26. august 1996 kell 22:00

Kolm Hansapanga petturit vangis

1995. a detsembris mõistis Tallinna linnakohus Jokinenile ja Kemppainenile kummalegi neli aastat vabadusekaotust tingimisi, Pirhonenile pool aastat vähem vabadusekaotust tingimisi. Käesoleva aasta veebruaris mõistis ringkonnakohus prokuröri taotluse põhjal Kemppainenile ja Pirhonenile neli aastat vabadusekaotust poolkinnises vanglas. Jokinen tunnistati küll süüdi kelmuses, kuid ta sai neli aastat vabadusekaotust tingimisi.

Prokurör polnud selle otsusega rahul ning esitas kaebuse riigikohtusse, kes saatis Jokineni süüasja Tallinna linnakohtusse uuesti läbivaatamisele. Jokinen viibib ise praegu Soomes, kus ta on teravalt kritiseerinud Eesti vanglates valitsevat olukorda.

Kolm soomlast saabusid eelmise aasta mais Tallinnasse, et avada Hansapanga eri kontorites kolm kontot. 26.--29. juunini pööritasid nad vastastikku arveldades mitmeid rahasummasid. 30. juunil võttis Jokinen oma firma arvelt sularahas välja 2,3 mln krooni ja Kemppainen 1,5 mln krooni. Pirhonen soovis välja võtta 2,2 mln krooni, mis tema arvele oli küll laekunud, kuid pangakontoris polnud tol hetkel nii palju sularaha. Hiljem selgus, et soomlaste väljapetetud raha oli pärit Saku õlletehase kontolt, millelt kanti 6 mln krooni kolmele soomlaste kontole.

Politsei pidas kolm pangapetturit kinni hetkel, mil nad tahtsid Kopenhaagenisse lennata ja võttis neilt ära kokku 300 000 krooni. Süüdimõistetute väitel andsid nad kogu raha kellelegi Miettinenile, kes oli igale noormehele jätnud vaevatasuks 100 000 krooni ja seejärel kadunud. 3,5 mln krooni ja Miettinen on tänini kadunud.

Hetkel kuum