5. detsember 1995 kell 22:00

Euroopa majanduskasv seiskus juba sellel aastal

Kui see ei ole kriis, siis igatahes Euroopa majanduskasv on seiskunud, tõdetakse Paribas-panga novembri lõpu analüüsis.

Saksamaa, Prantsusmaa ja Inglismaa viimaste nädalate inflatsiooni põhjal võib öelda, et hindade tõus on peatunud ja tööstustoodang pole Euroopa suuremates riikides kasvanud. Kõige selgemalt ennustab saabuvat seisakut aga tööstusjuhtide ja tarbijate pessimistlik suhtumine tulevikku kogu Euroopas.

Paribas-panga väitel kajastavad majanduskasvu peatumist veel järgmised tegurid: Euroopa riikide majanduspoliitika on karmistunud, valuutaturul valitsenud ebakindlus on muutnud rahapoliitika tarbetult jäigaks, ülemaailmne majanduskasv on vaibunud ning firmad ei ole suurendanud laovarusid nagu aasta tagasi. Palkade külmutamine ja vähene kasv ei ole ergutanud tarbijaid raha kulutama.

Paribas-panga prognoosi kohaselt ei kao lähiajal ükski eespoolnimetatud teguritest. On tõenäoline, et Maastrichti lepinguga kehtestatud valuutaliidu konvergentsikriteeriumide järgimine sunnib riike veelgi karmistama oma majanduspoliitikat.

Enamikus Euroopa riikides on inflatsioon madal ja kontrolli all ning see peaks alanema veel Inglismaal, Itaalias ja Hispaanias. See loob eeldusi, et keskpangad peaksid alandama intresse, arvavad Paribas-panga analüütikud.

Osa turueksperte loodab, et Saksa keskpank alandab intresse veel korra. Seda seisukohta jagab ka Paribas-pank. Pangaspetsialistide meelest ei piisa aga ühest intressialandamisest, vaid neid seisab ees mitu tükki.

Paribas-panga eksperdid peavad vastutustundetuks seda, kui keskpangad peaksid ajama Euroopa majanduse liiga kõrgete pangaintressidega sügavasse kriisi juba tuleval aastal. Pank tõdeb, et majanduskasvu hääbumine muudab Euroopa valuutaliidu loomise tähtaegadest kinnipidamise üha raskemaks. KL

Hetkel kuum