30. november 1995 kell 22:00

Osten Tori ärikeskus läheb uuesti müüki

Osten Tori ärikeskuse ehitust omava ASi Satabild juhatuse esimehe Ismo Ojala sõnul on hoone tulevik lahtine. «Paralleelselt peame läbirääkimisi investoritega, kes suurejoonelise projektiga hoone valmis ehitaksid ning alles pärast seda võiksime me ta müüa,» rääkis Ojala. «Teisalt oleme hakanud otsima kedagi, kes kogu projekti meilt ära ostaks.»

Ojala märkis, et suurt huvi keskuse finantseerimise vastu on üles näidanud mitmed huvigrupid Saksamaal ning teistes riikides. Ärikeskuse müügiesindajad tegutsevad nii Soomes, Saksamaal kui Eestis.

Osten Torile võimalike ostjate ja hilisemate rentnike otsimisega Eestis tegeleva kinnisvarabüroo Mendelson & Co esindaja Hannes Kuhlbach lausus, et kinnisvaraeksperdid pole projekti müümise suhtes eriti optimistlikud, kuna sellise kaliibriga investorit on Eestis väga raske leida. «Pigem tegeleme me praegu eeluurimisega tulevaste rentnike leidmiseks,» lausus ta. Kuhlbachi sõnul on Osten Toril suhteliselt soodus asukoht, rendihinnad jäävad aga kindlasti madalamaks kesklinna büroohindadest.

Kasulikku pinda, mis läheb nii kontorite kui kaupluste alla, on keskuses üle 8000 m². «Kuna büroopinda on nii palju, pole meil mõtet hakata jändama 50 ruutmeetri suuruse pinna rentijatega, vaid ikka suurema kaliibriga firmadega,» ütles Kuhlbach.

Ta lisas, et ASi Satabild omanikud on hoone bilansilise väärtuse hinnanud üheksale miljonile Soome margale. Müügi korral lisandub selle veel teatud summa.

«Selleks, et valmis ehitada hoone karp, kulub ligi 30 miljonit krooni,» väitis Kuhlbach. «Sisetööde maht sõltub eelkõige viimistluse tasemest, kuid kindlasti kulub sinna vähemalt sama palju.»

Kuhlbach lisas, et arvestades senist müügipraktikat võib hoone müük võtta aega kuni pool aastat. «Praegu on ehituskonstruktsioonid veel hästi säilinud ja kaelakukkumist pole karta,» kinnitas Kuhlbach.

AS Satabild ostis poolelioleva ärikeskuse tänavu kevadel, pärast seda kui hoonet omanud AS Talu oli läinud pankrotti.

Hetkel kuum