7. jaanuar 1996 kell 22:00

Läheb lahti?

Mul oleks väga hea meel, kui majandusministeerium saab tõesti lõpuks hakata tema halduses olevate monopoolsete riigiettevõtetega tegema seda, mida peab vajalikuks ja Eesti riigile kasulikuks. Seni on aga peaaegu kõik ministeeriumi püüdlused liiva jooksnud. Viimane näide oli sügisel ette võetud Eesti Põlevkivi reorganiseerimine Aidu karjääri eraldamise teel.

Mäletatavasti kinnitasid nii majandusministeeriumi kantsler Margus Leivo kui asekantsler Arvi Hamburg, et Aidu karjääri eraldamine Eesti Põlevkivist kulgeb sujuvalt ja kellelgi ei ole mõtteski seda protsessi katkestada. Tegelikult läks aga asi teisiti ja peale jäi Eesti Põlevkivi peadirektor Väino Viilup, kes kinnitas, et Eesti Põlevkivi säilitab igavesti oma terviku.

Loodetavasti hakkavad käesoleval aastal majandusministeeriumis puhuma teised tuuled ja Väino Viilupil ei ole enam võimalik ministeeriumi ametnikke oma pilli järgi tantsima panna, sest Eestil on tõesti viimane aeg hakata oma monopoolseid riigiettevõtteid konkurentsile avama. Enam ei pea paika need jutud, et Eesti põlevkivikaevanduste ja elektrijaamade vastu puudub huvi ja keegi ei soovi nendesse investeerida, kuna meie põlevkivi ja elektrienergia hind on liiga madal. Peale Kiviteri ja Kunda-Nordic Tsemendi on teisedki võimalikud investorid avaldanud soovi paigutada suuri summasid Eestis põlevkivikaevandamisse ja elektritootmisse. Mõne riigiettevõtte juhi tegevuse tõttu võivad need summad aga Eestisse tulemata jääda.

Hetkel kuum