Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Hansapanga omakapital panga väitel ei vähenenud

  Samas erineb 10. mai Äripäevas avaldatud Hansapanga bilansis omakapitali suurus ja reservid Eesti Panga poolt Äripäevale edastatuga.
  Eesti Pangast saadud bilansis on reservide suurus 69,6 miljonit krooni, Äripäevas avaldatud bilansi järgi olid reservid 95,8 miljonit krooni ehk sama suured kui märtsi lõpus.
  Sel põhjusel tekkis erinevus omakapitalis, mis esimesel juhul oleks vähenenud 410,4 miljonilt kroonilt 386,3 miljonile kroonile. Teisel juhul, nagu kinnitab Hansapank, jäid reservid samaks ja panga jaotamata kasum kasvas 2,2 miljoni krooni võrra.
  Eesti raamatupidamistoimkonna esinaise Rita Illissoni sõnul leidis aprillis Hansapangas aset reservide vähendamine ja muude kohustuste suurenemine «potentsiaalse tulumaksukohustuse» võrra. See ei muutnud Illinssoni kinnitusel panga bilansimahtu, vähendas aga omakapitali suurust.
  Illisson rääkis, et aktsionärid ei kaotanud uue bilansi tõttu midagi, sest potentsiaalse tulumaksukohustuse summa üle ei olnud neil nii või teisiti hääleõigust. Seda oleks saanud kasutada jaotamata kahjumi katteks, ütles Illisson.
  Muutuse bilansis põhjustas bilansi vastavusse viimine rahvusvahelise raamatupidamise standardiga (IAS).
  Äripäev lähtus reedel ilmunud artiklis «Hansapanga aprillikahjum» faktist, et Hansapanga omakapital vähenes.
  Kuigi selle põhjus oli üleminek IASile, tähendas reservide vähendamine potentsiaalse tulumaksukohustuse võrra Hansapanga aktsionäride kindlustunde vähenemist, sest reservid, millega katta võimalikke laenukahjumeid, vähenesid.
  Mingil määral võib sellist operatsiooni võrrelda reservide proviseerimisega vastavalt IASile, samuti tehakse laenudega.
  Eesti Panga infoosakonna juhataja Kaupo Pollissinski ütles, et Hansapank viis summa, mis lühikeses bilansis oli reservide real, nüüd reale, kus ta ei paista bilansis reservina välja. «See on selline tehniline küsimus,» sõnas Pollissinski. «Mul on praegu Hansapanga pikk bilanss ees ja siin kõik klapib.»
  Pollissinski kinnitusel võib pikaajaliste kohustustekirjeldamisel näidata neid reservis või viia kohe muule reale.
  Hansapanga juhatuse esimees Jüri Mõis ütles, et Hansapanga aprilli puhaskasum oli kõigi aegade suurim, 20,1 miljonit krooni. Panga analüüsiosakonna andmetel on Hansapank aasta algusest teeninud 56,8 miljonit krooni.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Raadiohommikus: meie mees Kiievis ja inflatsiooni kasvupind
Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis pakume kuulajatele intervjuusid julgeoleku, inflatsiooni ja kaubanduse teemadel.
Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis pakume kuulajatele intervjuusid julgeoleku, inflatsiooni ja kaubanduse teemadel.
Eesti 200 juht: Kaja Kallasel on riigi pikaajalised kulud käest läinud
Pärast märtsivalimisi saab järgmine valitsus Kaja Kallaselt ja Reformierakonnalt pärandiks eelarve, kus suurtele seadustesse sisse kirjutatud kulutustele ei ole reaalset katet. Vastutustundlikust valitsemisest on ka Reformierakonna juhtimisel alles jäänud vaid mälestus, kirjutab Eesti 200 esimees Kristina Kallas.
Pärast märtsivalimisi saab järgmine valitsus Kaja Kallaselt ja Reformierakonnalt pärandiks eelarve, kus suurtele seadustesse sisse kirjutatud kulutustele ei ole reaalset katet. Vastutustundlikust valitsemisest on ka Reformierakonna juhtimisel alles jäänud vaid mälestus, kirjutab Eesti 200 esimees Kristina Kallas.
Fortum saab Uniperi tõttu 6 miljardit kahjumit
Saksamaa valitsus ja Soome firma Fortum sõlmisid septembris lepingu, mille kohaselt ostab Saksamaa Uniperi ära 0,5 miljardi euroga.
Saksamaa valitsus ja Soome firma Fortum sõlmisid septembris lepingu, mille kohaselt ostab Saksamaa Uniperi ära 0,5 miljardi euroga.
Reaalajas börsiinfo
Lemeks teenis möödunud aastal rekordilise käibe ja kasumi
Möödunud aastal oli Lemeks ASi käive 193 miljonit eurot, mis oli 61% suurem tunamullusest käibest. Hea aasta põhjus oli ettevõtte juhatuse esimehe Jüri Külviku sõnul selles, et koroona ajal kulutamata jäänud raha investeeriti Eestis ja Euroopas kodude uuendamisse, mis tõi kaasa puidust toodete müügi hüppelise kasvu.
Möödunud aastal oli Lemeks ASi käive 193 miljonit eurot, mis oli 61% suurem tunamullusest käibest. Hea aasta põhjus oli ettevõtte juhatuse esimehe Jüri Külviku sõnul selles, et koroona ajal kulutamata jäänud raha investeeriti Eestis ja Euroopas kodude uuendamisse, mis tõi kaasa puidust toodete müügi hüppelise kasvu.
Pevkur esitab välisluure juhiks Kaupo Rosina
Kaitseminister Hanno Pevkur otsustas välisluureameti uue juhi kandidaadiks esitada Kaupo Rosina.
Kaitseminister Hanno Pevkur otsustas välisluureameti uue juhi kandidaadiks esitada Kaupo Rosina.
Raadiohommikus: meie mees Kiievis ja inflatsiooni kasvupind
Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis pakume kuulajatele intervjuusid julgeoleku, inflatsiooni ja kaubanduse teemadel.
Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis pakume kuulajatele intervjuusid julgeoleku, inflatsiooni ja kaubanduse teemadel.
Uuring: pea pooled ettevõtted kavatsevad kuue kuu jooksul palka tõsta
Järgmise kuue kuu jooksul kavatseb töötajate põhipalka tõsta 43% tööandjatest, mida on mõnevõrra vähem kui eelmisel aastal samal ajal, mil palgatõusu plaanis 54% tööandjatest.
Järgmise kuue kuu jooksul kavatseb töötajate põhipalka tõsta 43% tööandjatest, mida on mõnevõrra vähem kui eelmisel aastal samal ajal, mil palgatõusu plaanis 54% tööandjatest.

Olulisemad lood

Maailmakuulus landitootja kolibki tootmise Eestisse
Soome landitootja Rapala andis teada, et otsustas nugade ja lantide tootmise kolida üle Pärnusse, mille üksuse juht tõdes aga, et praegu on pigem äraootamise aeg.
Soome landitootja Rapala andis teada, et otsustas nugade ja lantide tootmise kolida üle Pärnusse, mille üksuse juht tõdes aga, et praegu on pigem äraootamise aeg.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.