21. juuli 1996 kell 22:00

Kaitsetollidest ja hindade tõusust

Tänases Äripäevas kaitsetolle puudutavas artiklis kinnitavad põllumajandusministeeriumi ametnikud järjekordselt, et 15protsendise tollitariifi kehtestamine tõstaks hindu 3,6 protsendi võrra.

Äripäev nõustub majandusministri Andres Lipstokiga, et kui kauba maksumus kasvab 15% võrra, siis on loogiline, et ka kauba lõpphind läheb 15% võrra suuremaks. Vaevalt et mõni välismaise liha importija jätaks tollimaksu kauba lõpphinnas kas osaliselt või täielikult arvestamata. Tõenäoliselt on ametnike prognoositud 3,6protsendise hindade tõusu all mõeldud üldist hindade tõusu, sealhulgas on seega arvestatud ka nende kaupade hindu, millele tollimäära ei kehtestata. Ent sel juhul on tegemist informatsiooni väära esitamisega.

Kui 3,6protsendine üldine hinnatõus ei tundugi vast nii koledana, siis konkreetse poeletis müügil oleva lihakilo kallinemine üle nelja korra suurema protsendi, 15% võrra avaldab juba hulga rohkem muljet.

Hetkel kuum