27. veebruar 1996 kell 22:00

Kaks meest tegid valiku

Esmaspäeval tegid kaks põllumeeste kogu parlamendisaadikut, Eldur Parder ja Ülo Peets, oma lõpliku otsuse lahkuda valitsuskoa-litsioonist. Väiketalunike nimel esinev Parder väitis koguni, et oli aeg minna, enne kui praegune valitsusliit hoopis ära laguneb.

Kaks riigikogu liiget annavad hoogu juurde arutelule valitsusliidu tugevuse üle. Tundub aga, et ka koalitsioonil oli viimane aeg alustada puhastust, sest reformierakond koos koonderakonna ja põllumeeste ühendustega moodustab riigikogus seni paraja süldi.

Parderit häirib, et valitsuslii-du liikmed hääletasid maha maaelukomisjoni maareformi eelnõusse tehtud ettepanekud. Ettepanekute läbiminek poleks reformi siiski oluliselt kiirendanud. Üha rohkem on inimesi, kes arvavad, et maa erastamine on ummikusse jooksnud ja kõige lihtsam oleks sellega otsast peale hakata.

Erimeelsused valitsevad ka maameeste endi seas. Maaliit ja maarahva erakond toetavad liikumist suurtootmise suunas, põllumeeste kogu on seni eelistanud väiketalupidamist. Eesti talupidajate keskliidu esimees Ain Villems väidab, et tegelikult pole põllumeeste kogu väiketalunike esindaja, sest enamik talunikke on koondunud talurahva erakonda, mis on Isamaaliidu üks osanikke. Parderile ja Peetsile heidab ta ette, et need seni üldse koalitsiooni kuulusid.

Põllumeeste kogu rahvaasemikud on leidnud nüüd oma vaadetele soodsa pinnase õigusjärgsete maaomanike esindajate seas. Oma juhiks kutsutakse märtri kuulsust omandama hakanud endist kaitseväe juhatajat Aleksander Einselni.

Millist rolli mängib Einselni ja põllumeeste kogu lähenemisel Edgar Savisaar, on esialgu veel saladus. Parder on igal juhul väitnud, et tema Savisaarega ei mängi.

Hetkel kuum