• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kütusehinna ühtlane tõus viitab hinnakokkuleppele

  Äripäevale ütles ühe kütusemüügiga tegeleva firma müügijuht, et kokkuleppe kohaselt pidi kütuse hinda 15. novembril toimunud 200protsendilise aktsiisimaksu tõusuga seoses tõstetama.
  Bensiiniliitri hind tõuseb krooni võrra ja diislikütusel 60 sendi võrra.
  Riigi konkurentsiameti konkurentsi- ja hinnaosakonna juhataja asetäitja Aime Võsu sõnul on ka konkurentsiamet täheldanud aktsiisimaksuga kaasnenud hindade kujunemist ning jälgib seda. Praegu uurib konkurentsiamet bensiinihinna muutumise dünaamikat, väitis ta.
  Võsu kinnitusel on igasugused hinnakokkulepped Eesti seaduste kohaselt keelatud, kuid neid on väga raske tõestada. Konkurentsiseaduse 3. peatüki § 18 järgi kahjustavad konkurentsi lepingud ja kooskõlastatud tegevus, millega määratakse kindlaks ostu- või müügihind.
  Konkurentsi riikliku järelevalve ametil on õigus teha kohustuslikke ettekirjutusi seaduserikkumise viivitamatuks lõpetamiseks, esialgse olukorra taastamiseks, ja kohaldada ettenähtud sanktsioone. Võimalikud sanktsioonid näevad ette rahatrahvi sissenõudmist kuni 10% ulatuses ettevõtte või ettevõtete ühenduse eelmise kvartali brutokäibest või koguni ettevõtete likvideerimist.
  Eesti Statoil ASi turundusjuhi Marko Alliksoni kinnitusel on jutud mingist hinnakokkuleppest alusetud. Tema sõnade kohaselt olid kütusemüüjate jaemüügihinnad varemgi sarnased ja hinnatõus lähtus puhtalt aktsiisimaksu tõusust tulenevatest põhjustest.
  Neste Oil Eesti ASi ja ASi Traffic Service jaemüügijuhi Tauno Ruoho sõnul ei tule nende tanklates pärast kolmapäevast hinnatõusu enam muid hinnatõuse. «Seda muidugi juhul, kui kütuse maailmaturul ei toimu mingeid suuri vapustusi,» lisas Ruoho. Tema sõnul võib oodata hetkelist kütusemüügi langust tanklates, kuni inimesed oma varutud autokütuse ära tarbivad, kuid kaugemas perspektiivis jäävad tema hinnangul tanklate kütusemüügi kogused samaks.
  ASi Lukoil ES kommertsdirektori Valeri Makarovi sõnul suurenes Lukoili tanklates enne 15. novembrit müük ligi 70 protsendi võrra. Peamiselt tõusis 76-oktaanarvuga bensiini läbimüük.
  Makarovi sõnul jääb Lukoili läbimüük suures osas samaks. Langeda võib ainult väiksema ostujõuga klientuuri kasutatava oktaanarvuga 76 bensiini müük.
  Shell Eesti ASi piirkonnajuhi Harri Kundla hinnangul võib lähiajal kütuse müük küll langeda, kuid see johtub paljuski talve tulekust, mitte aktsiisitõusust.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Mihkel Nestor: kütuseaktsiisi tõusu edasilükkamine ei teeni ühiskonna huve
Tugeva lobitöö, hea maksulaekumise ja inflatsioonihirmu tõttu on valitsus otsustanud kütuseaktsiisi tõusu edasi lükata. Kuigi inflatsioonisurvet see tõesti vähendab, siis mitmes teises plaanis on tegemist ühiskonna jaoks kehva otsusega, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Tugeva lobitöö, hea maksulaekumise ja inflatsioonihirmu tõttu on valitsus otsustanud kütuseaktsiisi tõusu edasi lükata. Kuigi inflatsioonisurvet see tõesti vähendab, siis mitmes teises plaanis on tegemist ühiskonna jaoks kehva otsusega, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Brenti toornafta tõusis kolme aasta tippu
Nafta hinnad tõusid reedel juba neljandat päeva järjest ning Brenti toornafta on jõudnud kolme aasta tippudeni. Investorid on keskendunud kitsale pakkumisele ning turuosaliste tugevale riskijanule ning lootusele, et pandeemiast tullakse edukalt välja, vahendab Reuters.
Nafta hinnad tõusid reedel juba neljandat päeva järjest ning Brenti toornafta on jõudnud kolme aasta tippudeni. Investorid on keskendunud kitsale pakkumisele ning turuosaliste tugevale riskijanule ning lootusele, et pandeemiast tullakse edukalt välja, vahendab Reuters.
Seaduseelnõu teeb virtuaalvääringute pakkujatele nõuded karmimaks
Keit Pentus-Rosimannuse juhitav rahandusministeerium saatis kooskõlastusele virtuaalvääringu teenuse pakkumist karmistava eelnõu, nagu ta eelmisel nädalal pärast rahapesu andmebüroo tehtud riskihinnangu avaldamist lubas.
Keit Pentus-Rosimannuse juhitav rahandusministeerium saatis kooskõlastusele virtuaalvääringu teenuse pakkumist karmistava eelnõu, nagu ta eelmisel nädalal pärast rahapesu andmebüroo tehtud riskihinnangu avaldamist lubas.
Sunly asutaja: tõehetk energiaturul tuli ootamatult
Taastuvenergiaettevõtte Sunly üks asutajatest Martin Kruus rõhutas konverentsil Äriplaan, et ettevõte on alles oma tee alguses ja oma väärtust tuleb investoritele tõestada, ent ollakse tahtmist täis lähiajal kaks korda kasvada.
Taastuvenergiaettevõtte Sunly üks asutajatest Martin Kruus rõhutas konverentsil Äriplaan, et ettevõte on alles oma tee alguses ja oma väärtust tuleb investoritele tõestada, ent ollakse tahtmist täis lähiajal kaks korda kasvada.