• OMX Baltic0,06%298,97
  • OMX Riga−0,21%889,03
  • OMX Tallinn0,18%2 058,65
  • OMX Vilnius−0,02%1 203,64
  • S&P 500−0,33%6 259,75
  • DOW 30−0,63%44 371,51
  • Nasdaq −0,22%20 585,53
  • FTSE 100−0,38%8 941,12
  • Nikkei 225−0,19%39 569,68
  • CMC Crypto 2000,00%0,00
  • USD/EUR0,00%0,86
  • GBP/EUR0,00%1,16
  • EUR/RUB0,00%91,25
  • OMX Baltic0,06%298,97
  • OMX Riga−0,21%889,03
  • OMX Tallinn0,18%2 058,65
  • OMX Vilnius−0,02%1 203,64
  • S&P 500−0,33%6 259,75
  • DOW 30−0,63%44 371,51
  • Nasdaq −0,22%20 585,53
  • FTSE 100−0,38%8 941,12
  • Nikkei 225−0,19%39 569,68
  • CMC Crypto 2000,00%0,00
  • USD/EUR0,00%0,86
  • GBP/EUR0,00%1,16
  • EUR/RUB0,00%91,25
  • 23.02.96, 00:00
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine

Kalleid kuldkalu Mõõkkalas ei pakuta

Omamoodi kummaline, et merelinnas Tallinnas on vaid üks kalarestoran -- Mõõkkala. Samas võib sealsetele roogadele ja teenindusele kindel olla nii südapäeval kui hilisel tunnil. Restoran sobib nii intiimseks õhtusöögiks kui suurejooneliseks seltskondlikuks lõunaks.
Kohta leida polegi nii kerge: välisfassaadi ilmestab tagasihoidlik, ent maitsekas ukse kohal rippuv sepis, mis haakub kivilinna vanade müüridega.
Toidukaardi määrab mõistagi restorani spetsiifika, kuigi paadunud lihasööja leiab ka ühe kanaroa. Taimetoitlane võib isegi valida. Piisavalt rikkalik menüü on küllaltki laias hinnaskaalas. Varieerumist võimaldab näiteks räimedel põhinevate toitude kõrval pakkuda ka vääriskala või hoopis eksootilisi mereande.

Artikkel jätkub pärast reklaami

Kui kõhnema rahakotiga klient leiab eelroogadest marineeritud räimed (45 kr) või praena räimed kartulipüreega (58 kr), siis samas võib võtta eelroaks ka musta kalamarja (129 kr), sinikarbisuppi (49 kr), praadidest mõõkkala või kaheksajalga (mõlemad 199 kr).
Salatitest maksab tomati-kurgisalat 25 kr, kõige kallim (53 kr) on aga suitsuteo--seenesalat. Eraldi on menüüs eksootiline valik, kus pakutakse nii homaare (199 kr) kui viinamäe- (70 kr) ja rohetigusid (69 kr). Ka dessertide seas on eksoootikat, näiteks põlevad puuviljad rummis.
Praadidest pakutakse veel angerjat (130 kr), kammeljat (95 kr), nelja erinevat koha kalast rooga, lõhet (3 varianti), forelli (2 varianti) või tuura kalast valmistatud roogi. Iga prae juurde pakutakse vastavalt soovile keedu-, ahju või friikartulit.
Vanarahva tarkus ütleb: kala tahab ujuda. Tänapäeval peetakse heaks kombeks pakkuda kala juurde valget veini. Mõõkkala joogikaardil leidub prantuse, saksa, hispaania, itaalia ning isegi austraalia ja lõuna-aafrika veine. Kusjuures prantsuse ja saksa veinide puhul saab valida mitme erineva vahel. Hinnad kõiguvad 100--600 kr.
Restoran pakub ka majaveini (20 cl 38 kr). Punase veini valik on arusaadavalt tagasihoidlikum, kuigi siingi on esindatud väga lai geograafiline spekter.
Kangetest alkohoolsetest jookidest pakutakse üheksat erinevat viskit (21--45 kr 4 cl), sama suur kogus konjakit maksab 22--160 krooni, liköörid 20--25 kr, rumm 20 kr. Õlut on kümme nimetust, sealhulgas alkoholivaba õlu (21 kr). Saku originaal maksab 20 kr. Toidukaardilt leiab rikkaliku valiku nn ennelõunaseid (30--40 kr) ja pärastlõunaseid (25--45 kr) kokteile.
Mõõkkala asukoht keskaegses hoonestuses määrab interjööri: domineerivad paeseinad ning tahumata palkidest lagi ja talad, samuti erinevad sepised.
Restoran jaotub kaheks saaliks. Tagumises saalis eristuvat nõupidamisteks ja tähtpäevade pidamiseks mõeldud ruumi saab vajadusel ülejäänud interjöörist eraldada. Millegipärast tehakse seda kardinatega, mis muidu väljapeetud keskkonda kuidagi ei sobi. Samas harmoneeruvad rohekad lauad-toolid ning lillakates toonides laudlinad natuke askeetlikult mõjuvate kiviseintega.

Artikkel jätkub pärast reklaami

Mahe muusika võimaldab sundimatut vestlust, kuigi samas ei jää piisava huvi korral kuulmata ka kõrvallaua naabrite jututeema. Kes soovib täielikku eraldatust, saab valida ustega suletavad kinnised boksid, mis asendavad kunagist saunaruumi.
Teenindus on peaaegu et laitmatu, Mõõkkala ettekandjad väljapeetult viisakad. Kliendi lauda istudes süüdatakse otsekohe küünal ega kiirustata roogade valimisel. Samas märkus: kui tellitakse kana, tuleks kalakahvel ikkagi hariliku vastu välja vahetada, ka tuhatoos tuuakse uus niipea, kui sinna on sigarett kustutatud. Roogade tellimisaeg on normaalne, arve tuuakse kiiresti.
Kui on teada, et äripartnerid merehõrgutistest lugu peavad, on Mõõkkala Tallinnas pea ainuke arvestatav restoran, kus saab nautida suurepäraseid kalaroogi. Kui lepitakse sellega, et tualettruumi tuleb jõuda üle väikse veetakistuse, mille põhjustajaks on, tõsi küll, ainult puhas sulalumi, mis soojematel talvepäevadel vägisi restorani keldrisse kipub imbuma.
Kui te parasjagu restorani hubast interjööri naudite ja ühtäkki selja taga kopsikuga vees hulpimist kuulete, ei maksa siiski unistada, et kokk on tormanud teile kuldkalakest püüdma. Selleni pole Mõõkkalas veel jõutud. Õnneks.

Seotud lood

Äriplaan 2026

Äriplaan 2026

Uurime välja Eesti majanduse arengusuunad 2026. aastal, et ettevõtjatel ja tippjuhtidel oleks, millele tuginedes järgmist aastat planeerida.

Kas eksport ja kaitsetööstuse areng võiksid Eesti majandusele uue käigu sisse aidata? Kuidas näevad Põhjamaade ettevõtjad ja tippjuhid Eesti võimalusi rahvusvahelisel areenil ning kas nad plaanivad siia investeerida? Kuhu investeerivad ning millele tõmbavad pidurit Eesti ettevõtjad? Missugune on riigi äriplaan 2026. aastaks? Kõigile nendele küsimustele saad vastuse 17. septembril Eesti mõjukaimal majanduskonverentsil Äriplaan!

Enda kogemust tulevad Eestisse jagama ülemaailmse ulatusega Rootsi masina- ja metallitööstusettevõte Hanza AB asutaja ja tegevjuht Erik Stenfors ning Telia Company president ja tegevjuht Patrik Hofbauer.

  • Toimumisaeg:
    17.09.2025
  • Alguseni:
    2 k 3 p 10 t
  • Toimumiskoht:
    Tallinn

Hetkel kuum

Podcastid

Tagasi Äripäeva esilehele