12. mai 1996 kell 22:00

Ühispanga aktsiasse suhtutakse mitut moodi

«Inimestele Ühispanga aktsia meeldib ja kui keegi arvab, et see on viletsam kui näiteks Hoiupanga aktsia, siis ta eksib,» ütles Järv. Ta lisas, et kui käesoleval nädalal tõuseb Hoiupanga aktsia hind, siis peaks koos sellega tõusma ka Ühispanga aktsia hind.

Hoiupanga aktsiaturgude diiler Charlie Viikberg lausus BNSi teatel, et Ühispanga aktsia hind ei tohiks tõusta Hoiupanga aktsiaga samale tasemele. Viikbergi hinnangul on nii Ühispanga kui ka Hoiupanga aktsia jõudnud hinnalaeni ning peaks stabiliseeruma praegusel tasemel.

Ühispanga aktsiate keskmine hind kerkis nädalaga üle 65% ehk 10,6 krooni võrra 26,7 kroonini. Hoiupanga aktsiate keskmine hind tõusis nädalaga ligi 5,3 krooni võrra 40,3 kroonini. Viikberg rääkis, et Ühispanga aktsiakapital on 235 miljonit krooni ja Hoiupangal 133 miljonit krooni, kuid kasumit prognoosib Hoiupank 70 miljonit krooni ja Ühispank 59 miljonit krooni, mistõttu pole aritmeetiliselt saavutatav Ühispanga aktsia hinna tõus Hoiupanga tasemele.

Forekspanga väärtpaberiosakonn juhataja Peep Soone ütles, et kuna Ühispanga aktsia on tohutult üle hinnatud, siis ka suuremad pangad seda aktsiat ei noteeri.

«Mitte ükski üldiselt kättesaadavat informatsiooni valdav haritud inimene ei osta seda aktsiat sellise hinnaga,» sõnas Soone. «Kui ma aktsiat ei osta, siis ei ole mul põhjust ka seda aktsiat noteerida,» lisas ta.

Inimeste huvi Ühispanga aktsia ostmise vastu on Soone sõnul tingitud sellest, et Ühispangal on lai kontorite võrk maapiirkonnas ja panga nimi on inimestele tuttav. Tema hinnangul on Ühispanga aktsia hinnatõus väga spekulatiivne, mis võib lõppeda nn seebimulliefektiga.

Talinvesti väärtpaberimaakler Riho Talumaa ütles BNSile, et Ühispanga aktsia hind peaks praegu seisma jääma, sest olulist põhjust hinnatõusuks ei ole ja aktsiaturu praegust suundumust vaadates ei tohiks Ühispanga aktsia hind ka langeda.

Talumaa sõnade kohaselt iseloomustab juba aktsia ostu- ja müüginoteeringute suur vahe, et investorid ei ole väga julged sellesse aktsiasse investeerima.

Hoiupanga Aktivajuhtimise ASi tegevdirektori Kristjan Hänni hinnangul on Ühispanga aktsia hind juba praegu liiga kõrge.

Margus Järv rääkis, et pangad ei noteeri Ühispanga aktsiat, kuna aktsia on suhteliselt uus. Sarnases olukorras olid tema sõnul alguses ka nt Forekspanga ja Tallinna Panga aktsiad.

«Kui keegi väidab, et Ühispanga aktsia on üle hinnatud, siis ma küsin vastu: milline aktsia ei ole üle hinnatud,» lausus Järv.

Ta lisas, et teiste pankade kriitika Ühispanga aktsia aadressil on tingitud konkurentsist.

Ühispanga kapitalituru osakonna juhataja Riho Rasmann teatas, et lähtudes suurenenud huvist panga aktsiate vastu hakkas Ühispank alates reedest oma aktsiat noteerima. Eelnevalt oli Ühispanga aktsiat noteerinud panga tütarfirma AS Ühisinvesteeringud.

Hetkel kuum