Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Miks on ERA Pank reitingus viimane?

  Käesoleva kirjatüki eesmärk ei ole kritiseerida ega anda hinnangut reitingu metoodikale, vaid tuua välja paar olulist põhjust, mille tõttu ERA Pank on Äripäeva reitingu viimasel kohal.
  Riskireitingu arvutamise valemi üks ning kõigi teiste näitajatega võrdse tähtsusega komponent on panga turuosa bilansimahu järgi.
  ERA Pank on oma teenustepaketi poolest universaalpank ning seega on tema bilansi struktuur üldjoontes võrreldav enamiku teiste suurte universaalpankade bilanssidega.
  Kuna turuosa suurust arvestatakse vahendite ja kohustuste struktuuri ning aktsia tulukusega võrdselt oluliseks, siis ei saagi väiksema bilansimahuga pank omada head reitingut turul tegutsevate suurtega võrreldes.
  Kui turuosa ei arvestataks, oleksime reitingu järgi eespool Hoiupangast, Põhja-Eesti Pangast, Ühispangast, Tallinna Pangast, Maapangast. Vahetult ERA Panga ees oleksid Hansapank ja Forekspank, kellel on võrreldes teistega parem vahendite ja kohustuste suhe ning hea kasum. Tallinna Äripank, INKO ja Innovatsioonipank oleksid sellise reitingu järgi kolm esimest, kelle puhul on tegemist nn küllastunud likviidsusega, mida paraku iseloomustab kahjum. Reitingu neljandat ja viiendat kohta hoiaksid Krediidipank ja EVEA pank, kellel on neile omase vahendite ja kohustuste struktuuri juures üllatavalt suur kasum.
  Teine kujukas näide tuleneb ERA Panga investeerimispoliitikast, mille oluline suund on paigutused kinnisvarasse. Bilansis kajastub kinnisvara kirjel materiaalne põhivara. ERA Panga materiaalsest varast ligikaudu poole, ehitusmaksumuses 27 miljonit krooni, moodustab 1995. aastal Tartus valminud üheksakorruseline büroohoone, mille väärtus hetkel ehitusekspertide hinnangul ulatub 35 miljoni kroonini. Seega on aastaga maja väärtus tõusnud ligemale 30%. Samuti on büroohoonesse tehtud paigutus käesolevaks hetkeks reinvesteeritud ning kinnisvarana on ta kindel tagatis panga poolt kaasatavatele pikaajalistele ressurssidele.
  Äripäeva reiting arvestab materiaalse põhivara oodatava raha hulka, see liidetakse kaotsiminevale rahale ning saadud arvu iseloomustatakse suhtena koguvaradesse.
  Arvestades Äripäeva riskireitingu tingimusi, tuleks maja maha müüa ja paigutada vahendid likviidsetesse varadesse, nagu näiteks kassa, keskpanga võlakirjad, valitsuse väärtpaberid või krediidiasutused. Selle efekt väljenduks ERA Panga tõusus kahe reitingukoha võrra.
  Paraku on teada, et eespool märgitutest kõige tulusamaid -- valitsuse väärtpabereid -- müügiks ei noteerita ning samuti ei ole valitsus arvanud ERA Panka nende väljavalitute hulka, kes võisid osaleda emissioonil.
  Ülejäänud võimalused tähendavad panga jaoks suhteliselt madala tulususega paigutusi, küllastunud likviidsust ning ohtu majandada kahjumiga.
  Seega ei ole ERA Panga viimase koha juures midagi imelikku: oleme väikepank, kes on turul sama laia teenustepaketiga kui suured pangad, turuosa sissetoomine ning investeerimispoliitika omapära aga nullivad meie võimalused võistelda reitingukoha pärast.
 • Hetkel kuum
Liina Maria Lepik: eestlase konflikt – muudkui kripeldab, kuigi teised imetlevad
Meie kogemused ja maailma muutvad edukad katsetused on inspiratsiooniks paljudele. Väiksus ei ole meie nõrkus, vaid tugevus, kirjutab ettevõtluse ja Innovatsiooni Sihtasutuse rahvusvaheliste teenuste juht Liina Maria Lepik.
Meie kogemused ja maailma muutvad edukad katsetused on inspiratsiooniks paljudele. Väiksus ei ole meie nõrkus, vaid tugevus, kirjutab ettevõtluse ja Innovatsiooni Sihtasutuse rahvusvaheliste teenuste juht Liina Maria Lepik.
Enefit Greeniga kaubeldi rohkem kui teiste aktsiatega kokku
Balti reguleeritud turul ja Balti alternatiivturul First North tehti neljapäeval kokku 3165 tehingut ning kogukäive ulatus peaaegu 3 miljoni euroni. Tallinna Vesi tõstab hindu ja Joakim J. Helenius omandas üle 50% osaluse Nordic Fibreboardis.
Balti reguleeritud turul ja Balti alternatiivturul First North tehti neljapäeval kokku 3165 tehingut ning kogukäive ulatus peaaegu 3 miljoni euroni. Tallinna Vesi tõstab hindu ja Joakim J. Helenius omandas üle 50% osaluse Nordic Fibreboardis.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Äri Eestimaal: itaallasest talumees leidis Eestist naise ja hea ärivõimaluse
Tartu lähistel Nõo alevikus asub Viinamärdi talu, mille lõid itaallasest peremees Denis Pretto ja tema eestlannast abikaasa Annemari Polikarpus. Koos kasvatavad nad erilist Lacaune’i tõugu lambaid ja ajavad äri, millist keegi teine Eestis ei aja.
Tartu lähistel Nõo alevikus asub Viinamärdi talu, mille lõid itaallasest peremees Denis Pretto ja tema eestlannast abikaasa Annemari Polikarpus. Koos kasvatavad nad erilist Lacaune’i tõugu lambaid ja ajavad äri, millist keegi teine Eestis ei aja.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Uusi turge vallutava Eesti firma toodet jäljendavad nii hiinlased kui britid
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Mudel, mis toob sinu muudatuste edu seitse korda lähemale
Kas sinu ettevõtte muudatused kukuvad läbi tehniliste komplikatsioonide või eesmärkide mittesaavutamise pärast? Miks on täna keeruline muudatusi juhtida? Äripäeva Juhtimiskooli raadiosaade pakub vastuseid!
Kas sinu ettevõtte muudatused kukuvad läbi tehniliste komplikatsioonide või eesmärkide mittesaavutamise pärast? Miks on täna keeruline muudatusi juhtida? Äripäeva Juhtimiskooli raadiosaade pakub vastuseid!
Jätkusuutlikkuse ekspert: kestlikkusteabe aruandlus on see, millega ka ise maadleme
Eeldada, et rohetooted oleksid kohe konkurentsivõimelised ja ka hinna mõttes konkurentsivõimelised, ongi ennatlik, kinnitab ärikinnisvara saates „Kinnisvaratund“ Swedbanki ettevõtete panganduse jätkusuutlikkuse valdkonna juht Mihkel Tamm.
Eeldada, et rohetooted oleksid kohe konkurentsivõimelised ja ka hinna mõttes konkurentsivõimelised, ongi ennatlik, kinnitab ärikinnisvara saates „Kinnisvaratund“ Swedbanki ettevõtete panganduse jätkusuutlikkuse valdkonna juht Mihkel Tamm.
Rehvimüüja: inimesed on sel aastal laisad rehvide vahetajad
Kevadine rehvivahetuse hooaeg on veninud, küsimus on miks?
Kevadine rehvivahetuse hooaeg on veninud, küsimus on miks?
Valitsus saadab lisaeelarve parlamenti uuel nädalal
Sel nädalal kokkulepitud negatiivse lisaeelarve eelnõu peab valmis saama ja riigikokku saadetama uuel nädalal.
Sel nädalal kokkulepitud negatiivse lisaeelarve eelnõu peab valmis saama ja riigikokku saadetama uuel nädalal.
Leedu valitsus kavatseb ajutist pangamaksu pikendada Mullu koguti 250 miljonit
Leedu valitsus kiitis heaks eelmisel aastal kasutusele võetud ajutise pankade solidaarsuspanuse pikendamise veel üheks aastaks, mis oli mõeldud kaitserahastuse lisaallikaks, kirjutas Verslo Žinios.
Leedu valitsus kiitis heaks eelmisel aastal kasutusele võetud ajutise pankade solidaarsuspanuse pikendamise veel üheks aastaks, mis oli mõeldud kaitserahastuse lisaallikaks, kirjutas Verslo Žinios.