2. juuni 1996 kell 22:00

T?ehhi idüllist patiseisu

«Pärast neli aastat võimul olnud väga stabiilset valitsust muudavad valimistulemused kahtlemata riigi imagot,» ütles Praha arvamusuuringute instituudi esindaja Jiri Pehe.

Valimistel võtsid Klausi paremtsentristlikult koalitsioonilt hääli ära põhiliselt paremäärmuslik vabariiklik partei, kes sai 8% häältest, ning kommunistid (10,3% häältest). Nemad kujunevadki kaalukeeleks valitsuse moodustamisel.

Nüüd tuleb Vaclav Klausi kolmeparteilisel blokil või teisel suurimal erakonnal -- sotsiaaldemokraatidel -- valida, kellega valitsuskoalitsiooni minna. Kui sotsiaaldemokraatide liider Milos Zeman peaks looma pahemtsentristliku koalitsiooni, peab ta toetuma vähemalt kommunistide vaikivale kokkuleppele, paraku ei taha keegi koostööd teha kommunistidega, kelle 40aastane valitsemine on veel selgelt meeles.

Sama raske on Klausil teha koostööd vabariiklastega, kelle liider filosoofiadoktor Miroslav Sladek kutsub üles välja saatma umbes 300 000list mustlaste kogukonda ja taotleb surmanuhtluse taastamist.

Võimalusi on veel mitmeid. Ühe arvamuse järgi võib president Vaclav Havel ametisse kutsuda erakondadesse mittekuuluvate tehnokraatide valitsuse ja lasta sel valitseda kuni uute erakorraliste valimisteni.

Kuid teoreetiliselt on võimalik ka Klausi bloki ja sotsiaaldemokraatide suur koalitsioon.

T?ehhi uudisteagentuur CTK tsiteeris eile president Haveli pressiesindajat, kelle sõnul esineb president täna avaldusega, et pakkuda tekkinud surnud seisus lahendust, nagu konstitutsioon sel puhul ette näeb. REUTER-ÄP

Hetkel kuum