13. mai 1996 kell 22:00

Venemaa tollimaksud teevad hüppe ülespoole

ASi Ösel Foods kommertsdirektor Heiki Tuul ütles, et sellise korralduse on Vene Föderatsiooni riiklik tollikomitee vormistanud 26. aprillil ja see hakkab kehtima homme.

Kõnealuse dokumendi väljastamise abil püüab Venemaa Tuule sõnul ilmselt kaitsta oma siseturgu ning strateegiliselt tähtsaid kaupu.

Lähtuvalt nimetatud dokumendist minnakse üle kauba hinnast võetavalt tollimaksult mahu pealt võetavale tollimaksule, mis on arvestatud ECUdes. Muudatuste kohaselt muutuvad tollimaksu tasumise põhimõtted kõikidele riikidele, kuid Eesti puhul tuleb topelttollide kehtimise tõttu koguse pealt võetav maks korrutada kahega.

Nii tuleb näiteks Venemaale eksporditava mahla ja gaseeritud jookide pealt hakata maksma tollimaksu 2,1 krooni liitri pealt. «Muudatuste tõttu läheb Venemaale müümine praktiliselt võimatuks,» ütles Tuul oma firma kohta.

Tuule sõnul on Ösel Foods kuni lahenduse leidmiseni sunnitud tootmise lõpetama. Ta ütles, et käesoleval aastal on firma müünud ligi kaks miljonit limonaadipudelit Venemaale ja plaanis oli müüa teist samapalju veel.

ASi Epeks tegevdirektor Toomas Kõuhkna ütles, et kuna ta ei ole muudatustega hetkel veel kursis, on tal nende võimalikke tagajärgi raske prognoosida.

Kommenteerides mahla liitri pealt makstavat tollimaksu, ütles ta, et see ei tohiks esialgse hinnangu kohaselt firmale erilisi probleeme tekitada. «Me maksame ka hetkel kaks krooni tollimaksu,» lisas ta.

Kõuhkna väitel tahab Epeks aga tulevikus hakata tähelepanu pöörama rohkem ekspordile Ukrainasse.

ASi Eesti Coca-Cola Joogid peadirektori Ants Kotkase sõnul ei saa ta muudatusi kommenteerida, sest firma põhiturg on Balti riikides, mitte Venemaal.

Venemaa riiklikku tollikomiteed Eestis esindava Radon-Rosvne?terminali presidendi Jevgeni Kondratjevi sõnul on Venemaa tollikomitee korraldus välja antud poliitilistest sihtidest lähtuvalt. Tema sõnul püüab Venemaa valitsus selle sammuga võita oma tootjate hääli enne eelseisvaid presidendivalimisi. «Seega võib oletada, et kolme kuu pärast tulevad tollimaksudes uued muudatused,» ütles Kondratjev.

Kondratjevi sõnul ei anna muudatus Venemaale majanduslikult otseselt midagi. Tema sõnul ei tohiks ka Eesti tootjatel nende muudatuste tagajärjel erilisi probleeme tekkida.

Eesti tolliameti tollikorralduse osakonna juhataja Ülo Järve sõnul ei ole neile Venemaa kavandatavate tollimaksude muudatuste kohta veel mingit informatsiooni laekunud. «Vene poolel on hea komme teavitada muudatustest siis, kui see on juba fakt,» lisas ta.

Hetkel kuum