Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Eesti Telefon huvitub valitsusside lõpust

    Valitsusside direktor Jaak Lippmaa väidab, et valitsusside kommertsklientide üleminek Eesti Telefoni alla on viimase süül takerdunud ja Eesti Telefoni ei huvita lepingu sõlmimine.

    Lippmaa sõnul on kommertsklientide üleminek takerdunud selle taha, et Eesti Telefonil pole piisavalt vabu digitaalnumbreid. «Oleme saatnud Eesti Telefonile kirju 10. , 19. , 23. juulil ja 1. augustil palvega jätkata läbirääkimisi,» väidab Lippmaa.
    «Palusime ka esitada nägemus, mida klientide üleminek tehniliselt tähendab ja kuidas saab valitsusside sellele kaasa aidata,» selgitab Lippmaa. «Ainuke vastus oli Eesti Telefoni peadirektori Guy Sundqvisti telefonikõne. Ta ütles, et neil ei ole Tallinna kesklinnas digitaalmahtu.»
    Eesti Telefoni juhatuse esimehe Toomas Sõmera sõnul on Lippmaa oma kirjades soovinud hoopis täiendavaid liine ja teenuseid saada.
    Jaak Lippmaa kinnitusel võiks valitsusside poolest kommertsklientide üleminek kohe toimuda ja see võtaks aega kuni 48 tundi. «Kirjutasime eelmise aasta 16. märtsil Sundqvistiga alla nn kavatsuste protokollile,» räägib ta. «See nägi ette klientide üleandmise nii, et jääb võrgu vastastikune kasutamine. Meie rendime Eesti Telefonilt ressurssi, et kuhugi jõuda.»
    «Kui Eesti Telefon oleks nõus meiega sellise lepingu sõlmima ja neid kliente teenindama, toimuks üleminek päevapealt,» väidab Lippmaa.
    Lippmaa kinnitusel ei soovi Eesti Telefon eespoolnimetatud lepingut sõlmida.
    Eesti Telefoni peadirektori asetäitja Heinar Leismann ei usu, et klientide ülevõtmine vabade numbrite taha jääks. «Kui ka tõesti ei peaks digitaalmahtu olema, siis tehakse vastav investeering ja ostetakse juurde,» väidab ta. «Äriklientidele peab alati digitaalmahtu jätkuma.»
    Leismanni sõnul oleks numbrimahu suurendamine suhteliselt väike investeering. «Telefonijaamad on nii projekteeritud, et neid on võimalik laiendada,» seletab ta. «Olenevalt tarbijast võib see aega võtta paarist nädalast kuni paari kuuni.»
    Toomas Sõmera sõnul on klientide üleminekul võimalikud mitmed variandid. «Kõik sõltub sellest, kas valitsusside jääb telefonisidega tegelema või ei,» ütleb ta.
    «Kommertsklientide üleminekust on räägitud mitu kuud. Miks ei ole seni seda investeeringut tehtud?» küsib Jaak Lippmaa.
    Toomas Sõmera kinnitusel on teede- ja sideministeerium teinud valitsusele ettepaneku anda traditsiooniline telefoniside valitsusside alt üle Eesti Telefonile.
    «Oleme tõesti peatanud valitsussidega lepingu sõlmimise, et oodata ära valitsuse lõplik seisukoht nende tuleviku kohta,» lisab ta.
    «Enne põhiküsimuse otsustamist pole meil ka mõtet eraldi kommertsklientide ülevõtmisse investeerida,» ütleb Sõmera välja Eesti Telefoni seisukoha.
    Valitsusside telefonivõrgus on 29 Tallinna kesklinnas tegutsevat erafirmat 250 telefoniga. Suurimad valitsusside kommertskliendid on Tallinna Pank, uudisteagentuur BNS, arvutitootja Microlink, Eesti Julgestusteenistuse AS ESS ja AS Baltic Computer Systems (BCS).
    Valitsusside põhimäärusest tulenevaid kliente, riigieelarvelisi asutusi on võrgus sadakond, kokku 3000 telefoniga.
    Varem on mitmed kliendid oma algatusel proovinud Eesti Telefoni alla mineku küsimust lahendada, seni edutult. Arvutifirma BCS finantsdirektor Raimu Hanst meenutab, et mõni aasta tagasi oli firmal probleeme valitsusside pakutava teenuse kvaliteediga. «Raske oli meile sisse helistada, samuti olime kord terve nädala ilma sideta,» räägib ta.
    «Viimase kolme-nelja kuuga oleme aga rahul, me ei ole ka eriti kapriissed,» lausub Hanst.
    Finantsdirektori sõnul kasutab BCS umbes 70 telefoninumbrit ja nende vahetus firmale ei meeldiks.
    Mai alguses esitas Eesti Telefoni tegevjuhtkond firma juhatusele ettepaneku tõsta lähema nelja aasta jooksul äriplaanis kajastatud investeeringuid 400 miljonilt 600--700 miljonile kroonile aastas. Firma peadirektor Guy Sundqvist ütleb kirjas teede- ja sideminister Kalev Kukele, et valitsusside küsimust lahendamata on investeeringute tegemine võimatu.
    Toomas Sõmera kinnitab samuti, et Eesti Telefoni partnerid ja osanikud on väljendanud ärevust lahendamata valitsusside probleemi üle. Ta loodab, et see küsimus ei hakka takistama investeeringuid. «Telefoniside areng on Eesti riigile liiga tähtis,» märgib Sõmera.
    Eesti Telefoni aktsiatest kuulub 51% RE-le Eesti Telekom ja 49% Stockholmis baseeruvale Baltic Tele AB-le. Viimase osanikud on võrdsetel alustel Rootsi Telia AB ja Soome Telecom Finland OY.
    Eesti Telefoni tehnikadirektori Jaak Ulmani sõnul katab klientide ületulekuga tekkivad kulutused kõigi eelduste kohaselt Eesti Telefon. Viimast kinnitab ka Heinar Leismann. Varem on mitmed ärikliendid avaldanud kahtlust, et nende ülemineku kulud valitsusside alt Eesti Telefoni alla kaetakse nende taskust.
    Jaak Ulman ütleb, et operaatori vahetusega kaasnevad vältimatud muudatused telefoninumbrites. Uudisteagentuuri BNS juhatuse esimees Allan Martinson kinnitas juuni keskel, et kui telefoninumbrid muutuvad, kaalub agentuur sadade tuhandete kroonideni ulatuva kompensatsiooninõude esitamist.
    Tänaseks on probleem vähemalt BNSi puhul lahenenud. Martinson ütleb, et BNSi initsiatiivil osapooltega peetud läbirääkimiste tulemusena saab uudisteagentuur ülemineku järel uue numbrivahemiku, mis sarnaneb vanale.
    Sundqvist taunib valitsusside tegevust
    14. mail saatis Guy Sundqvist minister Kalev Kukele kirja. Ta avaldas kirjas veendumust, et valitsusside tegevus ei vasta Eesti Telefoni ja Eesti valitsuse vahel sõlmitud kontsessioonilepingule ning palus valitsusside lepingule mittevastav tegevus lõpetada.
    Kontsessioonilepingus seisab, et piiratud konkurentsi jooksul kuni aastani 2000 on Eesti Telefonile mittekuuluvates võrkudes keelatud osutada üldkasutatavat telefoniteenust. Jaak Lippmaa väitel valitsusside sellist teenust ei osuta. «Meie võrk on kinnine ja sellest pääseb üldkasutatavasse võrku ainult siis, kui ette valida number null,» teatab ta.
    Eesti Telefoni peadirektori asetäitja Heinar Leismann jagab arvamust, et valitsusside tegevus ei riiva Eesti Telefonile antud õigusi. «Eesti Telefon ei olegi üles tõstnud küsimust, nagu rikuks valitsusside oma tegevusega kontsessioonilepingut,» väidab ta vastupidiselt firma peadirektorile.
    Toomas Sõmera ei pea siiski õigeks, et valitsusside teenindab kommertskliente. «Mujal maailmas taolised struktuurid tavalise telefonisidega ei tegele,» teab ta öelda.
    Jaak Lippmaa sõnul võiks valitsusside tulevikus tegeleda kolme peamise suunaga -- kinnise autonoomse telefonivõrgu arendamine, operatiivne raadioside ja riigiasutustevaheline andmeside.
    Toomas Sõmera leiab, et valitsusside võiks edaspidi tegeleda ainult erisidega.
    Põhimõttelise otsuse valitsusside tuleviku kohta peab langetama valitsus, toetudes eri ministeeriumite, valitsuse kriisikomisjoni ja valitsusside küsimustega tegeleva töögrupi ettepanekutele. Sõmera kinnitusel ei taha Eesti Telefon poliitilise otsuse tegemisel kaasa mängida. «Meie oleme tehniliste küsimustega tegelev firma,» ütleb ta.
  • Hetkel kuum
Andrus Hiiepuu: kustkohast tulevad ja kuhu kaovad eesmärgid?
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Netflix sai miljoneid kliente juurde, kuid aktsia langes ikka
Voogedastusplatvorm Netflix üllatas Wall Streeti esimeses kvartalis miljonite uute klientidega, kuid aktsia taandus järelturul sellegipoolest.
Voogedastusplatvorm Netflix üllatas Wall Streeti esimeses kvartalis miljonite uute klientidega, kuid aktsia taandus järelturul sellegipoolest.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
LHV tippjuht lahkub ametist
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Saksa majandus sai ootamatu tõuke
Saksa majandus tõenäoliselt kasvas esimeses kvartalis, saades ootamatu tõuke tööstusest ja ehitusest, vahendab Reuters.
Saksa majandus tõenäoliselt kasvas esimeses kvartalis, saades ootamatu tõuke tööstusest ja ehitusest, vahendab Reuters.
Venemaa tõmbab väed välja Mägi-Karabahhist
Venemaa viib Mägi-Karabahhist välja kõik oma väed ehk sisuliselt 2000 sõdurit, vahendab välismeedia.
Venemaa viib Mägi-Karabahhist välja kõik oma väed ehk sisuliselt 2000 sõdurit, vahendab välismeedia.