13. mai 1996 kell 22:00

Vattenfallil ülesostuplaanid

Rootsi energeetikaturul on viimastel kuudel toimunud kiired omanikevahetused ning oodata on võimuvõitluse jätkumist. Peatselt seisab ees elektrijaotusette-võtte Skandinaviska Elverk müümine, märgid näitavad, et välismaised firmad soovivad omandada ligemale seitsme miljardi kroonini küündiva osaluse. Sellega satub Rootsi energeetika välisfirmade kontrolli alla, mis teeb peaministrile muret. Eelmisel nädalal kutsus Persson Vattenfalli üles rünnakule välismaiste ülesostjate vastu.

Vattenfallile kuulub 50% Rootsi turust, ent Põhjamaade turust vaid 20%. Seetõttu hoitakse silma peal kõigil müükitulevail objektidel. Vattenfall on ostnud kaks energiajaotusfirmat Soomes ning kindlustanud enesele ka Soome turust 7%.

Norra, Rootsi ja Soome energeetikaturg jätkab integreerumist, millega kaasnevad muudatused omanike ringis kogu Põhjalas. Göran Persson on hakanud mõistma, et Põhjamaade turg on olemas ning et Vattenfall etendab sellel turul olulist rolli. DN

Hetkel kuum