Artikkel
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Gaselli TOP: tipus troonivad ehitajad

    Tänavuse Gaselli TOPi edukate ettevõtjate seas oli kõige rohkem jae- ja hulgikaubandusfirmasid, kuid silma paistsid hoopis ehitusettevõtted, kes küll koguarvult kaubandusele napilt alla jäid, kuid keda oli esikümnes koguni neli.

    Tänavuse gaselli TOPi võitnud ettevõte KRC Ehitus OÜ tegutseb ehitusäriga Tartus ja Tartumaal. Ettevõtte juht Siim Kroodo leiab, et ehituse põhiprobleem on tööjõupuudus, sest kogemustega ehitusinsenere on vähe ja koolist neid piisavalt kiiresti juurde ei tule.
    Võitjaettevõtte juhi Siim Kroodo tee ehitusäri juurde algas Tallinna Tehnikaülikooli ehitusinseneri õppes. “Lõpetasin 2010. aastal. Pärast seda alustasin väiksema ehitus­ettevõttega Tallinnas.” Tartus 2012. aasta lõpus loodud KRC Ehitus OÜ on juba suurem ettevõte ja keskendub peatöövõtule.
    Kroodo peab edu valemiks töökust ja head meeskonda, äris aga põhimõtet: “Usalda, aga kontrolli.”
    Probleemiks inseneripõud
    Olukord Eesti ettevõtluskeskkonnas on vastse gaselli meelest hea, kuna majandus on tõusulainel. Küsimusele, kuidas praegune olukord majanduses on ka KRC Ehituse edu mõjutanud, vastas Kroodo, et positiivselt. Ettevõtte edu valemiks peab ta siiski meeskonda, kuigi ta tõdes ka seda, et ehituses on tugevalt inimesi puudu.
    Kvalifitseeritud tööjõu leidmine on Kroodo sõnul keeruline ja uute töötajate otsimine käib pidevalt. “Ehitusinsenere on vähe, neid tuleb koolist vähe ja kogemustega ehitusinsenere samuti napib.” peale selle on kvalifitseeritud inimesed Lõuna-Eestist Tallinna poole liikunud.

    Omanikud: Siim Kroodo 31,3%, ASM Investments 34,7%, Taavi Sinijärv 15,0%.

    Juhatus: Siim Kroodo, Taavi Sinijärv.

    Selle kohta, kas meid võiks lähiajal ähvardada kriis, arvab KRC Ehituse juht, et Lõuna-Eestis on olukord rahulikum. “Erasektori ja avalike tellimuste maht on ikkagi kasvanud. Tööd jagub. Alltöövõtjaid veel jagub ja sisendihinnad ei ole niivõrd palju tõusnud,” leiab Kroodo.
    Tema sõnul on nende ettevõttel kriisiks plaan olemas. “Alati tuleb mõelda puhvri peale, mida siis kasutada, kui tulevad keerulisemad olud.”
    Kõige keerulisem on Kroodo sõnul olnud partnereid leida, neid on otsitud tikutulega. Peamiselt on ta usaldanud sisetunnet, mis ei ole teda veel petnud. “Praegu võime öelda, et partnerid on väga hästi valitud.” Kroodo plaanib ettevõttega kindlasti turul olla ka kolme aasta pärast.
    Teistele alustavatele ettevõtetele soovitab Kroodo, et kõigepealt tuleb püstitada eesmärgid ja siis teha kõik võimalik, et need eesmärgid saavutada. “Tuleb näha kõvasti vaeva ja küll ükskord ka see edu tuleb.”
    Eile Gaselli kongressil said laval tunnustuse viis edukaimat ettevõtet: OÜ MeFab, Tallinn City Apartments, KRC Ehitus OÜ, E-Produkt OÜ ja AS A.I Glass.Foto: Kristi Kamenik
    Gaselli TOPi ettevõtja: ehitussektoris on palju lohakust
    Eesti ehitusturul on vaja vähem rahanumbrile mõelda, leiab ettevõtte E-Produkt OÜ omanik Janar Jundas, kes saavutas tänavuses Gaselli TOPis koha esikümnes.
    Kuidas kirjeldaksite praegust olukorda Eesti ehitussektoris?
    Ehitusturul – lohakas. Väga lohakas. Ütleme nii, et inimesed maju vaadates ei näe, mitu laipa seal vundamendi all on. Ja see on kurb. Meie väikeses majandusruumis võiks mõelda natukene kaugemale ning hinnata ka koostööpartnereid ja alltöövõtjaid. Praegune teerulli või tanki mentaliteet ei ole väga jätkusuutlik. Päeva lõpuks ükski peatöövõtja ilma alltöövõtjata midagi ette ei võta. Kui ei ole meest, kes kivi kivi otsa tõstab, siis pikka pidu ei ole.

    Ütleme nii, et inimesed maju vaadates ei näe, mitu laipa seal vundamendi all on.

    Janar Jundas,
    E-Produkt OÜ omanik
    Te peate oluliseks töömehe panust?
    Jah, absoluutselt. Ma arvan, et see on kõige suurem panus selle juures, kui lõpuks ehitamiseks läheb. Tänapäeval jäetakse n-ö planeerimise etapp vahele ja tihtilugu ehitatakse sellega paralleelselt. Lõpuks pannakse viimasele lülile, kes kive üksteise otsa tõstma peab, kõige suurem vastutus, kus tuleb tugevalt mängu lohakuse aspekt.
    Liiga palju ollakse orienteeritud rahanumbrile ja vähem jätkusuutlikkusele.
    Kuidas te oma töötajaid motiveerite?
    95% minu töötajatest on ehitustöölised, kes on lihtsad eesti mehed, keda motiveerib raha. Hea sõna ja õla peale patsutamisega midagi teha ei ole ja kaugele ei jõua. See on rohkem selline kontoritöötaja mentaliteet, et võid rääkida ilusaid asju ja värvida toa temale sobivat värvi, aga ehitustöölised teevad rasket tööd, karmides ilmastikutingimustes. Neid motiveerib tavaliselt raha.

    Hea sõna ja õla peale patsutamisega midagi teha ei ole ja kaugele ei jõua. See on rohkem selline kontoritöötaja mentaliteet, et võid rääkida ilusaid asju ja värvida toa temale sobivat värvi, aga ehitustöölised teevad rasket tööd, karmides ilmastikutingimustes.

    Janar Jundas
    Kuidas leida häid partnereid?
    See on keeruline küsimus, mina ei ole kümne aasta jooksul eriti reklaami teinud. Esimesel aastal, kui ma tegin oma ettevõtte, ehk siis 2008. aastal, kui me olime kriisiaugus, siis me ühe korra tegime lendlehti. Saime kiiresti aru, et seda meil vaja ei ole.
    Häid partnereid leiab tänu sellele, kui teha oma tööd hästi. Ja peab teadma, kus turul tahad olla: saada peatöövõtjaks, olla alltöövõtja või olla kuskil seal keskel.

    Eile toimus Äripäeva korraldatav Gaselli kongress. See on konverents, kus oma valdkonna tunnustatud tegijad räägivad ausalt oma õppetundidest teel tippu.

    Gaselliliikumise raames tutvustab Äripäev edukaid inimesi, kelle tööst sõltub Eesti majandus. Gaselliliikumist toetavad LHV ja Markit.

    Kas praegu on ehituses buum?
    Ehituses on naljakas buum. Meil on ehitusbuum selles mõttes, et väga palju ehitatakse. Minu kui ehitaja jaoks ei ole buum sellepärast, et raha ei ole lahti lastud. Kümme aastat tagasi loopisid pangad raha: võta ja tee sellega midagi. Praegu  meil ehitatakse palju ka oma kapitali pealt või siis välisinvestorite raha pealt, aga on ka panga raha. Võimalus, et asjad halva pöörde võtaks, on praegu väiksem.
    Seega te ei näe veel buumi lõppu tulemas? Või kas üldse tuleb?
    Me oleme buumi lõpu poole teel. Mina olen endale sisse kirjutanud, et see juhtub järgmise viie aasta jooksul.
    Seega teil on kriisiplaan olemas?
    Jah, ma valmistusin selleks ette eelmisel aastal. Eelmisel aastal ma arvasin, et see on kolme aasta plaan, aga praegu olen optimistlikum ja ütlen, et see juhtub viie aasta jooksul. Aga juhtub see kindlasti.

    Gaselli TOP: metoodika

    Lähteandmed: müügitulu ja ärikasum aastatel 2014, 2014 ja 2016.

    Eeltingimused: TOPis osalemiseks pidid firmad 2014–2016 kasvatama käivet ja kasumit vähemalt 50% võrra. Gasellfirma käive pidi 2014. aastal ulatuma vähemalt 100 000 euroni ja jääma 2016. aastal alla 15,3 mln euro. Ettevõte pidi olema tegutsenud vähemalt kolm järjestikust majandusaastat (alates 2014, 12kuulised aastad) ja tegutseb ka praegu. Ettevõtte müügitulu oli 2016. aastaks võrreldes 2014. aastaga kasvanud vähemalt 50%, ärikasum pidi samal ajavahemikul olema kasvanud vähemalt 50%. Kuigi 2016. aasta ärikasum pidi olema suurem kui 2014. aastal, võis 2015. aasta ärikasum olla väiksem kui 2014. aastal, kuid ühelgi aastal ei tohtinud ettevõttel olla kahjumit.Koondjärjestus tekkis ettevõtete kohapunktide liitmisel müügitulu kasvu (2014 vs. 2016) ja kasumi kasvu tabeli (2014 vs. 2016) kohtade järgi. Edetabelis osales 901 tingimustele vastanud ettevõtet.

    Põhjused, miks ettevõte võib edetabelist puududa: ettevõtte andmed ei vastanud eespool toodud tingimustele; ettevõttel olid edetabeli koostamise ajal (november 2017) suured maksuvõlad; ettevõtte majandusaastate aruandeid ei olnud andmete kogumise ajaks 2017 novembriks äriregistrisse sisestatud. Konsolideeritud emaettevõtte tütarfirmad osaleda ei saanud.

  • Hetkel kuum
Karl Märka: piirame põhiseadusega riigikapitalismi „Kuidas mitte investeerida: 1001 näidet avalikust sektorist“
Piirame põhiseadusega ära, kui suure osa SKTst võib avalik sektor moodustada, kirjutab Karl Märka arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Piirame põhiseadusega ära, kui suure osa SKTst võib avalik sektor moodustada, kirjutab Karl Märka arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
SASi aktsionäride koosolekust sai täielik kaos
Kui enne eilset lennufirma SAS aktsionäride üldkoosolekut Rootsis oli küsimus, kui vihased on ettevõtte aktsionärid, kelle vara hävitatakse täielikult, kui ettevõtte ümberkorraldamine läheb edukalt, siis see mure kadus peagi.
Kui enne eilset lennufirma SAS aktsionäride üldkoosolekut Rootsis oli küsimus, kui vihased on ettevõtte aktsionärid, kelle vara hävitatakse täielikult, kui ettevõtte ümberkorraldamine läheb edukalt, siis see mure kadus peagi.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Kogemuslugu: kui minu ettevõtte väärtused enam minuga ei ühti
Kuidas edasi, kui ettevõtjana avastad, et õhinaga loodud firma sinuga enam samu tõekspidamisi ei jaga?
Kuidas edasi, kui ettevõtjana avastad, et õhinaga loodud firma sinuga enam samu tõekspidamisi ei jaga?
Sõudmise kaheksapaat kui meeskonnatöö musternäide
Sõudmise kaheksapaadilt on meeskonnatöö kohta nii mõndagi õppida. Kuidas spordimehe sihikindlus ettevõtlusesse edukalt üle viia?
Sõudmise kaheksapaadilt on meeskonnatöö kohta nii mõndagi õppida. Kuidas spordimehe sihikindlus ettevõtlusesse edukalt üle viia?
Uutele sõidukitele hakatakse väljastama keskkonnapasse
Sel kolmapäeval kiitis Euroopa parlament heaks uued ELi eeskirjad, mille eesmärk on vähendada sõiduautode, kaubikute, busside, veoautode ja haagiste heitkoguseid. Ühe uue meetmena nähakse ette uutele sõidukitele keskkonnapasside väljastamist, kirjutavad Logistikauudised.
Sel kolmapäeval kiitis Euroopa parlament heaks uued ELi eeskirjad, mille eesmärk on vähendada sõiduautode, kaubikute, busside, veoautode ja haagiste heitkoguseid. Ühe uue meetmena nähakse ette uutele sõidukitele keskkonnapasside väljastamist, kirjutavad Logistikauudised.
Hullumeelne seiklus: autoga läbi Euroopa ja Aafrika
Ühel päeval tekkis sõpradel hullumeelne idee osaleda rallil, mis viib nad läbi Euroopa ja Aafrika, kirjutavad Lääne-Virumaa Uudised.
Ühel päeval tekkis sõpradel hullumeelne idee osaleda rallil, mis viib nad läbi Euroopa ja Aafrika, kirjutavad Lääne-Virumaa Uudised.
Järgmine Soome ehitusfirma andis pankrotiavalduse sisse
Soome ehitusfirma Puukoti viis reedel kohtusse pankrotiavalduse, ettevõtte käive ulatus alles hiljuti 45 miljoni euroni, kirjutas Kauppalehti.
Soome ehitusfirma Puukoti viis reedel kohtusse pankrotiavalduse, ettevõtte käive ulatus alles hiljuti 45 miljoni euroni, kirjutas Kauppalehti.
Raadiohommikus: nädala ettevaade, Eesti juhtide head ja vead ning kutsehaiguste uus hoog
Äripäeva esmaspäevane raadiohommik võtab lähema vaatluse alla Eesti juhid, uurib, miks kutsehaiguste teema uut hoogu on saamas, näitab börsinädala olulisemaid verstaposte ning markeerib ka kohaliku kapitali Lätti liikumise.
Äripäeva esmaspäevane raadiohommik võtab lähema vaatluse alla Eesti juhid, uurib, miks kutsehaiguste teema uut hoogu on saamas, näitab börsinädala olulisemaid verstaposte ning markeerib ka kohaliku kapitali Lätti liikumise.