29. august 1996 kell 22:00

Segased lood presidendimeestega

Presidendimeesteks võib kutsuda neid kohalike omavalitsuste esindajaid, kes valimiskogu koosseisus kogunevad 20. septembril Estonia kontserdisaali, otsustamaks, kes saab Kadrioru lossi peremeheks järgmisel viiel aastal.

Samas on valimiskogu käitumine ettearvamatu. Mitte keegi ei tea, milline poliitiline meelsus Estoniasse kogunevate omavalitsuste esindajate seas kõige valdavamaks osutub. Estoniasse koguneb 273 omavalitsustegelast. Võib vaid ette kujutada kimbatust 245 vallas, kus tuleb langetada otsus, keda siis konkreetselt Tallinnasse hääletama saata. Volikogudes on reeglina mitme partei mehi. Sõita saab ainult üks. Hääletamine on Estonias salajane ning otsustagu volikogu millise presidendikandidaadi kasuks tahes, saadik võib rahumeeli lähtuda oma partei ja enda soovist. Eesti ajaloos ilmselt esmakordselt otsustatakse riigi tuleviku üle vallavolikogude koosolekutel ja kohalike parteirakukeste nõupidamistel.

Hetkel kuum