16. mai 1996 kell 22:00

Opositsioon kritiseerib valitsuse palgatõusu

Vastuvõetud seadus sä-testab tippametnike palgatõusu riigiteenistujate palgaastmestiku alusel. Jürgensoni sõnul peavad Isamaaliit ja parempoolsed ebaeetiliseks, et valitsuskoalitsioon tegeleb eraldi valitsusliikmete palkadega.

Isamaaliit ja parempoolsed tahavad, et riigikogu liikme, peaministri, ministri ja kõige madalama astme ministeeriumi töötaja palgaskaala oleks üks, ütles Jürgenson. Muutusi selles palgaskaalas peaks tehtama sünkroonselt, kommenteeris ta.

Praegu on riigikogu liikmete palgad sõltuvuses Eesti keskmisest palgast ja ministrite palka arvestatakse valitsuse määruse põhjal riigieelarveliste asutuste palgaastmestiku järgi.

Jürgensoni sõnul on tippametnike palga suurus kõrvaline küsimus. Pärast seaduse jõustumist hakkavad peaminister ja riigikohtu esimees senise 10 500 krooni asemel teenima 18 900 krooni kuus. Riigikontrolöri ja õiguskantsleri ametipalk on senise 10 500 krooni asemel 16 800 krooni kuus. Ministrite ja kaitseväe juhataja palk suureneb seniselt 9200 kroonilt 16 800 kroonile. Seaduseelnõu algataja oli valitsus. Valitsuse poolt ettekande teinud sotsiaalminister Toomas Vilosius peab eelnõu ajendiks tippametnike palgahierarhia puudulikkust. Vilosiuse sõnul saavad ministrid oluliselt väiksemat palka kui riigikogu lihtliikmed, mis ei ole normaalne. ÄP

Hetkel kuum