26. mai 1996 kell 22:00

Hansapanga omakapital panga väitel ei vähenenud

Samas erineb 10. mai Äripäevas avaldatud Hansapanga bilansis omakapitali suurus ja reservid Eesti Panga poolt Äripäevale edastatuga.

Eesti Pangast saadud bilansis on reservide suurus 69,6 miljonit krooni, Äripäevas avaldatud bilansi järgi olid reservid 95,8 miljonit krooni ehk sama suured kui märtsi lõpus.

Sel põhjusel tekkis erinevus omakapitalis, mis esimesel juhul oleks vähenenud 410,4 miljonilt kroonilt 386,3 miljonile kroonile. Teisel juhul, nagu kinnitab Hansapank, jäid reservid samaks ja panga jaotamata kasum kasvas 2,2 miljoni krooni võrra.

Eesti raamatupidamistoimkonna esinaise Rita Illissoni sõnul leidis aprillis Hansapangas aset reservide vähendamine ja muude kohustuste suurenemine «potentsiaalse tulumaksukohustuse» võrra. See ei muutnud Illinssoni kinnitusel panga bilansimahtu, vähendas aga omakapitali suurust.

Illisson rääkis, et aktsionärid ei kaotanud uue bilansi tõttu midagi, sest potentsiaalse tulumaksukohustuse summa üle ei olnud neil nii või teisiti hääleõigust. Seda oleks saanud kasutada jaotamata kahjumi katteks, ütles Illisson.

Muutuse bilansis põhjustas bilansi vastavusse viimine rahvusvahelise raamatupidamise standardiga (IAS).

Äripäev lähtus reedel ilmunud artiklis «Hansapanga aprillikahjum» faktist, et Hansapanga omakapital vähenes.

Kuigi selle põhjus oli üleminek IASile, tähendas reservide vähendamine potentsiaalse tulumaksukohustuse võrra Hansapanga aktsionäride kindlustunde vähenemist, sest reservid, millega katta võimalikke laenukahjumeid, vähenesid.

Mingil määral võib sellist operatsiooni võrrelda reservide proviseerimisega vastavalt IASile, samuti tehakse laenudega.

Eesti Panga infoosakonna juhataja Kaupo Pollissinski ütles, et Hansapank viis summa, mis lühikeses bilansis oli reservide real, nüüd reale, kus ta ei paista bilansis reservina välja. «See on selline tehniline küsimus,» sõnas Pollissinski. «Mul on praegu Hansapanga pikk bilanss ees ja siin kõik klapib.»

Pollissinski kinnitusel võib pikaajaliste kohustustekirjeldamisel näidata neid reservis või viia kohe muule reale.

Hansapanga juhatuse esimees Jüri Mõis ütles, et Hansapanga aprilli puhaskasum oli kõigi aegade suurim, 20,1 miljonit krooni. Panga analüüsiosakonna andmetel on Hansapank aasta algusest teeninud 56,8 miljonit krooni.

Hetkel kuum