8. september 1996 kell 22:00

Hansa Kindlustuse, Õligrupi ja TKP kohtuistung lükkus edasi

Arutluse alla oleks võetud Hansa Kindlustuse 7. juunil esitatud hagi Tartu Kommertspanga (TKP) ja ja AA-Õligrupi vastu. Hagis paluti kohtul tunnistada kehtetuks TKP pankrotihaldurite ja Õligrupi vahel mullu 25. oktoobril sõlmitud leping, mille kohaselt TKP loovutas oma 90miljonise võlanõude Eesti Kütuse vastu AA-Õligrupile.

Reedel rahuldasTartu linnakohus TKP pankrotihaldurite taotluse eelistung edasi lükata ning Hansa Kindlustuse taotluse kaasata kolmanda osapoolena erastamisagentuur kui riigi esindaja. TKP pankrotihaldurite taot-lus taandada Hansa Kindlustuse esindajatena Heta advokaadid Andres Hallmägi ja Jüri Ploom tuleb päevakorda 18. oktoobril.

«Olen veendunud, et kohus meie taotluse rahuldab,» sõnas TKP pankrotihaldur Urmas Tross. Tema sõnul sõlmis TKP augustis advokaadibürooga Heta õigusabi lepingu, mis oli seotud TKP nõudeõigusega Eesti Kütuse vastu. Tross ei mõista, kuidas saavad advokaadid, kelle leping TKPga pole lõppenud ja kelle käes on kogu info, astuda kohtus nende vastu.

«Lugesime istungist alles lehest,» põhjendas puudumist AA-Õligrupi esindaja, vandeadvokaat Viktor Kaasik. Tema sõnul oli kohtukutse saadetud mitte Õligrupi, vaid AA-Tradingu aadressil.

Heta vandeadvokaadi Hallmägi sõnul saadetakse kohtukutse seaduse järgi firma registreerimis-, mitte asukoha-aadressil. Õligrupp on registreeritud Ülikooli 12 ja sinna kutse saadetigi.

Kaasiku sõnul tuli eelistung talle üllatusena, kuna nad on esitanud hageja vastu riigikohtule erikaebuse, mis vaidlustab riigilõivu suuruse, mille hageja peab maksma. Hansa Kindlustus on maksnud riigilõivu 40 kr. Kaasik tahab panna hagejat maksma riigilõivu 1,8 mln kr. «Kohtutoimik peaks olema riigikohtus ja ma ei osanud midagi halba aimata,» sõnas Kaasik, «Kuidas saab I astme kohus menetleda asja, kui toimik on riigikohtus.» Hallmägi sõnul on riigikohtus Tartu ringkonnakohtu, mitte linnakohtu toimik, mistõttu eelistungi toimumisel takistusi ei ole.

Urmas Tross sõnas, et ta ei saa aru, miks Hansa Kindlustus taotleb raha liikumise peatamist: «Nüüd hakkab raha väljamaksmine Õligrupile venima ning pole teada kahju, mida advokaadid sellest tulenevalt Hansa Kindlustuselt hiljem nõuavad.» Trossi sõnul võiks Hansa Kindlustus kõigepealt lasta erastamisagentuuril Õligrupile raha välja maksta ning alles seejärel seda nõudma hakata. «Muidugi, sööme banaani enne ära ja siis küsime tagasi,» vastas Andres Hallmägi.

Hetkel kuum