11. veebruar 1996 kell 22:00

Ookeani laevad loksuvad oksjoni ootel

Ookeani pankrotihalduri Arno Mägi sõnul ei täitunud lootus kirjutada Londonis alla kolmepoolsele kokkuleppele. «Me ei jõudnud Soome pankade esindajatega ühisele seisukohale,» tunnistas Mägi. «Soomlased peavad oma lõpliku sõna ütlema lähipäevil. Kuni selle ajani ei pea ma otstarbekaks kommenteerida soomlaste seisukohti läbirääkimistel.»

Eile ei õnnestunud ühendust saada Soome pankade Postipankki ja OKO-panga ning Saksa kommertspanga Ost-West Handelsbank esindajatega, kes taotlevad eelisseisundit Ookeani võlgade väljanõudmisel. Lääne kommertspankade nõue on 14 miljonit dollarit.

Arno Mägi sõnul kuulutab LAVi täitevameti ?erif täna taas välja arestitud laevade oksjoni, mis peaks toimuma 28. veebruaril. Tänu Ookeani pankrotihaldurite ja vandeadvokaat Leon Glikmani tegutsemisele lükkas LAVi ülemkohus 1. veebruariks määratud oksjoni edasi tingimusel, et laevad arestinud kohalikud võimud loobuvad arestist ja pankrotihaldurid saavad laevad rahulikult maha müüa.

«Oksjon toimub, kui me ei saavuta Soome pankade esindajatega kokkulepet, et nad võtavad laevade aresti maha,» selgitas Arno Mägi. «Enne eelmist oksjonit seisime üksmeelselt Soome pankade esindajatega oksjoni vastu. Oksjoni toimumise korral kestavad vaidlused aasta-poolteist. Vaidlused on kulukad ja lõpuks ei pruugi ükski pool rahaliselt midagi saavutada.»

Ookeani pankrotihaldurite abi vandeadvokaat Urmas Arumäe kinnitas, et pankrotihaldurite pakkumus oli tehtud viimase piiri peal. «Kui see soomlasi ei rahulda, siis pole meil enam millestki rääkida. Meie ennast maha müüa küll ei lase,» toonitas Arumäe.

Pankrotihaldurid Arno Mägi ja Aivar Leismann saavutasid Londonis kokkuleppe Ookeani laevade Moonsund ja Georg Lurich võimaliku ostjaga, juhtiva LAVi toiduainetetööstuse firma Irvin & Johnson Ltd tütarfirmaga FFI. «FFI loobub kõigist oma nõuetest ja on nõus laevadelt aresti maha võtma. Läbirääkimiste käigus suutsime oluliselt tõsta ka laevade hinda,» lausus Arno Mägi.

Urmas Arumäe on varem öelnud, et pankrotihaldurid loodavad kahe laeva müügist saada umbes kaks miljonit krooni.

Hetkel kuum