16. mai 1996 kell 22:00

Tselluloositurul tiheneb konkurents

Inglise konsultatsioonifirma Hawkins Wright käesoleval nädalal Brüsselis toimunud rahvusvahelisel konverentsil Market Pulp avaldatud statistikast nähtub, et tselluloositootmine Aasias ja Lõuna-Ameerikas on kiiresti hoogustunud.

1994. a tootsid Indoneesia ja Malaisia 265 000 tonni pleegitatud tselluloosi. Mullu ulatus toodang miljoni tonnini ning aastaks 2000 planeeritakse tootmise kasvu veel 2,5 miljoni tonni võrra ehk 3,5 miljoni tonnini.

Võrreldes teiste riikidega on Indoneesial suured eelised eelkõige odava metsatooraine näol.

Sama olukord on ka Brasiilias, kus toodang peaks Hawkins Wrighti prognoosi kohaselt aastaks 2000 tõusma 4,5 miljoni tonnini.

Indoneesia pakutav konkurents avaldab mõju ka Rootsi Storale, mis on suuresti sõltuv tselluloosimüügist laekunud summadest. Läinud aasta 8 miljardi kroonisest maksustamiseelsest tulust moodustasid need summad ühe neljandiku.

«Kavatseme konkurentsis püsida oma hea kvaliteedi ning teenindustasemega, mida võimaldab tagada lähedus Euroopa klientidele,» ütles Rootsi Södra tegevdirektor Helge Eklund. «Peale selle on Rootsi pikakiuline tselluloos ainult osaliselt asendatav Aasia ja Lõuna-Ameerika lühikesekiulise tselluloosiga.» DI

Hetkel kuum