23. november 1995 kell 22:00

Eesti Kindlustuse ostjad huvituvad kogu aktsiapakist

«Kui osalus jääb 51% peale, on väga tõenäoline, et ei leita üldse ostjat,» märkis Sammelselg. «Ma saan väga hästi aru, et riigil on ka EVPde programm, mis on vaja lahendada, aga ma arvan, et seda on mõttekam teha millegi käega katsutavamaga, näiteks suurtootmise ja tehaste müügiga.»

Tema sõnade kohaselt on Eesti Kindlustusel müüa oma turuosa ja vananenud oskusteave. «Riik ei ole siiani täpsustanud ka müügi objekti,» kinnitas Sammelselg.

Tallinna Pangale kuuluvad kindlustusseltsi Leks ja Aval aktsiate kontrollpakk. «Meie eesmärk on oma osa suurendamine kindlustusturul ja seda ka Eesti Kindlustuse võimaliku ostmise teel, kui see portfell on kuidagimoodi söödav ja parandatav,» sõnas Sammelselg. «Meil on huvi nii vara- kui ka elukindlustuse vastu.»

Kindlat seisukohta, kas Tallinna Pank teeb Eesti Kindlustuse erastamispakkumuse või mitte, Sammelseljal veel ei ole. «Asi selles, et meil ei ole siiani veel täpset ülevaadet Eesti Kindlustuse kummastki portfellist,» lausus Sammelselg. «Need arvamused, mis on, ei ole just väga lõbusad.»

Eesti Kindlustuse juhatuse esimees Meelis Asi ütles, et Eesti Kindlustuse Tallinnas Valli 4 asuva peahoone saatus pole õigusaktiga veel reguleeritud, kuid on valitsuse põhimõtteline nõusolek selle kohta, et hoone jääb Eesti Kindlustusele. «Vastasel juhul ma arvan, et huvi läheks erastajate osas täiesti nulli lähedale,» sõnas Asi.

Küsimuse peale, kas Tallinna Panga huviobjekt on Valli tänav 4 asuv maja, vastas Guido Sammelselg: «Meie huviobjekt on ikkagi kindlustusturg. Ja kui see maja portfellis on, tuleb seda vaadelda kui kinnisvaratehingut, millel on oma hind ja väärtus.»

Eesti Kindlustuse bilansis on hooned Tallinnas Valli 4 ja Tartus Raekoja plats 10, mis pole riigile jääva vara nimekirjast välja võetud. Tallinnas asuva hoone väärtus on 22 miljonit krooni ja Tartu hoone väärtus 8 miljonit krooni.

Kuigi erastamisagentuuri peadirektor Väino Sarnet kinnitas, et aktsiate kontrollpaki hind ulatub kümnetesse miljonitesse kroonidesse, on Äripäeva andmetel RASi Eesti Kindlustus praegune aktsiakapital vaid 280 000 krooni.

«Ülejäänud 49% võib hiljem müüa kas EVPde või raha eest,» lausus Sarnet. «Neid me ei kavatse kohe müüma hakata, vaid pärast seda, kui Eesti Kindlustus on oma turupositsiooni stabiliseerinud.»

Väino Sarnet ütles, et erastamisagentuuri andmetel on huvilised olemas ja konkurents tuleb üpris tugev. Sarneti sõnade kohaselt on Eesti Kindlustuse erastamise vastu huvi tundnud nii kodumaised kui ka välismaised investorid.

Sarneti kinnitusel laiendatakse Eesti Kindlustuse aktsiakapitali kümnete miljonite kroonide võrra, kuid täpne arv selgub konkurentsis.

RASi Eesti Kindlustuse erastamine lükati 1995. aasta alguses edasi tollase rahandusministri, praeguse erastamisagentuuri nõukogu esimehe ja majandusministri Andres Lipstoki palvel. Lipstok soovis, et enne erastamist lahutataks kindlustusseaduse kohaselt Eesti Kindlustuse elu- ja varakindlustuse pool.

Kindlustusseltsi reorganiseerimise käigus tekkis uus kindlustusselts AS Eesti Varakindlustus, mille aktsiakapital on 20 miljonit krooni. RASi Eesti Kindlustus aktsiakapital on praegu aga vaid 280 000 krooni. Kuna Eesti Kindlustus haldab elukindlustusportfelli, peaks seltsi aktsiakapital olema kaks miljonit krooni.

Paari nädala pärast tuleb kokku Eesti Kindlustuse juhatus. Kindlustusinspektsiooni peadirektori Ellen Ridaste kinnitusel on ta esitanud kindlustusseltsi juhatusele aktsiakapitali kohta arupärimise, millele Eesti Kindlustuse juhid lubasid vastata pärast juhatuse koosolekut.

Hetkel kuum