7. jaanuar 1996 kell 22:00

Viimne piisk?

Eelmisel nädalal tuli teenistujate ametiliitude organisatsioon (TALO) lagedale uute streigiähvardustega, süüdistades valitsust varasemate palgakokkulepete rikkumises ja juhtides tähelepanu endiselt väikestele palkadele. Vähemalt mõneks ajaks tõrjus peaminister Tiit Vähi ähvardajad klassikalise trikiga: tunnistas oma avalikus kirjas probleemi olemasolu ja andis ohtralt lubadusi edaspidi palka tõsta. Pidevalt kasvavad leiva, elektrienergia, joogivee ja muude esmatähtsate kaupade ning teenuste hinnad, kusjuures riigiteenistujate palga tõus jääb igal aastal maha inflatsioonist. See võib viia olukorrani, kus töötajad ühel heal päeval eelistavad pigem kodus istuda või streikida kui väikese palga eest tööd vihtuda.

Äripäev loodab, et valitsuse lubadused tõsta riigiteenistujate palkasid ei vii sarnase olukorrani, nagu on USAs, kus ühtäkki on riigikassa tühi ja töötajad tuleb saata sundpuhkusele. Ehk õnnestub valitsusel vältida ka sellist mitmeid nädalaid vältavat ning kogu riiki halvavat tööseisakut, nagu oli hiljuti Prantsusmaal.

Hetkel kuum