15. mai 1996 kell 22:00

Maapanga nõukogu juhib Virumaa panga esindaja

Pilderi sõnul oli tema valimine nõukogu esimeheks ühehäälne. «Alternatiivseid kandidaate võib-olla oli, aga nõukogu koosolekul neid ei arutatud,» väitis ta.

Küsimusele, kas tema valimine tuli Virumaa Kommertspanga aktsionäridele positiivse üllatusena, vastas Pilder, et tema arvates on see positiivne eelkõige Eesti Maapanga jaoks.

Pilderi hinnangul peaks tema valimine panga nõukogu esimeheks välistama, et Eesti Maapanga praegune juhatus astub tagasi. «Juhatuses võib muudatusi tulla, see on ju arusaadav,» lisas ta samas.

Eesti Maapanga nõukogu arutab Pilderi sõnul panga juhatuse koosseisu muutmist järgmisel nädalal. «Tahame panga juhtimist muuta tugevamaks, arvestades, et pank tegutseb üle kogu Eesti,» rääkis Pilder.

Panga juhatuse esimehe Malle Eenmaa sõnul oli Pilderi valimine panga stabiilsuse tagamise seisukohalt ainuvõimalik lahendus. «See oli see, mida oli pangale vaja,» märkis Eenmaa. «Juhatus tagasi ei astu.»

Aasta alguses prognoosis Malle Eenmaa ühinenud panga käesoleva aasta kasumiks kümme miljonit krooni. Pilder ütles, et tema hinnangul tulebki kasum selles suurusjärgus. Eesti Maapanga selle aasta esimese kvartali 1,5 miljoni krooni suuruse kahjumi kohta ütles Pilder, et see oli tingitud ühinemisprotsessist. «Ma ei näe siin uusi kulutusi ja bilansimaht, mis pangal on, annab eeldusi suuremaks kasumiks,» sõnas Pilder. «Loodan, et kahjum kaetakse kiiremini kui kolme aastaga.»

Endel Pilder on üks Virumaa Kommertspanga asutajaid ja ta on ühtlasi ka OÜ Viru Rand juhatuse esimees. Viru Rand on Hüvitusfondi järel suuruselt teine Eesti Maapanga aktsionär. Kirde-Eesti kalatöötlemisettevõttele kuulub 5,7 protsenti Eesti Maapanga aktsiatest.

Hetkel kuum