27. august 1996 kell 22:00

Eestlased võivad taas Ukrainas arveldada

«Igal juhul on see positiivne uudis,» ütles Eesti Panga infoosakonna asejuhataja Kaja Kell. Tema sõnade kohaselt oli oodata, et varem või hiljem võimaldab Ukraina keskpank Eesti residentidel karbovanetsiarveldusi taas teha.

Kell lausus, et tema hinnangul Ukrainas esmaspäeval toimuv rahareform Eestit otseselt ei mõjuta. «Mõju sõltub sellest, kui palju Ukraina Eesti ärimeestele seeläbi atraktiivsemaks muutub,» ütles Kell. Raharefomi käigus vahetatakse 100 000 karbovanetsit ühe käibele tuleva grivna vastu. Grivna kurss USA dollari suhtes kujuneb 1,76:1.

Kevadel tehtud piirangud eestlastele tulid Eesti keskpangale täieliku üllatusena, seda enam, et Ukraina keskpank palus Eesti Panga presidenti Vahur Krafti leida Ukraina rahareformile nõustajaid.

Ukrainaga arveldava Krediidipanga peadiiler Meelis Kuusberg lausus, et kuna panga klientidel on huvi Ukrainas tegutseda, on võimalus karbovanetsites arveldada pangale kasulik äri.

«Kui piirangul eestlaste vastu üldse mingi põhjendus oli, siis oli see väga imeliku sisuga,» lausus Kuusberg. Ukraina kehtestas karbovanetsiarvete suhtes piirangu üksnes eestlastele. «Keegi otsustas lihtsalt bürokraati mängida,» sõnas Meelis Kuusberg.

Krediidipank kasutab Ukrainas karbovanetsikontot peamiselt nende klientide teenindamiseks, kes ekspordivad kaupa Eestist Ukrainasse. «Nad ei pea Ukrainas vastu küsima dollareid, vaid klient võib maksta karbovanetsid meie korrespondentkontole Ukrainas,» lisas Kuusberg.

Hetkel kuum