20. mai 1996 kell 22:00

Abelia Vara laenukontor sattus makseraskustesse

Abelia Vara juhatuse esimehe Ergo Meieri väitel lõpetasid nad makseraskustesse sattudes raha võtmise uutelt klientidelt. Meieri sõnul on Abelia Varaga sõlminud lepingu umbes 80 inimest, kes on laenukontorile usaldanud üle 2 miljoni krooni. Kui ka lubatud protsendid juurde lisada, on Abelia Vara oma klientidele võlgu 5--6 miljonit krooni.

Guido Fiveger Julianuse Inkasso ASist ütles, et nende poole on pöördunud üle viie Abelia Vara kliendi, kes loodavad oma raha tagasi saada. Fivegeri ütlusel on tegu üsna klassikalise juhtumiga, kus suure protsendiga meelitades klientidelt raha saadi. Fivegeri sõnul on Tallinna ja Harju täitevbüroo osa Abelia Varast juba arestinud.

Meier ütles, et 1994. ja osaliselt ka 1995. aasta oli Abelia Varale suhteliselt edukas ning et kliendid teenisid ülihästi. Põhiliselt teenis kontor kinnisvaratehingute ja laenude kaudu.

Mõned ebaõnnestunud tehingud ja halvad laenud põhjustasid aga olukorra, kus firmal nappis vaba raha, ütles Meier. Siiski suudeti veel kuni tänavu aprillini üksikute klientide nõudeid rahuldada.

Abelia Vara on Meieri väitel koostanud saneerimisprogrammi makseraskusest jagusaamiseks, mis aga eeldab, et kliendid oleksid nõus firma pakutava maksegraafikuga.

Meier sõnas, et loodetavasti suudavad nad tagasi maksta põhisumma. Intressid käivad aga Abelia Varale üle jõu. Seda enam, et klientidega sõlmitud lepingute kohaselt lisandub iga päevaga 0,5--1 protsent viivist.

Hetkel kuum