20. veebruar 1996 kell 22:00

Töösturid muudaksid erastamist

Tööstuse ja tööandjate keskliidu tegevdirektor Viljar Veskiväli teatas, et keskliidu poolt erastamisagentuuri nõukogule tehtud ettepanekute kohaselt tuleks anda 50% ulatuses ettevõtte eest tasumisel EVPde kasutamisõigus ka neile ettevõtjatele, kes erastasid enne erastamisseaduse jõustumist 1993. aasta juulil. «Praegu neil sellist võimalust ei ole,» kinnitas Veskiväli. Ta rääkis, et on küll võimalus erastatud ettevõtte eest maksta järelmaksuna 50% EVPdes. «Pahatihti on järelmaks jaotatud kümne aasta peale ja kuna EVPd kaotavad oma mõju kolme aasta pärast, siis ülejäänu eest tuleb maksta ikkagi rahas,» rääkis Veskiväli.

Tööstuse ja tööandjate keskliidu ettepanek on, et tuleks siduda need maksegraafikud lahti ja lubada ettevõtjail maksta EVPde eest kohe ette ära.

Viimane ettepanek puudutab ettevõtte eest tasumisel makstatavat järelmaksu aastaintressi, mis oli veel aasta alguses 15%, kuid leevendati töösturite survel 10 protsendile kogu makstavast summast.

Veskivälja sõnul on töösturite ettepanek, et intressi makstaks käesoleval aastal tasumisele kuuluvast summast. «Näiteks, kui ettevõtte eest tuleb järelmaksuna maksta 15 miljonit krooni kolme aasta jooksul, igal aastal viis miljonit, siis ettepanek on, et intressi tuleks maksta ainult selle 5 miljoni pealt, mis ühel aastal maksta tuleb,» selgitas Veskiväli.

Erastamisagentuuri peadirektor Väino Sarnet ütles, et töösturite ettepanekute vastuvõtmine sellisel moel, nagu nad esitati, on võimatu. Ta märkis, et ei ole võimalik sellisel määral intressimäära alandada.

«Ettepanekus on soovitud järelmaksu korda muuta, kuid resultaadina tähendab see intressi vähendamist vähemalt 5% võrra,» nentis Sarnet.

Ka ettepanek EVPdega tasumise korra muutmise kohta, mis võimaldaks kohe EVPdes tasuda, on Sarneti sõnul seotud intressi vähendamise taotlustega.

«Intressi makstakse tasumata summa pealt, kuid ei ole ju võimalik tasuda intressi EVPdega,» lausus Sarnet.

Näiteks kui ettevõtte eest tuleb maksta 100 miljonit, siis töösturite ettepaneku kohaselt maksaksid nad esimese sissemakse 20% ostusummast ehk 20 miljonit nii, et 10 miljonit krooni EVPdes ja 10 miljonit krooni rahas ning tasuksid siis kohe ka 40 miljonit EVPdes. Intressi peaks sellisel juhul maksma ainult 40 miljoni krooni pealt, selgitas Sarnet.

Erastamisagentuuri vastus töösturitele on jätta kogu ettepanekute pakett rahuldamata.

Hetkel kuum