5. september 1996 kell 22:00

Algab BBC erastamine

Kuna BBC vajab hädasti lisatulu, siis on tal kavas stuudiod jm tehnilised osakonnad muuta eraldiseisvaks firmaks, kellel on edaspidi võimalik neid rentida ka väljapoole BBCd. Ühtlasi ei tarvitse BBC-l endal enam kulutada rohkesti raha uue tehnoloogia hankimisele ehk digitaalse televisioonivõrgu arendamisele.

Erastamisele läheb eelkõige BBC Resource, kus töötab praegu 9000 inimest ja kolme aasta pärast ilmselt paar tuhat vähem. See rühm teenis mullu 13,5 miljardit Eesti krooni, millest 10,2 miljardit saadi BBC teistelt allüksustelt ja 930 miljonit väljastpoolt BBCd. BBC Resource'i eelmise aasta kasum oli 33,5 miljonit Eesti krooni.

BBC kohtab Suurbritannias järjest suuremat konkurentsi. Maksulise televisiooni poolel levib kulutulena Rupert Murdochile kuuluv BSkyB ning üha suuremat turuosa haaravad endale kaabeltelevisioonifirmad.

Praegu on ka BBC asunud kavandama oma maksuliste ja digitaalsete kanalite loomist.

Et konkuretsis edasi püsida, peab BBC tegema uuendusi, selleks läheb aga vaja raha. Seni on ta põhiosa summadest saanud litsentsimaksudena. BBC aastatuludest moodustavad 31,6 miljardit krooni litsentsimaksud ja 5,58 miljardit krooni kommertstegevus.

Birti sõnul annavad kommertsteenused BBC tuludest liiga väikese osa. Seetõttu tahab ta kommertstegevust laiendada.

Briti liberaaldemokraadid on seisukohal, et kuigi BBC peadirektori John Birti sõnul kogu ringhäälingut ei ole kavas erastada, kinnitab tema erastamisplaan vastupidist. KL

Hetkel kuum