16. aprill 1996 kell 22:00

Kas naftafirmad leppisid uues hinnatõusus kokku?

Kui vaadata möödunud aasta lõpus toimunud kütuse aktsiisimaksu tõusu ja sellele järgnenud kütuse hinna tõusu, siis siin olid mingid kokkulepped kindlasti olemas. Kütusehind tõusis rohkem kui aktsiis. Praegune hinnatõus paneb seega tõsiselt mõtlema.

Viidatakse eelmisel nädalal maailmaturul toimunud järsule naftahinna tõusule. Samas öeldakse, et bensiini hinda oleks juba ammu pidanud tõstma. Hinnatõus toimus väga kähku ja ootamatult. Mingit poleemikat selle üle varem polnud, et lähemal ajal peaksid bensiinihinnad tõusma. Salastatus ja informatsioonipuudus viitavad sellele, et mingi kokkulepe võis siiski olemas olla.

Lisaks on mul selline kogemus, et kui Eestis kord juba mingit hinda on tõstetud, siis nii lihtsalt teda enam alla ei lasta. Ootamatud hinnatõusud on Eesti majanduses alati tekitanud paanikat ning löönud majanduse alustalad kõvasti paigast ära.

Kui mingit hinda tõstetakse, siis peab sellele alati ka mingi põhjenduse leidma. Alati on väga hea põhjendada hinnatõuse millegi sellisega, mida Eesti tavainimene ei tea ning mille kohta tal vähe infot on. Põhjendamine naftahinna tõusuga on siin heaks näiteks.

Mingit kartellikokkule-pet bensiinihinna tõstmise küsimuses ei ole. Meie oleme teinud omad järeldused eelkõige vastavalt rahvusvahelisele PLATS-noteeringule. See on viimasel ajal tugevalt tõusnud, mistõttu ka bensiini kokkuostuhinnad on oluliselt kasvanud. Võin siinkohal kasutada võrdlust suvisest turust, kus müüakse maasikaid. Kui üks müüja kas tõstab või langetab maasikate hinda, siis järgivad teised müüjad ilmselt tema eeskuju.

Mitte mingisuguseid läbirääkimisi teiste Eesti kütusefirmadega hinnatõstmise küsimuses pole Shell Eestil olnud. Teema üle pole ka vesteldud.

Mind paneb selline küsimuse püstitus isegi imestama, sest bensiiniturul on ikka nii, et kui keegi ükskõik millistel põhjustel hindu muudab, siis teised reageerivad sellele. Toornafta hind maailmaturul on praegu tõusnud väga järsult. Märtsi algusega võrreldes on PLATS-noteering tõusnud üle 60 dollari.

Tõsi, täna on PLATS natuke madalam kui eile. Kuid hankelepingute korral maksab üldine tava, et müüja võtab PLATSi muutuste puhuks endale umbes nädalase varu. Seetõttu kujuneb kokkuostuhind 5--7 päeva hinnakeskmisest. Kui PLATS-noteering ühe päeva jooksul muutub, siis see ei muuda meie kokkuostuhindu mitte kuidagi.

Me oleme tõstnud praegu hindu juba väga pika viivitusega. Kui hind peaks langema sama järsult, nagu ta on tõusnud, siis me reageerime sellele päris kindlasti. Shell on tõstnud hindu juba Lätis ja teeb seda peagi ka Leedus. Otsused hinnakujunduse osas on Shell teinud alati iseseisvalt ning teeb seda ka edaspidi.

Hetkel kuum