7. jaanuar 1996 kell 22:00

Eesti Tubakas ootab Opmanni seisukohti

«Kindlasti ei tehta 12. jaanuaril mingeid konkreetseid otsuseid,» märkis rahandusministeeriumi maksupoliitika osakonna juhataja Andres Hunt. «Ilmselt pannakse sellel kohtumisel paika, millises suunas edaspidi tööle hakatakse.»

Hunt tõdes, et tõenäoliselt tuleb selle aasta jooksul valitsuses arutusele võimalik kaitsetollide kehtestamine, aga tema sõnul on see pikema perspektiiviga tegevus, mille suhtes otsuseid praegu ei langetata.

Eelmise aasta lõpus, mil Opmann ja Svenska Tobaksi esindajad esimest korda kohtusid, tegid rootslased ettepanku muuta 1. jaanuaril kehtima hakanud tubakatoodete aktsiise.

«Svenska Tobaksi esindajad ütlesid Opmannile, et filtrita sigarettide aktsiis peaks olema siiski madalam kui eksklusiivsetel lääne päritolu filtriga sigarettidel,» rääkis Eesti Tubaka juhatuse liige Sven Papp. «Rahandusminister oli põhimõtteliselt ettepanekuga nõus.»

Kehtiva tubakatoodete aktsiisiseaduse järgi on kõikide tubakatoodete aktsiis alates 1. jaanuarist kolm krooni paki pealt. Papp ütles, et Svenska Tobaksi esindajad tegid Opmannile ettepaneku kehtestada Eestis sarnaselt ümbritsevate riikidega tubakatoodete tollimaks.

«Rootslased esitasid oma ettepanekud juhuks, kui valitsus ikka soovib, et Eestis tubakatoodete tootmine jätkub,» lausus Papp. «Valitsus vastab järgmisel nädalal neile ettepanekutele ning seejärel, lähtuvalt valitsuse vastusest, otsustab Svenska Tobaks, kas Eestis on edaspidi mõtet tubakatooteid valmistada.»

Papp märkis aga, et kindlasti ei plaani Svenska Tobaks tootmise lõpetamise järel Eesti Tubakas viia seadmeparki üle Venemaale. «Ehkki Svenska Tobaksil on Venemaal mitu projekti, ei ole firmas kunagi räägitud tootmise Eestist sinna viimisest,» lausus Papp.

Tema sõnul on Eesti turg sedavõrd väike, et juhul kui tootmine lõpetatakse, hakatakse siinse turu jaoks sigarette tootma pigem mõnes Rootsi tubakatehases.

Möödunud aasta lõpus kohtus rahandusminister esimest korda Svenska Tobaksi esindajatega ja alles siis teadvustati Eesti Tubaka probleeme ning nende ettepanekuid probleemide lahendamiseks. «Seetõttu leppisime Svenska Tobaksi esindajatega kokku, et nemad valmistavad ette täiendavaid argumente lisaks oma senistele ettepanekutele 12. jaanuaril toimuvaks kohtumiseks,» rääkis Hunt.

Hundi sõnade kohaselt arutab rahandusminister Mart Opmann enne Svenska Tobaksi esindajatega kohtumist majandusminister Andres Lipstokiga ja välisminister Siim Kallasega läbi Svenska Tobaksi ettepanekud.

Seni 105 miljonit Rootsi krooni Eestisse investeerinud Svenska Tobaks on praegu investeeringud külmutanud.

Hetkel kuum