11. juuli 1996 kell 22:00

Aktsiahinnad viisid fondid negatiivsesse tootlusesse

Hoiupanga investeerimisfondi (varem HP investeerimisfond) tootlus oli juunis miinus 46,3 protsenti ja osaku puhasväärtus langes 3,86 protsenti, teatas Hoiupanga Aktivajuhtimise ASi tegevdirektor Kristjan Hänni.

Ta põhjendas fondi osakute negatiivset tootlust juunikuise langusega Eesti väärtpaberiturul, mis tõi kaasa kasumite kiire väljavõtmise. Viimane omakorda põhjustas investeerimisfondide mahtude kahanemise, ütles Hänni.

Balti Kasvufondi tootlikkus oli Hansa Asset Managemendi analüütiku Peeter Treialti sõnul juunis miinus 45,7 protsenti.

«Tallinna väärtpaberibörsi avamine ei õigustanud lootusi, et börs tõstaks või hoiaks stabiilsena noteeritud aktsiate kursse,» ütles Treialt. «Aktsiakursside langusega börsil langes ka fondiosaku väärtus, kuid aeglasemas tempos,» lisas ta.

Vaatamata kesisele juunile peavad fondihaldurid käesoleva aasta esimest poolaastat tulemuslikuks. Kristjan Hänni sõnul on Hoiupanga investeerimisfondi tootlus alates aasta algusest 62,2 protsenti, Balti Kasvufondi näitaja on Treialti sõnul 58,5 protsenti.

Hetkel on Hoiupanga investeerimisfondil peaaegu olematu EVP-kroonide positsioon, mida võib EVPde suurt hinnakõikumist arvestades pidada uute investeerimisvõimaluste tekkimiseni optimaalseks, ütles Hänni.

Tõsisemalt tuleb tema sõnul hakata tegelema Vene aktsiaturuga, kuna seal on aktsiad tunduvalt odavamad. «Kohe homme me sinna ei kiirusta, aga analüüsime 4--5 ettevõtet,» kinnitas Hänni.

Hoiupanga investeerimisfond asutati eelmise aasta 6. oktoobril, Balti Kasvufond 10. novembril 1994.

Hetkel kuum