26. november 1995 kell 22:00

Eesti mööblifirmade käive on sel aastal kasvanud

Üle saja miljoni krooni oli kümne kuu käive ka ASil Marlekor (150 mln krooni), ASil Tarmeko (137) ja ASil Viisnurk (107). Tarmeko finantsdirektori Toivo Ottmaa sõnul on firma käive kasvanud tänu tootmisvõimsuse kasvule ja uute turustusvõimaluste leidmisele. Tarmeko ekspordib 75% oma toodangust. Ottmaa lisas, et ka järgmisel aastal peaks Tarmeko käive kasvama umbes samapalju. «Üks võimalus kulutusi kokku hoida on suurendada tootmismahtu,» rääkis Ottmaa.

Viisnurga arendusdirektori Toivo Kuldmäe sõnade kohaselt on puutööliidu andmetes kajastatud Viisnurga kogukäive, millest mööblitootmine moodustab sel aastal 20--25%. Umbes sama suure käibega on ka kiudplaadi tootmine Viisnurgas. «Praegune mööblivabriku käive ja maht meid ei rahulda ja Viisnurgal on kindel plaan mööblitootmise käivet suurendada,» teatas Kuldmäe.

Kuldmäe on seisukohal, et lähiajal toimub Eesti mööblitööstuses spetsialiseerumine kitsamatele valdkondadele. «Viisnurga märgusõna oleks edaspidi elukondlik mööbel ja kindlasti soovime tulevikus pürgida kõrge klassiga mööbli tootmise poole,» lausus Kuldmäe.

Toivo Ottmaa prognoosis, et tulevikus löövad Eesti turul läbi ainult need ettevõtted, mis on võimelised tootma mööblit sellisel tasemel, et toodang oleks läänes konkurentsivõimeline.

Hetkel kuum