spordis on sageli FPS ehk first person shooter-, võitlus- või „battle royale“ stiilis mängud, kus mängijad ja meeskonnad võistlevad selle nimel, et olla kõigi seast viimane seisja. Siiski on ka klassikalised spordialad nagu jalgpall ja korvpall ka e-spordis esindatud. Mõned tänapäeval populaarseimad mängud võitluses on League of Legends, Counter Strike: Global Offencive, Fortnite ja Overwatch ning nende kõrvalt leiab samaväärsena ka spordimängud, nagu FIFA Soccer ja Madden NFL.

  Kuna tavalised spordialad oma koha videomängudes leidsid?

  Kirev mängude maailm, sealhulgas interneti kasiino lõbus maailm, saavutas videomängutööstuse kaudu otsese sideme traditsioonilisemate spordialadega suuresti alles hiljuti. Pandeemia ajal koju jäävate inimeste nõudluse tõttu loodi mitu e-spordi voogedastusplatvormi. Analüütikud ennustavad, et aastaks 2023 vaatab 15,5% USA internetikasutajatest e-sporti vähemalt kord kuus. Praeguse kasvutempo põhjal eeldatakse, et tööstus edestab suuremaid spordisündmusi, nagu Meistrite liiga ja vormel 1. Ka Fortnite on hea näide, olles e-spordis kuulus mäng, mille MM-i auhinnafond on peaaegu 3 miljonit eurot. Võrdluseks, seda on rohkem kui tennisemeister Novak Djokovic võitis 2021. aastal Wimbledonis.
  M4 maailmameistrivõistlused, Mobile Legends Bang Bangi selle hooaja suurim e-spordisündmus, alistas Esports Chartsi andmetel oma eelmise vaatajate rekordi lausa 4,26 miljoni vaatajaga. Mobiilsete mängude võistlused on praegu üldiselt e-spordi hulgas kõigi aegade vaatajaskonnas kokku lausa kolmandal kohal e-spordiürituste statistika põhjal, mis kusjuures ei hõlma Hiina vaatajaid. Praeguse seisuga on mobiilse e-spordi võistluse vaatajaskonna suuruse osas esikohal 2021. aasta Singapuri turniir Free Fire World Series, mis sai rekordiliselt 5,4 miljonit vaatajat.

  E-sport rajab vaikselt teed ka olümpiamängudele

  Prantsusmaa president Emmanuel Macron ütles, et 2024. aasta Pariisi olümpiamängud pakuvad "ajaloolist võimalust" suurte e-spordiürituste korraldamiseks. Rahvusvaheline Olümpiakomitee (ROK) on loonud virtuaalse olümpiasarja, mis hõlmab jalgrattasõitu, sõudmist, purjetamist, motosporti ja pesapalli. Ka 2022. aasta FIFA Champions Cupi võistleja Haroun Yasan usub, et e-spordi kaasamine olümpiamängudele oleks mõlemale spordialale kasulik. "Olümpiamängud vajavad e-sporti. Asi pole ainult selles, et e-sport vajaks olümpiamänge, sest ma arvan, et kui e-sport olümpiamängudega liitub, kogub see tohutult vaatajaid. Lõppude lõpuks on e-spordil tohutu fännibaas ja kogukond. See lisab midagi erilist ka olümpiamängudele" sõnas Yasan.
  Kokkuvõttes ei ole klassikaline sport kaugeltki oma fännide poolt hüljatud ega unustatud kuid selle kõrvale on tugevalt kerkinud ka uus kirg, nimelt e-sport. Korraliku spordielamust ning meelelahutust hindavale isikule on kindlasti mõlemad vaatemängud korraliku elamust pakkuvad ning üks ei välista kuidagi teist. Siiski näitavad trendid, et e-sport on kiiremini kasvav ning tõenäoliselt võtab nii mõnegi spordiala edastuse lähiaastatel üle.
 • Hetkel kuum
Anu Prandi: neli lõksu, mis juhte kriisiajal varitsevad
Sellest, kuidas juhid kriisidega hakkama saavad, oleneb kogu ettevõtte ja meeskonna kriisist väljatulemine. Stabiilses keskkonnas tegutseva ettevõtte juht ei ole ilmtingimata sama edukas kriiside juhtimisel, kirjutab BDO Eesti personali- ja värbamisteenuste juht Anu Prandi.
Sellest, kuidas juhid kriisidega hakkama saavad, oleneb kogu ettevõtte ja meeskonna kriisist väljatulemine. Stabiilses keskkonnas tegutseva ettevõtte juht ei ole ilmtingimata sama edukas kriiside juhtimisel, kirjutab BDO Eesti personali- ja värbamisteenuste juht Anu Prandi.
Euroopa keskpangad tõstsid taas intresse
Mitu Euroopa keskpanka teatas täna intressimäärade tõstmisest, nende hulgas Inglise, Norra ja Šveitsi keskpank.
Mitu Euroopa keskpanka teatas täna intressimäärade tõstmisest, nende hulgas Inglise, Norra ja Šveitsi keskpank.
Fedi intressitõus suunas Wall Streeti neljapäeval kevadisse rohelusse
Neljapäev kulges USA turgudel eilse Fedi intressitõusu järellainetuses: kauplemispäeva lõpuks oli S&P 500 tõusnud 0,3 protsenti, Dow Jonesi tööstuskeskmine 0,2% kõrgemal ja tehnoloogiaindeks Nasdaq Composite lõpetas 1 protsendi rohelises.
Neljapäev kulges USA turgudel eilse Fedi intressitõusu järellainetuses: kauplemispäeva lõpuks oli S&P 500 tõusnud 0,3 protsenti, Dow Jonesi tööstuskeskmine 0,2% kõrgemal ja tehnoloogiaindeks Nasdaq Composite lõpetas 1 protsendi rohelises.
Reaalajas börsiinfo
Jaapani turgu vallutav Võrumaa šokolaaditootja: väikeettevõtjad vajavad toetusi
Võrumaa perefirma Roosiku valmistab šokolaade, mida müüb nii Jaapani kui ka Saudi-araabia ja Ühendemiraatide turule. Tänu EASi ja PRIA toetustele on see laienemine olnud võimalik, lausus ettevõtte üks omanikest Reet Kasekamp.
Võrumaa perefirma Roosiku valmistab šokolaade, mida müüb nii Jaapani kui ka Saudi-araabia ja Ühendemiraatide turule. Tänu EASi ja PRIA toetustele on see laienemine olnud võimalik, lausus ettevõtte üks omanikest Reet Kasekamp.
Anu Prandi: neli lõksu, mis juhte kriisiajal varitsevad
Sellest, kuidas juhid kriisidega hakkama saavad, oleneb kogu ettevõtte ja meeskonna kriisist väljatulemine. Stabiilses keskkonnas tegutseva ettevõtte juht ei ole ilmtingimata sama edukas kriiside juhtimisel, kirjutab BDO Eesti personali- ja värbamisteenuste juht Anu Prandi.
Sellest, kuidas juhid kriisidega hakkama saavad, oleneb kogu ettevõtte ja meeskonna kriisist väljatulemine. Stabiilses keskkonnas tegutseva ettevõtte juht ei ole ilmtingimata sama edukas kriiside juhtimisel, kirjutab BDO Eesti personali- ja värbamisteenuste juht Anu Prandi.
Homme nägin ma Ukrainat!
Ei pea olema hiromant, et näha, millist potentsiaali ja võimalust pakub Eesti ettevõtetele Ukraina turg; aitame neil võita sõja, toetame Venemaa agressiooni ohvreid ning läbi lõimuva majanduse paraneb ka julgeolek, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Ei pea olema hiromant, et näha, millist potentsiaali ja võimalust pakub Eesti ettevõtetele Ukraina turg; aitame neil võita sõja, toetame Venemaa agressiooni ohvreid ning läbi lõimuva majanduse paraneb ka julgeolek, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Konkurentsiamet sunnib Elektrilevi katkestusi kiiremini kõrvaldama
Konkurentsiameti teatel näitas Saaremaa detsembrikuiste elektrikatkestuste analüüs, et Elektrilevi peab suurendama nii planeerimisoskust kui reaalset rikete kõrvaldamise võimekust.
Konkurentsiameti teatel näitas Saaremaa detsembrikuiste elektrikatkestuste analüüs, et Elektrilevi peab suurendama nii planeerimisoskust kui reaalset rikete kõrvaldamise võimekust.
Siseminister Elmar Vaheri kriminaalasjast: puudub kahtlus, et oleks teisi fiktiivseid lähetusi
Sellist informatsiooni ei ole, et fiktiivseid lähetusi oleks rohkem olnud, sõnas siseminister Lauri Läänemets hommikuprogrammis.
Sellist informatsiooni ei ole, et fiktiivseid lähetusi oleks rohkem olnud, sõnas siseminister Lauri Läänemets hommikuprogrammis.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.