20. mai 1996 kell 22:00

Kas maksuameti sellised meetmed on põhjendatud?

Me ei sunni kedagi mak-suametile vägisi informatsiooni andma, aga nii eraisikutelt kui firmadelt üht-teist meile tilgub. Spetsiaalselt sellega ei tegelda, et inimesi üksteist jälgima panna, aga vabatahtlikult on meile jagatud teavet, mida heameelega ära kasutame ja talletame tuleviku tarbeks, kuna infokogumine maksumaksjate kohta on ju teatavasti üheks maksuameti ülesandeks.

Informatsiooni andmise eest kellelegi maksumaksmise osas mööndusi ei tehta. Seadus ei sätesta sellist võimalust.

Mis puudutab kohalike maksuametite kontrollimist, siis võib öelda, et sisekontroll peab olemas olema. Ma leian, et see oli väga suur viga, et seda varem ei olnud. Kui kontrollime neid dokumente, mis kohalikes maksuametites olemas on ja järeldame, et neis on vigu, siis me kontrollime loomulikult üle ka ettevõtte. Ma ei näe siin midagi halba. Maksud peavad saama õieti makstud. Meie eesmärk ei ole kedagi kiusata. Me ei tülita ühtegi ettevõtet põhjuseta, valdame ikkagi eelnevalt informatsiooni, et midagi on korrast ära.

On kuulda, et maksuamet on koostanud mingi musta nimekirja peamiselt käibemaksust kõrvalehiilijate kohta, mis on saadetud ka kohalikesse maksuametitesse. Praegu ähvardatakse, et Tallinnast läheb kontroll nendesse ettevõtetesse, kes nimekirjas on.

Olukord on selles mõttes absurdne, et üks instants, nimelt maksuamet, ei usalda kohalikke maksuameteid, see tähendab iseenda tegevust. Maksuametid on sisuliselt kontrolli lõpetanud ja nüüd tuleb mängu emaorgan pealinnast.

Sellega luuakse ettevõtete juhtidele praktiliselt ebaloomulikud tingimused töötamiseks, kuna mingisugune ohuhaamer ripub kogu aeg pea kohal, mis siis, et asjad võivad isegi korras olla.

Mõnevõrra pannakse ebamugavasse olukorda ka kohalikud maksuametid. Avalikult, mingeid süüdistusi esitamata pannakse ametnike töö kahtluse alla.

Ma ei tahaks hästi uskuda, et on olemas tegelasi, kes käivad maksuametis kolleegide ja äripartnerite peale kaebamas. Neid võib olla väga vähe ja nende tegevust küll kuidagi pooldada ei saa.

Hetkel kuum