12. november 1995 kell 22:00

USA majanduskasv raugeb

Praegu ei oska veel keegi öelda, kas intresse alandatakse ning kas demokraatide ja vabariiklaste vahelised lahkarvamused eelarve küsimuses leiavad selleks ajaks lahenduse.

Kahe peamise erakonna juhid on kohtunud korduvalt. President Clinton taotleb vabariiklaste Bob Dole'i ja Newt Gingrichi heakskiitu sellele, et ajutiselt suurendataks föderaaleelarve laenu, kuna see võimaldaks riigil tegevust jätkata juhul, kui eelarvevaidlus tähtajaks ei lahene. Vastasel korral saaks riigikassa 15. novembril tühjaks ja riik ei suudaks sel päeval maksta vajalikku 25 miljardit dollarit obligatsiooniintressideks. Rahandusminister Robert Rubin, keda vabariiklased ei salli, on ähvardanud teha kavandatud riigivõlatähtede emissiooni 31,5 miljardi dollari väärtuses.

Ehkki 15. novembril tuleb kokku Fedi poliitikagrupp intresse arutama, ei oska keegi selle tulemusi ette näha, kuna riigipanga juhatuse esimees Alan Greenspan on varem deklareerinud, et kuni eelarvevaidlus pole lahenenud, intresse ei alandata.

Fed on hakanud saama signaale, et vaatamata rahvamajanduse kogutoodangu (RKT) jõulisele kasvule kolmandas kvartalis on majanduskasv pidurdumas. Äsja tutvustas keskpank 12 piirkondliku panga koostatud kohaliku majandusarengu ülevaadet, mis esitatakse kaheksa korda aastas. Sellest on näha, et majanduskasv sügise jooksul raugeb.

Keskpanga juhatuse liikmete kommentaaridest võib aimata, et majanduskasvu vähenemine ei ajenda 15. novembril veel intresse alandama, kuna ühe kuu andmed ei olevat piisav motiveering intressiabinõu rakendamiseks. Fedi poliitikagrupp eelistab seega ilmselt oodata 19. detsembri kohtumiseni, et näha, kuidas areneb eelarvetüli ja majandus tervikuna. DI

Hetkel kuum