9. juuni 1996 kell 22:00

Ettevõtja saab kaitsta oma toote väliskuju

Koostatava seaduseelnõu järgi saab ettevõtja registreerida oma toote väliskuju patendiametis. Matti Pätsi sõnul puudutab disainilahenduste kaitse seadus tooteid, mille väliskuju ei sõltu funktsioonist. Lennuki disainile on näiteks kehtestatud kindlad nõuded, ütles Päts.

Pätsi ütlusel on Eestis praegu laialt levinud origi-naaltoodete varastamine.

ASi Thulema peadirektor August Kull rääkis, et toote disaini kaitse peataks kuulujutud, nagu kopeeriks Thulema teiste firmade mööblit. Samas on tema sõnul mööblimajas müügil Thulema riidenagide koopiad.

ASi Samelin juhatuse esimehe Leida Kikka sõnul ei tehta Samelinis toodetavaid töösaapaid Eestis järele. Neid valmistatakse spetsiifilisest ja kallist materjalist, selgitas Kikka.

Tema ütlusel ei ole võimalik seadusega kaitsta saabaste originaalmudeleid, kuna mudelid vahetuvad tootmises väga kiiresti.

Tööstusdisaini kaitse seaduseelnõu on seotud järgmisel nädalal riigikogus teisele lugemisele tuleva tööstusdisaini klassifikatsiooni seaduseelnõuga. See seaduseelnõu määratleb formaalselt toote disaini klassifitseerimise Euroopa Liidu klassifikatsiooni järgi.

Hetkel kuum