13. mai 1996 kell 22:00

Kaubandussuhted Ukrainaga on elavnenud

Majandusministeeriumi andmetel viisid Eesti ettevõtted selle aasta esimeste kuudega Ukrainasse ligi kolm korda enam piimatooteid võrreldes eelmise aasta esimese kvartaliga. Liha- ja kalatoodete väljavedu Ukrainasse suurenes 53 protsendi võrra.

Paide piimakombinaadi kommertsdirektori Raivo Liitmäe sõnul oli Ukraina eelmisel aastal nende ettevõtte jaoks veel tundmatu maa. Või eksportimine Ukrainasse algas praktiliselt eelmise aasta lõpus, ütles Liitmäe.

Käesoleva aasta esimeses kvartalis on Paide piimakombinaat eksportinud Ukrainasse 275 tonni võid, kuid osa Ukrainasse deklareeritud võist läheb meie partneri kaudu hiljem Venemaale, kommenteeris Liitmäe. Nii on võimalik vältida topelttollimakse, lisas ta.

ASi Paljassaare Kalatööstus müügijuhi Mauno Leppiku sõnul müüs firma mullu Ukrainasse 15 tonni külmutatud kalatooteid, selle aasta esimese nelja kuuga 45 tonni. Ekspordimahu suurenemist ei ole põhjustanud mitte märtsis sõlmitud vabakaubandusleping Eesti ja Ukraina vahel, vaid soodne turusituatsioon ja head suhted Ukrainaga, väitis Leppik. Vabakaubandusleping ei laiene Paljassaare kalatööstuse toodangule, kuna firma hangib oma tooraine välismaalt.

Eesti suurimad ekspordipartnerid olid käesoleva aasta esimeses kvartalis Soome, Venemaa, Rootsi, Läti, Saksamaa ja Ukraina. Esiviisik on säilinud samas järjestuses võrreldes eelmise aasta sama perioodiga, Ukraina on kuuendalt kohalt tõrjunud Leedu. Eelmise aasta esimese kolme kuuga oli Ukraina Eesti kaubanduspartnerite hulgas 12. kohal.

Kuigi Eesti ekspordikäive Soome ja Rootsi võrreldes eelmise aasta esimese kvartaliga vähenes, suurenes ekspordimaht kõikidesse Euroopa Liidu riikidesse kokku 12%. Majandusministeeriumi andmetel suurenes selle aasta esimeses kvartalis eksport Kesk-Europpa vabakaubanduspiirkonda, CEFTA riikidesse 27%. CEFTA riigid on Poola, T?ehhi, Slovakkia, Ungari ja Sloveenia.

Esimese kvartali ülevaatest selgus, et Eesti eksport Venemaale vähenes kaheksa protsenti, kaubanduskäive paar protsenti. Põhja-Ameerika riikide vabakaubandusassotsiatsiooni osatähtsus Eesti ekspordis kahanes esimeses kvartalis võrreldes eelmise aasta esimese kolme kuuga minimaalselt, pool protsenti.

Majandusministeeriumi ülevaate põhjal on 1996. aasta esimeses kvartalis väliskaubanduse käibe juurdekasv võrreldes eelmiste aastatega aeglustunud, peamiselt ekspordi tagasihoidlikust suurenemisest tingituna. Selle aasta esimestel kuudel eksportis Eesti kaupu 5,3 mld krooni eest, mis on pool miljardit enam kui eelmise aasta samal perioodil.

Hetkel kuum